Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί οι επενδυτές έχουν εμμονή με την Κίνα – Πώς η πτώση του γουάν επηρέασε τις αγορές

Γιατί οι επενδυτές έχουν εμμονή με την Κίνα – Πώς η πτώση του γουάν επηρέασε τις αγορές
Γιατί οι επενδυτές έχουν εμμονή με την Κίνα
Η Κίνα στην αρχή της εβδομάδας προκάλεσε σοκ στις αγορές επιτρέποντας στο νόμισμά της να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7 γουάν ανά δολάριο.
Πολλοί είδαν αυτήν την ενέργεια σαν απάντηση στους δασμούς του Donald Trump, τα οποία θα ξεκινήσουν από 1η Σεπτεμβρίου.
Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
Ταυτόχρονα ο Donald Trump κατηγόρησε το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος.
Καθώς κατέστη σαφής η σημασία των 7 γουάν ανά δολάριο, οι επενδυτές αρχίζουν να εστιάζουν καθημερινά στις κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider.

Πώς καθορίζει η Κίνα την αξία του νομίσματος;

Εν αντιθέσει με άλλα νομίσματα το γουάν δεν διαπραγματεύεται ελεύθερα.
Καθημερινά το Πεκίνο καθορίζει την τιμή του και του επιτρέπει να κυμαίνεται έως και 2% μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Το νόμισμα βγήκε από το πλαίσιο αυτό την Δευτέρα 5/8 για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, κάτι που προκάλεσε αναταραχές στην αγορά.

Πώς ένα ασθενέστερο γουάν βοηθά την Κίνα;

Το ασθενέστερο γουάν γίνεται φθηνότερο από τα άλλα νομίσματα και έτσι γίνονται φθηνότερα και τα κινεζικά προϊόντα σε άλλες χώρες.
Με αυτόν τον τρόπο οι δασμοί του Trump αντισταθμίζονται.
Ταυτόχρονα όμως, το ασθενές νόμισμα, αποτελεί ένα ρίσκο για τον πληθωρισμό, σε μια οικονομία που ήδη αναπτύσσεται βραδύτερα από τις υπόλοιπες.
Ενθαρρύνει τους επενδυτές να απομακρυνθούν από το γουάν.

Τι αντιπροσωπεύει το όριο 7 γουάν ανά δολάριο;

Το όριο αυτό είναι σχετικά αυθαίρετο.
Το 2016, η Κίνα αντιμετώπισε μια απότομη υποτίμηση του γουάν και στη συνέχεια δαπάνησε περισσότερα από 107 δισεκ. δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ένα μήνα για να κρατήσει το γουάν ισχυρότερο από το επίπεδο 7 ανά δολάριο.
Αυτό ενίσχυσε μεν τις εξαγωγές της, οι επενδυτές όμως πήραν τα κεφάλαιά τους από την χώρα.
Άλλες χώρες μακροχρόνια επιπλήττουν την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για την επιρροή της στο γουάν, κατηγορώντας τη πως αποδυναμώνει το νόμισμα όποτε χρειάζεται βοήθεια στο παγκόσμιο εμπόριο.


Τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός κάποιου ως «χειραγωγού νομισμάτων» από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών;

Ο χαρακτηρισμός είναι συμβολικός αλλά κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.
Ο πρόεδρος Trump μπορεί να το βρει σαν αφορμή ώστε να αυξάνει τα επιτόκια ή να επηρεάζει το λαϊκό αίσθημα εναντίον της Κίνας.
Πλέον έχει προκληθεί ένας «πόλεμος νομισμάτων». Επανειλημμένως ο Trump έχει ζητήσει ένα ασθενέστερο δολάριο και μάλιστα υπήρξαν αναφορές ότι προσπαθούσε να το επηρεάσει έναντι του γουάν.

Γιατί η Wall Street ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το ξένο νόμισμα;

Με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να διανύει το 2ο έτος του, οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα ένα σημάδι ότι η συμφωνία είναι κοντά.
Είναι τεράστιος ο ρόλος που διαδραματίζει στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και στην πρόκληση περικοπών των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η Wall Street κρατάει την αναπνοή της καθώς περιμένει να δούμε αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει σε ύφεση, αλλά ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θεωρεί τις γενικές αβεβαιότητες ως κύριο λόγο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Η απρόβλεπτη δράση των δύο χωρών αφήνει τη Wall Street στο σκοτάδι και μοιάζει να βρίσκεται στο τέλος της η οικονομική άνθιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης