Χρηματιστήριο

Έλεγχοι για το θεαθήναι από Επ. Κεφαλαιαγοράς - Απροστάτευτοι μένουν οι επενδυτές

tags :
Έλεγχοι για το θεαθήναι από Επ. Κεφαλαιαγοράς - Απροστάτευτοι μένουν οι επενδυτές
Ποιες είναι οι προθέσεις τις κυβέρνησης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο – Σκοπεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια ή είναι ικανοποιημένη με τα σημερινά δεδομένα;
Κάθε άλλο παρά σε διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και στην έγκαιρη ενημέρωση των συμμετεχόντων παραπέμπουν οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Τα τελευταία παραδείγματα δείχνουν πως όχι μόνο γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση η αποστολή επιστολών με τις οποίες καλεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να απαντήσουν οι εισηγμένες, αλλά και όταν αυτές απαντάνε αφήνουν τα σημαντικότερα θέματα αναπάντητα.
Το αποτέλεσμα είναι να συντηρούνται φήμες, να διασπείρονται πληροφορίες και να υπάρχει γενικότερα μία ατμόσφαιρα πως όλα έχουν γίνει σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.
Στην περίπτωση της Αλουμύλ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδρασε με μεγάλη καθυστέρηση αφού οι πληροφορίες είχαν ήδη κυκλοφορήσει στα χρηματιστηριακά γραφεία και τους επενδυτές και η μετοχή είχε καταγράψει ένα μεγάλο ράλι.
Όταν έδωσε εξηγήσεις η εταιρεία ίσως και να ήταν αργά.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως παλιά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν μία μετοχή κατέγραφε σημαντικό ράλι έστελνε ερώτημα για να για να απαντήσει η διοίκηση της εταιρείας που αποδίδει την κίνηση.
Παλιά οι εισηγμένες είχαν την υποχρέωση να απαντούν από μόνες τους στα δημοσιεύματα, ή οι αρμόδιες αρχές έστελναν ερώτημα.
Στην περίπτωση της πώλησης μονάδων από Νηρέα και Σελόντα στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εξαγορά,
Δημοσιεύματα ανέφεραν όλες τις λεπτομέρειες για την πώληση των μονάδων και λόγω αυτής της εξέλιξης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε ενημέρωση.
Οι εταιρείες απάντησαν αναλυτικά χωρίς να πουν το βασικότερο: Το τίμημα που θα εισπράξουν.
Ανέφεραν τζίρους, EBITDA, αναπόσβεστη αξία και πολλά άλλα, αλλά δεν είπαν το βασικότερο που είναι το πόσα χρήματα θα μπουν στα ταμεία τους.
Στελέχη και πάλι της αγοράς σημειώνουν πως παλιά οι αρμόδιες αρχές δεν επέτρεπαν να δοθεί απάντηση σε συμφωνία εξαγοράς χωρίς να αναφέρεται το τίμημα.
Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει πολλές αγοροπωλησίες και οι επενδυτές μαθαίνουν το τίμημα μετά από καιρό και συνήθως από τις λογιστικές καταστάσεις.
Βέβαια, στην περίπτωση του Νηρέα και της Σελόντα, νέα δημοσιεύματα αναφέρουν το τίμημα, εκθέτοντας τόσο τις ελεγκτικές αρχές που άφησαν μία ανακοίνωση να δημοσιευτεί χωρίς τη βασική απάντηση και οι ίδιες οι εταιρείες (που εμπλέκονται στη συμφωνία) που προτίμησαν να το διαρρεύσουν από το να ενημερώσουν υπεύθυνα την αγορά.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν έχει κάποιο σχέδιο η νέα κυβέρνηση για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας και αν πιστεύει πως χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης