Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μόλις 23 Δήμοι υλοποιούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε σύνολο 325 Δήμων

tags :
Μόλις 23 Δήμοι υλοποιούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε σύνολο 325 Δήμων
Μόλις 23 Δήμοι υλοποιούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε σύνολο  325 Δήμων - Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει δώσει περισσότερα από 50 εκατ.  ευρώ
«Πέρα βρέχει» για το 93% των Δήμων της χώρας καθώς αγνοούν την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τα έργα οδοφωτισμού, με συνέπεια να σπαταλούν χιλιάδες Mwh χωρίς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτισμού για τους πολίτες τους,  διότι η ΔΕΗ τους χρεώνει μόλις  με 0,16 ευρώ την kwh και ο τελικός λογαριασμός πηγαίνει στους  δημότες.
Το bankingnews φέρνει στην δημοσιότητα την λίστα των δήμων που εφαρμόζουν τη νέα τεχνολογία οδοφωτισμού σε συνεργασία με το Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση των έργων και το ΚΑΠΕ ελέγχει τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων όπως και αν τηρούνται οι προδιαγραφές για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Από τους 325 Δήμους μόλις 9 Δήμοι έχουν  υλοποιήσει έργα οδοφωτισμού και το συνολικό κόστος χρηματοδότησης ανήλθε στα 18.921,35 ευρώ από το Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ανάμεσα στους Δήμους που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα οφέλη του προγράμματος είναι οι Δήμοι Θερμαϊκού, Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης, Αλεξανδρούπολης, Έδεσσας , Θάσου, Ιάσμου, Νέας Ιωνίας, Λαμιέων , Λάρισας.
Στη λίστα για χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι ακόμη 14 Δήμοι και αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες να έχουν  πέσει οι υπογραφές για τη χρηματοδότηση των έργων συνολικού ύψους 35.797.663,24 ευρώ.
Πρόκειται  για τους  Δήμους  Αλίμου, Ξάνθης, Σητείας, Κερατσινίου Δραπετσώνας , Ηρακλείου Αττικής , Ιλίου, Ηλιούπολης , Σοφάδων, Πυλαίας Χορτιάτη, Καισαριανής, Σερρών, Φαρσάλων . Αγίων  Αναργύρων Καματερού, και η Νέα Σμύρνη.
Συνολικά 23 Δήμοι σε σύνολο 325 κινητοποιήθηκαν για τη βελτίωση των υπηρεσιών  προς τους πολίτες μέσα από την εξοικονόμηση  ενέργειας.    
Οι δήμοι που προχωρούν τα έργα οδοφωτισμού με βάση τη σύμβαση χρηματοδότησης  είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν τα τέλη υπηρεσίας προς τους δημότες καθώς  τα έργα  είναι ανταποδοτικά και τα οφέλη από την εξοικονόμηση  ενέργειας φθάνουν μέχρι  τον πολίτη.
Για τους 302 Δήμους που ακόμη δεν  έχουν κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι απορίας άξιον γιατί καθυστερούν  έργα σημαντικής αξίας  για τους  δημότες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι Δήμοι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ενεργειακής αναβάθμισης των πόλεων μέσω  ΣΔΙΤ και η χρηματοδότηση γίνεται με ίδιους  πόρους  ή  μέρος του κόστους το αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου.
Στην  κατηγορία αυτή  εντάσσεται και ο Δήμος Αθηνών  που  το συνολικό  κόστος ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει δώσει στη δημοσιότητα  περίγραμμα τεχνικών προδιαγραφών των αντίστοιχων έργων και αποτελεί επι της ουσίας τον  οδικό χάρτη  για την υλοποίηση του έργου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης