Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βγήκαν άμυνες σε μη τραπεζικά χαρτιά, μεγάλες πωλήσεις στις τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βγήκαν άμυνες σε μη τραπεζικά χαρτιά, μεγάλες πωλήσεις στις τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Σκληρό ροκ από τους πωλητές. Μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Μεγάλος και ο όγκος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Κάποιες έκαναν και νέο χαμηλό ημέρας λίγο πριν τις δημοπρασίες, για να μαζέψουν λίγο μετά και να προσπαθήσουν να δείξουν μία καλύτερη εικόνα.

Έβαλαν πλάτη μη τραπεζικές μετοχές και έτσι ο γενικός δείκτης κράτησε τις 825 μονάδες. Ο τζίρος προβλημάτισε αφού για την εποχή ακόμα και αν αφαιρεθούν τα πακέτα είναι σημαντικός. Μένει να φανεί αν η αγορά μπορεί να βγάλει μία καλή αντίδραση μετά από τέτοιες απώλειες στις λίγες συνεδριάσεις του Αυγούστου.

Πάλι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πηγαίνουν όλες οι μετοχές κάτω. Όπως και στην άνοδο σκαρφάλωναν όλες υψηλότερα, σήμερα βυθίστηκαν πάρα πολλές. Συνολικά 21 μετοχές έκλεισαν με απώλειες άνω του 6%. Πολλές έπεσαν με μεγάλο όγκο.

ΚΑΡΑΒΙΕΣ: Με τα… καράβια τα πήγαιναν στους πωλητές τα χαρτιά. Και μεγάλες εντολές αγορές που μπήκαν δεν τους πτόησαν. Στις 12 Αυγούστου να βλέπεις την Εθνική να κάνει τζίρο 10,4 εκατ. ευρώ και την Alpha 8,5 εκατ. ευρώ, όπως και να το δεις δεν είναι λίγα.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Είχαμε φτάσει σε σημείο οι συγκριτικές αποτιμήσεις να δείχνουν πως κάποιες μετοχές με οικονομικά θέματα είχαν μεγαλύτερη αποτίμηση από ομοειδείς που ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Η διόρθωση που γίνεται αυτές τις ημέρες στο χρηματιστήριο, έβαλε μία τάξη.

ΔΕΗ: Αν δεν ήταν τόσο κακό το κλίμα στις τράπεζες θα είχαμε δει καλύτερη άνοδο. Αρέσει φαίνεται στην αγορά το σχέδιο Χατζηδάκη. Μένει βέβαια να το δεχθεί και η Ευρώπη. Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και κλείσιμο στα 2,5640 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Οι πληροφορίες ότι ο Λάτσης δεν είναι θετικός για μία δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης έδωσε ώθηση στη μετοχή. Η μετοχή γύρισε από τα χαμηλά των 8,97 ευρώ και έκλεισε στα 9,27% με άνοδο 1,76% και όγκο 89 χιλ. τεμάχια.

COCA COLA: Στις μεγάλες πτώσεις του ΧΑ πάντα βάζει πλάτη. Με όγκο 39 χιλ. τεμάχια έκλεισε με άνοδο 0,97% και στα 30,19 ευρώ. Αν έκλεισε χαμηλότερα το ΧΑ θα έγραψε μεγαλύτερες απώλειες.

LAMDA: Δείχνει ωραία συμπεριφορά και βγήκαν αγοραστές λίγο πάνω από τα 8,70 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλή η συγκυρία για τον αγοραστή. Μαζεύει την προσφορά χαμηλότερα. Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή. Έγινε και πακέτο με premium πάλι και σε ένα όνομα πάει η σκέψη μας.

Κλείσιμο στα 2,1250 ευρώ με απώλειες 1,16% και αγοραστές. Ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 1,8 εκατ. ευρώ σε πακέτο στην τιμή των 2,17 ευρώ ανά μετοχή. Το μάζεμα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν εμφανέστατο.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – ΛΑΠΠΑΣ: Κάτω από την περιοχή 82-84 ευρώ δε θέλουμε να υποχωρήσει η μετοχή. Έχει διορθώσει αρκετά. Για τη στήλη είναι καλό σημείο εισόδου, για όσους σκέφτονται μακροπρόθεσμα και θεωρούν ότι η οικονομία στη χώρα θα βελτιωθεί. Έκλεισε στα 0,85 ευρώ με απώλειες 4,28% και όγκο 32 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Και εδώ σημαντική η διόρθωση και η αποτίμηση είναι πλέον στα 23 εκατ. ευρώ. Κλείσιμο στα 0,2250 ευρώ με πτώση 4,66%.

«ΨΑΡΙΑ»: Το σημαντικό για την αγορά δεν είναι φυσικά ποιες μονάδες πουλήθηκαν αλλά πόσο πουλήθηκαν και άρα πότε θα βελτιωθεί η ρευστότητα. Μπορούμε να πάρουμε μία εικόνα από αυτά που ανακοινώθηκαν, αλλά θέλουμε τίμημα. Έτσι πρέπει να γράφονται οι ανακοινώσεις. Να αναφέρονται όλα.

ΠΑΝΓΑΙΑ: Θα αντλήσει πολλά κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου. Εδώ ο βασικός μέτοχος έχει όλα τα χαρτιά και το θέλει το dilution. Αν μπουν και δυνατά ονόματα στο μετοχολόγιο ακόμα καλύτερα.

FRIGOGLASS: Συνεχίζουν να βγαίνουν πολλά χαρτιά και για κάποιους είναι μάλλον καλή εξέλιξη. Αντί να τα πάρουν στα 0,22-0,20 ευρώ θα τα πάρουν στα 0,18 ευρώ και ακόμα πιο κάτω ίσως…

Με όγκο 415 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 0,1780 ευρώ με απώλειες 10,10% και με πωλητές στην τιμή κλεισίματος.

CRETA FARMS: Δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι τράπεζες θέλουν ενέχυρο τις μετοχές. Έτσι κι αλλιώς με τη μετοχή εκτός διαπραγμάτευσης και την εταιρεία να μπαίνει μέσα κάθε μέρα, οι μετοχές δεν έχουν και μεγάλη αξία. Εκτός και αν θέλουν να ελέγξουν τη διοίκηση. Οι τράπεζες στη συγκεκριμένη περίπτωση άφησαν για πολλά χρόνια να συντηρείται η πώληση με δανεικά.

Έπρεπε να είχαν λάβει τα μέτρα τους για να σταματήσουν τον κατήφορο και να περιορίσουν τον κίνδυνο. Δεν μπορεί να καταλάβαιναν τον υπερδανεισμό όσοι έβλεπαν τον ισολογισμό και οι τράπεζες που έβλεπαν και τις κινήσεις των επιταγών να μην είχαν καταλάβει κάτι. Εδώ όσο περνάει ο χρόνος ο κίνδυνος αυξάνεται για την επιχείρηση, τους εργαζόμενους, τις τράπεζες και τους καταναλωτές.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Γκρέμισαν στα 2,21 ευρώ με όγκο μόλις 43 χιλ. τεμάχια και απώλειες 7,92%. Αποτίμηση 90 εκατ. ευρώ.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Στα 1,01 ευρώ με πτώση 15,83% και όγκο 191 χιλ. τεμάχια.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Με όγκο 202 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 1,06 ευρώ με απώλειες 10,17% και αποτίμηση 121 εκατ. ευρώ.

ΙΝΤΕΡΤΕΚ: Δυνατή και εδώ η υποχώρηση. Με όγκο 93 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 0,65 ευρώ, ήτοι 7,80% χαμηλότερα.

ΛΥΚΟΣ: Λόγω της ανακοίνωσης για εξαγορά εταιρειών ενισχύθηκε 11,22% και έκλεισε στα 1,6350 ευρώ με όγκο 89 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 33,6 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Ωραίο το κλείσιμο της μετοχής. Στα 1,7050 ευρώ με άνοδο 2,10% και όγκο 45 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΔΑΠ: Χαμηλό ημέρας στα 7,53 ευρώ και κλείσιμο στα 8 ευρώ με άνοδο 1,65% και όγκο 51 χιλ. τεμάχια. Εξαιρετική…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης