Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Πλησιάζουν την στιγμή Lehman οι κινεζικές τράπεζες, μειώνεται η εμπιστοσύνη

tags :
Goldman: Πλησιάζουν την στιγμή Lehman οι κινεζικές τράπεζες, μειώνεται η εμπιστοσύνη
Το κινεζικό τραπεζικό σύστημα έχει συνολικό ενεργητικό 40 τρισεκατομμύρια δολάρια – έναντι του ελληνικού που ανέρχεται σε 260 δισεκ. δολάρια - προσεγγίζει την στιγμή Lehman Brothers
Μειώνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Κίνας αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Η Κίνα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο μόνο λόγω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ αλλά και για ένα άλλο λόγο.
Η μεγαλύτερη είδηση της περασμένης εβδομάδας ήταν ότι ακόμη μια κινεζική τράπεζα εθνικοποιήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση - τους τελευταίους τρεις μήνες – διαθέτοντας περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,4 τρισεκατομμυρίων γιουάν (200 δισεκ. δολάρια).
Τονίζεται οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Κίνα με βάση το ενεργητικό που διαθέτουν είναι
1. ICBC: 4 τρισεκ. δολάρια
2. China Construction: 3,4 τρισεκ. δολάρια
3. Agri Bank of China: 3,3 τρισεκ. δολάρια
4. Bank of China: 3,1 τρισεκ. δολάρια

Η εθνικοποίηση της Hang Feng Bank ήταν σίγουρα αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει τριγμούς στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο Chinese Sovereign Wealth Fund (το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο της Κίνας)
Η εθνικοποίηση της Hang Feng ακολούθησε των κρατικοποιήσεων στις τράπεζες Baoshang και Bank of Jinzhou, πράγμα που σημαίνει ότι 3 από τις 4 αναπτυσσόμενες τράπεζες των τελευταίων ετών έχουν εθνικοποιηθεί.
Το κινεζικό τραπεζικό σύστημα έχει συνολικό ενεργητικό 40 τρισεκατομμύρια δολάρια – έναντι του ελληνικού που ανέρχεται σε 260 δισεκ. δολάρια - προσεγγίζει την "στιγμή Lehman Brothers", αν και ανεξήγητα το τετραήμερο επιτόκιο repo για τα κρατικά ομόλογα της Κίνας (δηλαδή, το κόστος για τους επενδυτές να δεσμεύσουν τις κινεζικές κρατικές ομολογίες τους για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση) βρίσκεται το 1%.

Η κατάρρευση της τράπεζας Baoshang, έθεσε σε δοκιμασία τις μετοχές των κινεζικών τραπεζών, ο δανεισμός διάρκειας μιας ημέρας και επτά ημερών παρέμειναν σε χαμηλά χάρη στις τεράστιες ενέσεις ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι κάτι αρχίζει να συμβαίνει στο  τραπεζικό σύστημα της Κίνας οι χρεοκοπίες τραπεζών έχουν καταστήσει τους διατραπεζικούς δανειστές πιο προσεκτικοί έναντι του πιστωτικού κινδύνου των μικρότερων και αδύναμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κίνας.
Το αποτέλεσμα: ένα κινεζικό τραπεζικό σύστημα στο οποίο οι τράπεζες έχασαν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους,
Τα επιτόκια επαναγοράς για repo 7 ημερών παραμένουν πάνω από 8% απόρροια των ανησυχιών για την αξιοπιστία ορισμένων κινεζικών τραπεζών.
Στην πραγματικότητα, το πάγωμα χρηματοδότησης μεταξύ των κινεζικών τραπεζών είναι ακόμα χειρότερο σε σχέση με το ιστορικό επεισόδιο του καλοκαιριού του 2013, όταν μετά από μια επιθετική άνοδο τα επιτόκια των repos εκτινάχθηκαν και οι τράπεζες δεν δάνειζαν η μια την άλλη στην διατραπεζική.
Όπως παρατηρεί η Goldman, ορισμένες τράπεζες στην Κίνα εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις και πρέπει να πληρώσουν υψηλότερο κόστος για τη χρηματοδότηση στη διατραπεζική αγορά. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εξομαλυνθούν οι συνθήκες της αγοράς.
Ωστόσο εάν αυτό το σκηνικό επιδεινωθεί θα μπορούσαν να πληγούν και οι μεγάλες κρατικές τράπεζες στην Κίνα.
Ο ρυθμός των χρεοκοπιών στις κινεζικές τράπεζες δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πέντε νέες αθετήσεις πληρωμών τον Ιούλιο 2019 διαμόρφωσαν τις χρεοκοπίες σε 23 σε σύγκριση με 38 νέες αθετήσεις που σημειώθηκαν το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης