Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενδιαφέρον από Pimco και Fortress για την διαχείριση 12-15 δισεκ. NPEs της Alpha bank – Έχει κατατεθεί πρόταση στον SSM

Ενδιαφέρον από Pimco και Fortress για την διαχείριση 12-15 δισεκ. NPEs της Alpha bank – Έχει κατατεθεί πρόταση στον SSM
Εάν το deal με την Alpha bank το κλείσει η Pimco θα διαχειρίζεται στην Ελλάδα σχεδόν 55 δισεκ. ευρώ NPEs και θα είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον για την διαχείριση 12 με 15 δισεκ. ευρώ NPEs της Alpha bank θα εκδηλώσουν η Pimco και το Fortress.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο για την μείωση των NPEs με πολλά κοινά στοιχεία με την Eurobank.
Μάλιστα ήδη η Alpha bank έχει ενημερώσει τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών για τα σχέδια της ώστε να πάρει εγκρίσεις.
Οι εγκρίσεις της Eurobank αναμένονται τέλη Αυγούστου από τον SSM ενώ για την Alpha bank μάλλον θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος προς το τέλος του 2019.
Από τους ενδιαφερόμενους οι δύο επικρατέστεροι είναι η Pimco και το Fortress.
Το Fortress έως σήμερα δεν έχει πάρει κάποια μεγάλη «δουλειά» ελληνικής τράπεζας ενώ αντιθέτως η Pimco βρίσκεται στην τελική φάση της συμφωνίας με την Eurobank για την αξιοποίηση 26 δισεκ. ευρώ.
Εάν το deal με την Alpha bank το κλείσει η Pimco θα διαχειρίζεται στην Ελλάδα σχεδόν 55 δισεκ. ευρώ NPEs και θα είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Pimco είναι μέτοχος με ποσοστό πάνω από 5% στην Eurobank, έχει μετοχές και στην Alpha bank ενώ είναι ένας εκ των βασικών κατόχων ελληνικού χρέους.
Παράλληλα προσεχώς θα αποκτήσει το 40% των μετοχών της Qualco του έμπειρου Ο. Τσακαλώτου και θα ισχυροποιήσει έτσι η Pimco ακόμη περισσότερο τον ρόλο της στην ελληνική αγορά.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews

Οι εγκρίσεις από τον SSM για την Eurobank καθυστερούν λόγω Alpha – Τι ανακοινώνει ο Ψάλτης για NPEs και διοικητικές αλλαγές

Προς τα τέλη Αυγούστου 2019 αναμένονται οι εγκρίσεις από τον SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών του σχεδίου της Eurobank για τα NPEs όπου ουσιαστικά η Pimco θα αναλάβει την αξιοποίηση 26 δισεκ. NPEs.
Η απόφαση αυτή ωστόσο του SSM έχει ήδη καθυστερήσει και η αιτία της καθυστέρησης δεν ήταν επειδή υπήρχαν προβλήματα στο σχέδιο της Eurobank αλλά γιατί η Alpha bank έχει καταθέσει ανάλογη πρόταση στον SSM.
H Alpha bank όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews σχεδιάζει ένα παραπλήσιο σχέδιο με την Eurobank που θα περιλαμβάνει 12 με 15 δισεκ. ευρώ NPEs μεταβίβαση ουσιαστικά του χαρτοφυλακίου σε fund πιθανότατα την Pimco ή το Fortress.
H διοίκηση Ψάλτη στην Alpha bank σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει
1)Το σχέδιο της Alpha bank για την μείωση των NPEs κατά 12 με 15 δισεκ. κατά τα πρότυπα της Eurobank.
2)Θα ανακοινώσει διοικητικές αλλαγές με νέο οργανόγραμμα που θα μπορούσαν να φθάσουν έως τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.
Φαίνεται ότι γίνονται πολλές ζυμώσεις και υπάρχουν πολλά σχέδια για την νέα διοίκηση της Alpha bank που περιλαμβάνει αλλαγές έως την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.
Ήδη φαίνεται να έχει διερευνηθεί τραπεζικό στέλεχος εκτός Alpha bank.
Ωστόσο δεν είναι σαφές ακόμη εάν τελικώς υπάρξουν αλλαγές στους 3 αναπληρωτές CEO της Alpha bank.
3)Η Alpha bank επίσης σχεδιάζει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο 7,60% με 7,40%.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενισχύσει τα κεφάλαια της καθώς προχωράει στην υλοποίηση μεγάλου deal – κατά τα πρότυπα της Eurobank – στα προβληματικά δάνεια.
Συγκεκριμένα η Alpha bank σχεδιάζει ένα συνδυασμό τιτλοποιήσεων και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που περιλαμβάνει 12 με 15 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων σε σύνολο περίπου 21 δισεκ. ευρώ NPEs.
Ως προς το μείζον θέμα της μείωσης των NPEs φαίνεται ότι η Alpha bank θα υιοθετήσει ένα μοντέλο τύπου Eurobank και Πειραιώς όπου θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για την διαχείριση των NPEs.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το deal της Alpha bank θα κινείται μεταξύ 12 με 15 δισεκ. NPEs με ένα συνδυασμό τιτλοποίησης και αξιοποίησης των NPEs.
H Alpha bank με 7,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC – το χαμηλότερο στον τραπεζικό κλάδο – και 1,6 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης