Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία - Το φλέγον ζήτημα για τους επενδυτές - Τα σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών ή πρόωρες εκλογές

Νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία - Το φλέγον ζήτημα για τους επενδυτές - Τα σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών ή πρόωρες εκλογές
Στο προσκήνιο έρχεται το σενάριο σχηματισμού μίας προσωρινής κυβέρνησης στην Ιταλία και αναβολής των εκλογών για το 2020
Σε νέα πολιτική κρίση βυθίζεται η Ιταλία με τον επικεφαλής της Lega και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Matteo Salvini, να είναι αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα.
Στην περίπτωση που ο Salvini πετύχει τον στόχο τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν -κατά πάσα πιθανότητα- τον Οκτώβριο του 2019, την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό για το 2020.
Για τους επενδυτές, λοιπόν, φλέγον ζήτημα είναι πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα επηρεάσουν τα σχέδια για τον προϋπολογισμού και εάν τελικά θα προκύψει νέα διαμάχη με την Κομισιόν.
Ήδη ο οικονομικός σύμβουλος του Salvini, Claudio Borghi, δήλωσε στη La Stampa ότι η Lega θα αυξήσει τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,8% ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ.

Citigroup: Κρίσιμο το timing

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Citigroup, το timing των εκλογών στην Ιταλία είναι πολύ κρίσιμο.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, η 13η Οκτωβρίου είναι η πρώτη μέρα που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στην Ιταλία, μόλις δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάσταση του προϋπολογισμού στην Κομισιόν, αν και δεν αποκλείεται να δοθεί κάποια παράταση λόγω και του Brexit.
Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο παρουσίασης ενός προϋπολογισμού που δεν παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες δεδομένης της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και των εξαγγελιών του Salvini για ενιαίο φόρο και άλλες «ακριβές» πολιτικές.

LC Macro Advisors: Το φλέγον ζήτημα για τις αγορές

Την ανησυχία της για το εάν η ιταλική κυβέρνηση θα προλάβει να καταθέσει εγκαίρως τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν εκφράζει σε ανάλυση της και η Eurasia Group.
"Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ιταλία θα προχωρήσει σε εκλογές γρήγορα ή αρκετά γρήγορα ώστε να έχει αρκετό χρόνο η νέα κυβέρνηση να παραδώσει προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές", δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής οικονομολόγος της LC Macro Advisors.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι το timing της κίνησης είναι «περίεργο», δεδομένου ότι οι Ιταλοί βουλευτές βρίσκονται σε καλοκαιρινή περίοδο και οι πρόωρες εκλογές δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού της χώρας για το 2020.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία... μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Lega θα αύξανε σίγουρα τις δημοσιονομικές δαπάνες", δήλωσε επίσης ο Codogno, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών βραχυπρόθεσμα.

Teneo Intelligence: Πιο σταθερή μια κυβέρνηση υπό τη Lega

Αν και μια νέα κυβέρνηση υπό τη Lega θα είναι πιο σταθερή είναι αυξημένες οι πιθανότητες για νέες συγκρούσεις με την Κομισιόν.
Ο Wolfango Piccoli από την Teneo Intelligence δήλωσε επίσης ότι «μια κυβέρνηση που κυριαρχείται από τη Lega θα είναι πιθανόν πιο σταθερή και συνεπής από τον σημερινό συνασπισμό, με έντονη έμφαση στη μετανάστευση, τα ζητήματα νόμου και τάξης και τους χαμηλότερους φόρους».
"Ο ευρωσκεπτικισμός θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Salvini θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το ευρώ, η στάση της Lega έναντι του ευρώ / ΕΕ θα παραμείνει διφορούμενη και αντιφατική, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες", πρόσθεσε.

Barclays: Σύγκρουση Ιταλίας - Κομισιόν για τον προϋπολογισμό

Αυξημένο κίνδυνο για σύγκρουση με την Κομισιόν λόγω του προϋπολογισμού για το 2020 «βλέπει» η Barclays.
Ειδικότερα, ο ανώτατος οικονομολόγος για την Ευρώπη, Fabio Fois, εκτιμά ότι μια νέα κυβέρνηση υπό τη Lega θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας που πρέπει να εγκριθεί έως το τέλος του έτους.
«Ο κίνδυνος ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι αυξημένος, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεση της μετά τις πρόωρες εκλογές για να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν» επισημαίνει ο ίδιος.

Nomura: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλία

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nomura, η Ιταλία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.
«Μια πλειοψηφία του Salvini προϊδεάζει για ένα δύσκολο Φθινόπωρο.
Αλλά μακροπρόθεσμα αναμένουμε την παρέμβαση από την ΕΚΤ και οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές παντού» επισημαίνει ο Dickie Hodges από τη Nomura.

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία - Παραμένει αρνητικό το outlook, λόγω εκλογών

Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα το αρνητικό outlook.
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η βαθμολογία και το αρνητικό outlook της Ιταλίας αντανακλούν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, την πολύ χαμηλή τάση αύξησης του ΑΕΠ, τον πολιτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα.
Το σχετικά υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος και η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, βαρύνουν επίσης την αξιολόγηση.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε 2,1% του ΑΕΠ το 2018, το χαμηλότερο σε μια δεκαετία.
Η Fitch προβλέπει επίσης έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2019, επισημαίνεται.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε τον Ιούλιο του 2019 στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν δικαιολογείται.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης μια διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή το 2020 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Κατά την άποψή μας, η αποφυγή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δείχνει ότι η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να ασχολείται με τις δημοσιονομικές διαδικασίες της ΕΕ.
Ωστόσο, η φύση οποιασδήποτε δημοσιονομικής προσαρμογής το 2020 παραμένει ασαφής και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να επανεμφανιστούν», σχολιάζεται.
Η Fitch εξακολουθεί να αναμένει μέτρια δημοσιονομική χαλάρωση το 2020 και διατηρεί αμετάβλητη την προβολή του ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ.
Ο οίκος προβλέπει αύξηση του δημοσίου χρέους στο 134,7% του ΑΕΠ το 2021 από 132,2% το 2018, λόγω της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ και εξασθένησης του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 0,7% από το 2018-2021.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2028.
«Οι πολιτικές εντάσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού και η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.
Ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini, ζήτησε να κινηθεί διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και εξέφρασε την προθυμία του να προχωρήσει σε εκλογές».
Η Fitch προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 0,1% το 2019, από 0,9% το 2018, με επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων σε 1,3% από 3,4% πέρυσι και μερική χαλάρωση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο οίκος «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2020 και 0,4% το 2021, λόγω της μέτριας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (0,5% κατά μέσο όρο το 2020-21) και της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου.

Το σενάριο της κυβέρνησης τεχνοκρατών

Στο προσκήνιο έρχεται το σενάριο σχηματισμού μίας προσωρινής κυβέρνησης και αναβολής των εκλογών για το 2020.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Matteo Renzi, ο οποίος εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, κατέθεσε χθες (11/8/2019) την πρόταση για κυβέρνηση τεχνοκρατών στο τραπέζι, προκειμένου, όπως είπε «να αποφύγει η χώρα το μονοπάτι των ακραίων».
«Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει η πλειοψηφία για μία θεσμική κυβέρνηση που θα σώσει την Ιταλία» έγραψε στο λογαριασμό του στο επανέλαβε την πρότασή του σε συνεντεύξεις στην εφημερίδα Corriere della Sera και στον τηλεοπτικό σταθμό Canale 5.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα κυκλοφορεί το σενάριο που θέλει τον Renzi, αν δεν βρει επαρκή στήριξη για την κίνησή του στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης, να ιδρύει νέο κόμμα με την ονομασία «Κοινωνική Δράση».
Αυτό θα επιδιώξει σύμπραξη με τα Πέντε Αστέρια προκειμένου να ανακοπεί ο Salvini.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης