Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέες απώλειες με επίκεντρο τις τράπεζες με το… καλημέρα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέες απώλειες με επίκεντρο τις τράπεζες με το… καλημέρα
ΑΓΟΡΑ: Οι μέρες είναι δύσκολες. Οι περισσότεροι λείπουν και όσοι είναι στις θέσεις τους έχουν αλλού τη σκέψη τους. Το ΧΑ περνάει δύσκολες ώρες αφού δεν έχει μπορέσει να αυτονομηθεί. Ο εμπορικός πόλεμος και η κρίσης στην Ιταλία, σπρώχνει τις αγορές χαμηλότερα.

Εμείς βέβαια και πάλι αντιδράμε πιο έντονα μάλλον λόγω ταπεραμέντου. Δεν εξηγείται εύκολα πως αυτοί που αγόραζαν στο +300% με ευκολία σήμερα πουλάνε με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Και καλά οι διαχειριστές. Μήπως και παίζουν τα λεφτά τους για να ζοριστούν;

Ο επενδυτής πάντως που δεν ακολουθεί την τάση και το τι κάνουν οι πολλοί δεν έχει κάτι να φοβάται. Έχει επιλέξει τις θέσεις του από νωρίς, είναι πληρωμένος και περιμένει με μία ρευστότητα που έχει χτίσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που ήδη υπάρχουν. Αρκετά καλά χαρτιά έχουν αξιόλογη διόρθωση. Φυσικά και δεν μπορούμε να αγοράσουμε στον πάτο και να πουλήσουμε στην κορυφή. Βάζουμε στόχους και δεν κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι.

ΑΓΟΡΑ: Έχει ανοίξει ξανά με απώλειες και μάλιστα σημαντικές για τις τράπεζες. Η υποχώρηση από 31/7 είναι μεγάλη και λογικά πρέπει να βγει μία αντίδραση εκτός και αν κάποιοι ξέρουν κάτι παραπάνω. Οι μετοχές πέφτουν με το φόβο και ανεβαίνουν με την απληστία.

Ο γενικός δείκτης χθες δοκίμασε αλλά κράτησε τις 825 μονάδες. Σήμερα υποχωρεί κάτω από τις 820 με την επόμενη στήριξη να είναι στις 810 μονάδες, εκτός και αν αντιδράσει ξανά. Απώλειες αλλά μικρότερες σε σύγκριση με τις δικές μας καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Υπερβάλουμε ξανά λοιπόν εμείς.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέο «χώσιμο» σήμερα στα χαρτιά των τραπεζών. Μεγάλη πίεση στην Πειραιώς και την Εθνική και λίγο μικρότερη σε Alpha Bank και Eurobank. Αλλά αυτά αλλάζουν σε λίγα λεπτά. Χθες θυμίζουμε έγινε μεγάλος όγκος.

ΔΕΗ: Πίεση και αυτή σήμερα και πως να αντέξει με τόσα που ακούγονται και γράφονται και με τις δηλώσεις των υπευθύνων.

ΟΛΠ: Υποχωρεί και αυτός και μάλιστα βρίσκεται κάτω από τα 23 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όλοι έχουν καταλάβει πως κάποιος μεγάλος μαζεύει χαρτιά. Θα το ανακοινώσει κάποια στιγμή και τότε θα μάθουμε και το όνομά του. Η στήλη επιμένει πως είναι ο Ολλανδός που έχει μεγάλη θέση στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο.

Ωστόσο προφανώς και δε μαζεύει μετοχές για να κερδίσει από μία ανοδική κίνηση. Άρα οι τοποθετήσεις των επενδυτών θα πρέπει να διαφέρουν ή να μη δίνουν σημασία στο που αγοράζει για παράδειγμα τα πακέτα. Μακροπρόθεσμα όμως, δεν νομίζουμε πως μπαίνει για να χάσει. Η μετοχή υποχωρεί 2,12% και βρίσκεται στα 2,08 ευρώ.

Προς πώληση και οι ίδιες μετοχές της εταιρείας που αντιστοιχούν στο 2,13%. Μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

CENERGY: Σε άλλο θέμα της στήλης έχουμε κάνει μία προσέγγιση που θα μπορούσε υπό κάποιες προϋποθέσεις να δώσει υπεραξία. Έχει κάνει καλή διόρθωση πλησιάζει καλή στήριξη και αν το περιβάλλον δεν χειροτερεύσει θα μπορούσε να είναι η περιοχή που βρίσκεται σήμερα ένα καλό σημείο εισόδου.

Περιμένουμε τα αποτελέσματα εξαμήνου φυσικά και εδώ. Το 2018 έδειξε βελτίωση αλλά δεν μας έδειξε ότι η μετοχή ήταν φθηνή. Επιπλέον κάποιοι καλλιέργησαν προσδοκίες ότι θα εκπλήξουν θετικά τα αποτελέσματα και θα «τρίβουμε τα μάτια μας». Δεν έγινε κάτι τέτοιο και η μετοχή υποχώρηση.

Εμείς θέλουμε στο εξάμηνο να δούμε βελτίωση κερδών, μείωση χρηματοοικονομικών ώστε πλέον να είναι μικρότερα από τα λειτουργικά κέρδη και απομόχλευση. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η απομόχλευση την οποία προσπαθεί να πετύχει η διοίκηση. Ο ευρύτερος κλάδος βέβαια στο παρελθόν χρηματοδοτούσε τις πωλήσεις τους και αύξανε δανεισμό. Για να δούμε αν μπορεί να αλλάξει.

CENTRIC: Υπερβολική η πτώση κάτω από τα 0,22 ευρώ. Αν συνεχιστεί θα διαπραγματεύεται κάτω από τα ταμειακά της διαθέσιμα.

ΚΛΜ: Και εδώ υπερβολική η πτώση της μετοχής από τα υψηλά των 1,08 ευρώ. Στα 0,83 ευρώ και με όγκο 9 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης