Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί ακατάπαυστα αλλά η βαθιά δυσπιστία των Ελλήνων παραμένει

Handelsblatt: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί ακατάπαυστα αλλά η βαθιά δυσπιστία των Ελλήνων παραμένει
Από την ημέρα ορκωμοσίας της νέας ελληνικής Βουλής «δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα που να μην ψηφίζεται ένας νέος νόμος, ένα νέο μέτρο», γράφει η γερμανική εφημερίδα
Στο έντονο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ένα μήνα μόλις μετά  την εκλογή της αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που ωστόσο επισημαίνει ότι, η δυσπιστία των πολιτών παραμένει.
Από την ημέρα ορκωμοσίας της νέας ελληνικής Βουλής «δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα που να μην ψηφίζεται ένας νέος νόμος, ένα νέο μέτρο», γράφει χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν πολλά μικρά αλλά ορατά μέτρα, όπως η αυξημένη αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας ή η λύση στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί της Κέρκυρας», σημειώνει η Handelsblatt.
Το πλέον δύσκολο μέτρο, που κλήθηκε να λάβει η νέα κυβέρνηση, ήταν ο περιορισμός του πανεπιστημιακού ασύλου μία παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία την Τρίτη (6/8).
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι, το άσυλο είχε θεσμοθετηθεί για την προστασία των πολιτικά διωκόμενων πολιτών στο παρελθόν αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε μία περίπλοκη κατάσταση, καθώς οι αστυνομικοί μπορούσαν να εισέλθουν σε πανεπιστημιακό χώρο μόνο όταν συναινούσαν τόσο η Πρυτανεία, όσο και οι εκπρόσωποι των φοιτητών.
 
Μέτρα με θετικό αντίκτυπο

Πέρα όμως από τα κοινωνικά ζητήματα, έχουν ήδη εγκριθεί πολλοί νέοι νόμοι, οι οποίοι φαίνεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τα οικονομικά των πολιτών, αναφέρει το δημοσίευμα.
Έτσι, το κοινοβούλιο αποφάσισε στα τέλη Ιουλίου να δώσει μια νέα ευκαιρία στους οφειλέτες.
Όποιος έχει συσσωρεύσει χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή τη φορολογική διοίκηση, μπορεί να αποπληρώσει το συνολικό ποσό σε 120 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι Έλληνες οφείλουν στο κράτος πάνω από 104 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) μειώθηκε κατά μέσο όρο 22% - και, κατά την άποψη των ειδικών, επιτεύχθηκε ισορροπία μεταξύ οικονομικής δυνατότητας και κοινωνικής προστασίας, γεγονός που ανάγκασε και τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασε στην αντιπολίτευση, να εγκρίνει το μέτρο.
Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα θα πληρώνουν στο μέλλον 30% λιγότερο φόρο ακίνητης περιουσίας, ενώ για τους πιο πλούσιους θα μειωθεί μόνο κατά 10%.
Το μέτρο αποσκοπεί στην  τόνωση της δραστηριότητας στον τομέα των ακινήτων και στην παροχή οικονομικής «ανάσας» στους φτωχότερους Έλληνες.
Η αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση είναι επίσης ο στόχος ενός νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σχεδιάζεται να μειωθεί ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για χαμηλόμισθους με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως από το 22% στο 9%.
Επιπλέον, ο εταιρικός φόρος θα μειωθεί σταδιακά από 28% σε 24%.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι με αυτό το μέτρο θα αναβιώσει την πάσχουσα μεσαία τάξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτά τα μέτρα. Το κράτος διαθέτει σήμερα περίπου 37 δισ. ευρώ.
Οι Έλληνες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι
Παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει χρέη ύψους άνω των 320 δισ. ευρώ, η εξόφλησή τους ρυθμίζεται από τους διεθνείς πιστωτές.
«Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε εύκολα και να ισχυριστούμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μας άφησε καμένη γη», παραδέχεται ο πρωθυπουργός.
Παραδοσιακά, στο παρελθόν, οι νέες ελληνικές κυβερνήσεις ανέκαθεν βασίζονταν στην «κακή κατάσταση της χώρας και τα άδεια ταμεία για να δικαιολογούν την έλλειψη δράσης τους».
Ο Μητσοτάκης θέλει τώρα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων για να τονώσει την οικονομία.
Σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν και διάφορες ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες δεν προχώρησε η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται για την επένδυση στην τεράστια περιοχή του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, (σ.σ.Ελληνικό).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης δεκαετούς ανάπτυξης της περιοχής θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 15.000 θέσεις εργασίας και 7.000 άτομα θα μπορούσαν στη συνέχεια να απασχολούνται μόνιμα.
Παρ 'όλα αυτά, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «τορπίλιζε» συνεχώς το έργο για ιδεολογικούς λόγους.
Τώρα οι επενδυτές αναμένουν να λάβουν το «πράσινο φως» τις ερχόμενες εβδομάδες.
 
Η βαθιά δυσπιστία των Ελλήνων

Αλλά ούτε και ο Μητσοτάκης μπορεί να καταργήσει μία κατάσταση τόσο γρήγορα: τη βαθιά δυσπιστία των Ελλήνων προς το κράτος τους και τους πολιτικούς.
Ενώ υπάρχει κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των πολιτών, πολλοί ανησυχούν ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί σύντομα να ακυρώσει τις υποσχέσεις της ή να απογοητεύσει ξανά με τον νεποτισμό που επικρατεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Ο Μητσοτάκης θέλει να εξουδετερώσει τέτοιους φόβους με ένα νέο νόμο, αυτόν για το «επιτελικό κράτος» με τον οποίο μεταξύ άλλων θα ελέγχονται οι υπουργοί, εάν είναι συνεπείς στο έργο που τους έχει ανατεθεί.
Στόχος είναι να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των νόμων στους μύλους της ελληνικής γραφειοκρατίας, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Οι πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο λαμπρή αρχή όπως αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας.
Στο τέλος, ωστόσο, δεν έχει σημασία αν το μετρό της Αθήνας λειτουργεί πιο περιορισμένα ή αν το μετρό της Θεσσαλονίκης τεθεί σε λειτουργία μετά από 20 χρόνια κατασκευής, αλλά αν η οικονομία της χώρας κερδίζει ταχύτητα.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας το γνωρίζει και αυτό: Είναι η υπόσχεση της προεκλογικής  εκστρατείας του να ενισχύσει πρώτα την οικονομία και μετά τους μισθούς και  με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως οι πρόσφατα απότομα μειωμένες συντάξεις.

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης