Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Πακιστάν αναπτύσσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ινδία, κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ τους

tags :
Το Πακιστάν αναπτύσσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ινδία, κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ τους
Σε ετοιμότητα οι πολεμικές μηχανές Ινδίας – Πακιστάν. Το Πακιστάν κάνει επίδειξη δύναμης στην Ινδία
Τη σημαντική κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Πακιστάν κατά μήκος των συνόρων του με την Ινδία, ανέφερε σήμερα σε δημοσίευμά της η ινδική Business Standard, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που μίλησαν με το ασιαστικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Η ένταση για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ βρίσκεται στην κορύφωσή της σχεδόν μετά την ανάκληση του αυτόνομου καθεστώτος που διέπει τα μουσουλμανικών πληθυσμών κρατίδια Jammu and Kashmir's (J&K), γεγονός που οδήγησε στην αποστολή δεκάδων χιλιάδων ινδικών στρατευμάτων στην περιοχή.
«Τρία αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν χρησιμοποιήθηκαν το Σάββατο για να μεταφέρουν εξοπλισμό στην αεροπορική τους βάση Skardu, απέναντι από την επικράτεια του Λάντακ, ενώ οι ινδικοί οργανισμοί παρακολουθούν προσεκτικά την κίνηση των Πακιστανών κατά μήκος των παραμεθόριων περιοχών», ανέφεραν οι πηγές στην ANI.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποδομής κατά μήκος των συνόρων, την οποία αιτιολογεί για την υποστήριξη αεροπορικών επιχειρήσεων ή μεταφοράς των κινεζικών προηγμένων αεροσκαφών JF-17 στο αεροδρόμιο Skardu.


Αν και το άρθρο δεν επιβεβαιώθηκε ούτε απορρίφθηκε από το στρατό του Πακιστάν, θα μπορούσε να υποδεικνύει την προετοιμασία για μια στρατιωτική άσκηση με δυνάμεις εδάφους-αέρος κατά μήκος των συνόρων, ή μια καλοσχεδιασμένη επίδειξη δύναμης του Πρωθυπουργού του Imran Khan προς την Ινδία.
Υπενθυμίζεται πως πριν από μία εβδομάδα, η Ινδία ανακάλεσε το άρθρο 370, το οποίο χορηγούσε υψηλού βαθμού αυτονομία στο ινδικό μουσουλμανικό κράτος.
Ο Imran Khan καταδίκασε απερίφραστα την ανάκληση του αυτόνομου καθεστώτος των J & K και ο στρατός του δεσμεύθηκε να «προχωρήσει σε οποιοδήποτε βαθμό» για να υποστηρίξει τους πολίτες του Κασμίρ.
«Ο στρατός του Πακιστάν στέκεται ακράδαντα δίπλα στους πολίτες του Κασμίρ στο δίκαιό τους αγώνα μέχρι το τέλος», δήλωσε ο στρατηγός Qamar Javed Bajwa μετά από την πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του Πακιστάν για το θέμα.
«Είμαστε έτοιμοι και θα προχωρήσουμε σε κάθε έκταση για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας από αυτή την άποψη», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η εκπλήρωση των υποχρεώσεων.
Παράλληλα, ο υπουργός εξωτερικών του Πακιστάν ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να απαντήσει όπως πρέπει στην «κρίσιμη κατάσταση».
Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο κράτη, παρότι εκατοντάδες άνθρωποι λιμοκτονούν στους δρόμους, ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες λόγω της διαμάχης του Κασμίρ.
Επίσης, είναι πυρηνικές δυνάμεις οι οποίες έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό και μπορούν να προχωρήσουν σε εμπλοκή μέσα σε λίγα λεπτά.
Μια ψευδής προειδοποίηση ή ένα σμήνος πουλιών θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τεράστιο πυρηνικό πόλεμο στη Νότια Ασία σε μια τέτοια διαμάχη που κρατά χρόνια, όταν μερίδα ακραίων Ινδουιστών εθνικιστών της Ινδίας προειδοποιούν ότι θέλουν να προσαρτήσουν το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και ακόμη και τη Σρι Λάνκα στη μητέρα Ινδία.
Οι επόμενες μέρες προβλέπεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης