Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Πώς θα έρθει «φρέσκο» χρήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

tags :
Κων. Φέγγος (VERSAL): Πώς θα έρθει «φρέσκο» χρήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών;
Άρθρο του  Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, Προέδρου  της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Μετά το κακό κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής που κυρίως οφείλεται στη διόρθωση που συντελείται στις διεθνείς αγορές, το Ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε μια πτωτική πορεία τη βδομάδα που πέρασε.  
Την  εβδομάδα που πέρασε τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια έπεσαν και ακολούθως έδωσαν ανοδική αντίδραση, με νέα πτώση στο τέλος της βδομάδας. 
Σε κάθε περίπτωση όμως έδειξαν ότι υπάρχουν οι απαραίτητες αντίρροπες δυνάμεις που κάνουν την ενασχόληση με το χρηματιστήριο ενδιαφέρουσα.  
Στην Ελλάδα απλώς πέφταμε με μικρές κυρίως ενδοσυνεδριακές εξαιρέσεις.
Επίσης τα spreads των ομολόγων ακολούθησαν ανοδική πορεία, αν και εκεί οι πληροφορίες λένε ότι έχει δημιουργηθεί κάποιος τζίρος που εμπνέει αισιοδοξία.
Τεχνικά διασπάσαμε χωρίς ανάσα δύο διαδοχικές στηρίξεις στις 865 και στις 850 μονάδες και φτάσαμε στις 840 περίπου μονάδες.
Αυτό κάνει ορατές τις στηρίξεις  στις  835 στις 812 και μετά στις 780 μονάδες.  Ανοδικά έχουμε αντιστάσεις στις 850  865 και 880 μονάδες, ενώ απομακρύνεται ο στόχος για πάνω από 900 μονάδες μέσα στο καλοκαίρι.
Επειδή το ρητό «το χρηματιστήριο είναι καθρέπτης της οικονομίας» είναι δημοφιλές στις κυβερνήσεις όταν το χρηματιστήριο πάει καλά και στις αντιπολιτεύσεις όταν το χρηματιστήριο καταρρέει, ίσως θα πρέπει και οι πολιτικοί να δώσουν κάποια σημασία στο τι συμβαίνει.
Η νέα κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει κινηθεί πολύ γρήγορα σε πολλούς τομείς, δίνοντας την εντύπωση ότι είχε χρησιμοποιήσει το προηγούμενο διάστημα για να προετοιμαστεί.
Η αίσθηση που δίνουν τα νομοσχέδια που ψηφίζει επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι προσβλέπει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στους επενδυτές, που θα φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη στη χώρα.
Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει αποτυπωθεί χρηματιστηριακά για πολλούς λόγους.
Η εκλογή της νέας κυβέρνησης συνέπεσε με την αναστολή διαπραγμάτευσης του ΟΠΑΠ για μια μέρα, γεγονός που χάλασε το κλίμα.
Το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται να είχε προεξοφληθεί χρηματιστηριακά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πωλητές.
Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια έχει επιδεινωθεί τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, λόγω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα αλλά και του γεγονότος ότι τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν δώσει μεγάλα κέρδη τα τελευταία χρόνια.
Ο βασικός όμως λόγος είναι ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει συνδεθεί στο μυαλό των Ελλήνων σαν ένας τόπος επενδύσεων αλλά σαν ένας τόπος τζόγου. 
Όταν λοιπόν το χρήμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά όλοι προτιμούν φθηνότερους τόπους τζόγου.
Οι Έλληνες έχουν μείνει χωρίς ρευστότητα μετά από χρόνια ανελέητης φορολογίας και όσοι έχουν χρήματα προτιμούν να τα έχουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τις αψυχολόγητες και τιμωρητικές διώξεις των τελευταίων ετών αλλά και τα capital controls.
Όταν η εσωτερική αγορά έχει εξαϋλωθεί, οι ξένοι που δραστηριοποιούνται, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για βραχυχρόνιες κινήσεις.
Η νέα κυβέρνηση, μεταξύ των δεκάδων άλλων προτεραιοτήτων, θα πρέπει να περιλάβει και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες επενδυτές, που θα τους επιτρέψει να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους και να τα επενδύσουν στον τόπο τους.
Ίσως αυτό να γίνει στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου ή του νόμου για τη χρυσή visa.
Προσωρινά πέρασε η πρώτη φουρνιά επειγόντων νόμων από την Βουλή και ξεκίνησαν οι διακοπές (και πάλι καλά να λέμε). 
Επόμενη φουρνιά το Σεπτέμβριο.
Φυσικά η Βουλή μπορεί να κάνει διακοπές, αλλά το χρηματιστήριο δεν κάνει, οπότε πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης