Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πλήθος ερωτημάτων για την πυρκαγιά στον Υμηττό - Έρευνες για τα αίτια - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες λόγω ισχυρών ανέμων

tags :
Πλήθος ερωτημάτων για την πυρκαγιά στον Υμηττό - Έρευνες για τα αίτια - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες λόγω ισχυρών ανέμων
Κερδήθηκε το στοίχημα να μην φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Καισαριανής
Πλήθος ερωτημάτων έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στον Υμηττό, καθώς η ώρα (03:18 τα ξημερώματα) που ξέσπασε προβληματίζει…
Η φωτιά στον Υμηττό ξεκίνησε από άγνωστη έως τώρα αιτία τους πρόποδες του βουνού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή, στις κεραίες.
Ωστόσο, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζει τα αίτια έναρξης πυρκαγιάς, με το ενδεχόμενο του εμπρησμού να μην αποκλείεται.
Στο πλαίσιο αυτό συλλέγονται στοιχεία και μαρτυρίες κατοίκων.
Σημειώνεται ότι κάτοικοι της Παιανίας ανέφεραν πως άκουσαν εκρήξεις και διαπίστωσαν την ύπαρξη ταυτόχρονων εστιών.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.



Στα 20 μέτρα οι φλόγες

Το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής ήταν πολύ δύσκολο καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, υπήρχε στην αρχή «φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία», ενώ ταυτόχρονα «είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή».



Ωστόσο, κερδήθηκε το στοίχημα να μην φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Καισαριανής, αν κάποια σπίτια στην Παιανία υπέστησαν ζημιές.
«Η κινητοποίηση ήταν ακαριαία.
Ήταν μία απόδειξη ότι το κράτος είναι εδώ.
Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα.
Ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι.
Ενεργοποιήσαμε πρωτόκολλα απομάκρυνσης κατοίκων», δήλωσε για τη φωτιά στον Υμηττό, μιλώντας στον Σκάι ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Ηταν υποδειγματική η κινητοποίηση. Είναι σε ύφεση τα μέτωπα.
Έχουμε όμως ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».



Κάηκαν δύο σπίτια 

Η φωτιά στον Υμηττό κατέστρεψε δύο σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον άλλα δυο,δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρδακογιάννης.
Oπως ανέφερε ο αντιπεριφεριάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου «κάηκαν και δυο σπίτια, αλλά δεν κινδύνεψε κανείς. Το ένα έχει καεί ολοσχερώς, αλλά δεν ήταν κάποιος μέσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για υμηττός σπίτια

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τις ώρες αγωνίας που έζησαν τα ξημερώματα, όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, αλλά και τις εικόνες που είδαν να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους, περιγράφουν κάτοικοι στις τηλεοπτικές κάμερες.
"Ήταν μία κόλαση, μία τρέλα αν έβλεπες τον Υμηττό", δήλωσε στον ΑΝΤ1 ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για εμπρησμό, κάτι βέβαια που αποτελεί έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να διαλευκάνει. 
"Ήρθαν τα παιδιά από την αστυνομία και μας έβγαλαν έξω" είπε δεύτερος κάτοικος. 
Όπως περιγράφεται στα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών, αστυνομικοί με ντουντούκες και σειρήνες ενημέρωναν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες.

Η φωτιά έκαψε το 25% της Ελαφονήσου

Η Ελαφόνησος βρίσκει τους ρυθμούς της μετά την μεγάλη πυρκαγιά και ήδη καταγράφονται νέες αφίξεις τουριστών, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δήμαρχος του νησιού, Ευσταθία Λιάρου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος, «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ευτυχώς όλα πήγαν καλά, αφού οι απώλειες που είχαμε είναι μόνο εκτάσεις και τίποτε άλλο, διότι το ζητούμενο ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών».
Επίσης, σύμφωνα με την Ευσταθία Λιάρου, «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ούτε έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, ή σε τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές και αυτή ήταν μπορώ να πω η επιτυχία όλων όσοι συνέδραμαν στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση της φωτιάς».
Σημειώνεται ότι η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε το 25% του νησιού, με την συνολική επιφάνεια των αγροτοδασικών εκτάσεων που κάηκαν να ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελαφόνησος



Πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας 

Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις περιοχές Μπούκα και Φώσταινα της δυτικής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, ώστε να ελεγχθούν πριν απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.
Όπως ανέφερε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, και τα δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση.
Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στη περιοχή του Αγκώνα στην Κεφαλονιά.
Η φωτιά κατακαίει δασική έκταση ενώ στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς, επιχειρούν 7 οχήματα με 12 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συντρέχουν στο έργο των επίγειων δυνάμεων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ με συνεχόμενες ρίξεις νερού.
Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στις περιοχές Γλυκορρίζι και Αετός, του δήμου Τριφυλίας.
Η φωτιά στο Γλυκορρίζι καίει αγροτοδασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και πέντε αεροπλάνα, τύπου «Πετζετέλ».
Η δεύτερη φωτιά έχει εκδηλωθεί σε γεωργική έκταση στην περιοχή Αετός, όπου 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στη θέση Πλατύ Κομποτίου Άρτας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία αργά το μεσημέρι.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 23 άνδρες με 11 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο, ενώ συνδράμει και ο δήμος Αρταίων με μια υδροφόρα.
Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.
Η φωτιά καίει δασική έκταση αλλά και ελιές, ενώ προς το παρόν δεν απειλείται οικισμός.
Για προληπτικούς λόγους έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς την περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης