Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιθανή μετάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για Μάιο 2020 - Εμπόδια στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Πιθανή μετάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για Μάιο 2020 - Εμπόδια στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Το νέο Μεσοπρόθεσμο εφόσον κατατεθεί τον επόμενο χρόνο στη βουλή θα αφορά την περίοδο 2021 - 2024
Σε διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με τον χρόνο κατάθεσης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής στη βουλή βρίσκεται η κυβέρνηση.
Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναβολή και κατάθεση του νέου Προγράμματος τον επόμενο Μάιο 2020, οπότε και θα υπάρχουν επαρκέστερα και ακριβέστερα στοιχεία για την πορεία βασικών μεγεθών, όπως είναι η ανάπτυξη, η ροή των φορολογικών εσόδων στα ταμεία του κράτους, η εισπρακτική απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, κ.ά.
Έτσι το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο το φθινόπωρο είναι  ακόμη ανοικτό μολονότι πρόκειται για βασική εκκρεμότητα της Αθήνας η οποία κανονικά έπρεπε να έχει υλοποιηθεί τον Μάιο του 2019.  
Το νέο Μεσοπρόθεσμο εφόσον κατατεθεί τον επόμενο χρόνο στη βουλή θα αφορά την περίοδο 2021 - 2024,και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερο μεγάλο καθώς εκεί θα ξεδιπλωθεί η οικονομική πολιτική των τεσσάρων επόμενων ετών.
Είναι σαφές ότι οι προβολείς θα στραφούν στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα λόγω και της επικείμενης μάχης που πρόκειται να δώσει το οικονομικό επιτελείο πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει μετά την τεκμηρίων των στοιχείων από την Eurostat την άνοιξη του 2020 να εγείρει θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά για την ελληνική οικονομία επίπεδα.  
Κεντρικό σημείο της ρητορικής για χαμηλότερα πλεονάσματα θα είναι οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και το γεγονός ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται πλέον πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση θα αναζητήσει συμμάχους και το πιο πιθανό σενάριο είναι στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte στα τέλη του τρέχοντος μηνός και στις αρχές Σεπτεμβρίου, να υπάρξει συζήτηση για το θέμα αυτό.
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα λάβει χώρα και η κρίσιμη μάχη για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και μία εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου με τις φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις να είναι οι μοναδικές που έχουν κλειδώσει από τη στιγμή που οι δανειστές δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη για το δημοσιονομικό κενό του 2020.
Συνεπώς το εύρος των θετικών μέτρων που θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ακόμη ανοικτό και όλα θα κριθούν τους επόμενους μήνες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης