Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ifo: Το παγκόσμιο οικονομικό outlook επιδεινώνεται εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης

tags :
Ifo: Το παγκόσμιο οικονομικό outlook επιδεινώνεται εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης
Σύμφωνα με το Ifo, το παγκόσμιο οικονομικό outlook παρουσιάζει επιδείνωση στο τρίτο τρίμηνο του 2019
Επιδείνωση παρουσιάζει το οικονομικό outlook σε όλα τα μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, σύμφωνα με έρευνα του Ifo, λόγω της κλιμάκωσης της εμπορικής διαφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ειδικότερα, από την τριμηνιαία έρευνα του Ifo (συμμετείχαν 1.200 εμπειρογνώμονες) προκύπτει επιδείνωση τόσο στις τρέχουσες συνθήκες όσο και στις οικονομικές προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο.
«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένεται σημαντικά πιο αδύναμη ανάπτυξη στο παγκόσμιο εμπόριο» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, ενώ συμπληρώνει ότι οι προσδοκίες για το εμπόριο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την έναρξη της εμπορικής διαμάχης το περασμένο έτος.
«Οι συμμετέχοντες αναμένουν επίσης πιο αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση, χαμηλότερη επενδυτική δραστηριότητα και υποχώρηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων» επισημαίνει ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας οδηγεί σε ύφεση.
Η Goldman δεν αναμένει ότι μία συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να συναφθεί πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.
«Αναμένουμε να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που στοχεύουν τα εναπομείναντα 300 δισ. δολάρια εισαγωγών από την Κίνα», αναφέρει η τράπεζα σε σημείωμα που εστάλη στους πελάτες της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων την 1η Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα η Κίνα να σταματήσει τις αγορές των γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε επίσης το Πεκίνο για νομισματική χειραγώγηση, υπενθυμίζει το Reuters.
Η μακροχρόνια εμπορική διαμάχη περιστράφηκε γύρω από θέματα όπως οι δασμοί οι επιδοτήσεις, η τεχνολογία, η πνευματική ιδιοκτησία και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι επικαιροποίησε επί τα χείρω την πρόβλεψη ανάπτυξης των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο κατά 20 μονάδες βάσης στο 1,8%, λόγω των μεγαλύτερων του αναμενομένου επιπτώσεων από τις εμπορικές εντάσεις.
«Συνολικά, έχουμε αυξήσει τις εκτιμήσεις μας για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου» ανέφερε η τράπεζα στο σημείωμα που συνέταξαν τρεις από τους οικονομολόγους της, ο Jan Hatzius, ο Alec Phillips και ο David Mericle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης