Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν διατηρήθηκε η ανάκαμψη στις ευρωαγορές, στο -0,12% ο DAX - Σύννεφα από Ιταλία, Brexit και εμπόριο

Δεν διατηρήθηκε η ανάκαμψη στις ευρωαγορές, στο -0,12% ο DAX - Σύννεφα από Ιταλία, Brexit και εμπόριο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,31% κι έκλεισε στις 370,41 μονάδες
Δεν κατάφεραν σήμερα (12/8/2019) να διατηρήσουν τα κέρδη τους τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Βρετανία.

Image

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,31% κι έκλεισε στις 370,41 μονάδες.
Της σημερινής πτώσης «ηγήθηκαν» οι τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,8%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πρώτες ύλες υποχώρησαν κατά 0,4% και 1,5% αντίστοιχα, λόγω των εμπορικών εντάσεων.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,12% κι έκλεισε στις 11.679,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% κι έκλεισε στις 7.226,72 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 5.310,31 μονάδες.

Image
Image
Image

Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,30% κι έκλεισε στις 20.263,83 μονάδες.

Image
Εν τω μεταξύ, μεγάλη βελτίωση κατέγραψε σήμερα η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί από τα υψηλά πέντε εβδομάδων, καθώς η απόφαση του οίκου Fitch να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έφερε ανακούφιση στις αγορές που έχουν πληγεί από την προοπτική προώρων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραψε πτώση άνω των 10 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,736%, υποχωρώντας από το υψηλό πέντε εβδομάδων του 1,83% που κατέγραψε την Παρασκευή.
Η Ιταλία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, με τον επικεφαλής της Lega και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Matteo Salvini, να είναι αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση, με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό για το 2020.
Για τους επενδυτές, λοιπόν, φλέγον ζήτημα είναι πώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα επηρεάσουν τα σχέδια για τον προϋπολογισμού και εάν τελικά θα προκύψει νέα διαμάχη με την Κομισιόν.
Ήδη ο οικονομικός σύμβουλος του Salvini, Claudio Borghi, δήλωσε στη La Stampa ότι η Lega θα αυξήσει τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,8% ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να απειλεί με επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη ακόμη για μια συμφωνία με την Κίνα.
Η Goldman Sachs προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι δεν αναμένεται μια συμφωνία για το εμπόριο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο και στο Brexit, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την ολοένα και αυξανόμενη πιθανότητα μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, καθώς η AMS υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της Osram Licht προς 38,5 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά.
H μετοχή της Osram σημείωσε άλμα άνω του 10%.
Από την άλλη, η μετοχή της Thomas Cook κατέγραψε βουτιά άνω του 18%, στον απόηχο της είδησης ότι η βρετανική εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ομολογιούχους, για μια ένεση ρευστότητας, ύψους 150 εκατ. στερλινών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης