Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία - Salvini: Εκλογές και όχι κυβέρνηση τεχνοκρατών - Στον αέρα η πρόταση μομφής

tags :
Πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία - Salvini: Εκλογές και όχι κυβέρνηση τεχνοκρατών - Στον αέρα η πρόταση μομφής
«Φρένο» στο αίτημα του Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έβαλε η Γερουσία στην Ιταλία
«Φρένο» στο αίτημα του Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έβαλε η Γερουσία στην Ιταλία.
Η Ολομέλεια απέρριψετο αίτημα της Lega του κ. Salvini για εξέταση της πρότασης μομφής και αποφάσισε πως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα εμφανιστεί ενώπιον του σώματος στις 20 Αυγούστου.
Κατά της πρότασης Salvini ψήφισαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, γεγονός που καταδεικνύει ότι παρά την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο παρατάξεις στην πράξη είναι διατεθειμένες να υιοθετήσουν κοινή στάση κατά της Lega.
Η χθεσινή απόφαση της Γερουσίας αναβάλει τουλάχιστον για λίγες ημέρες τη συζήτηση για την κυβερνητική κρίση, η οποία ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο κ. Salvini ανακοίνωσε πως η συνέχιση της συγκυβέρνησης με τα Πέντε Αστέρια δεν είναι πλέον βιώσιμη.
Η Lega είναι ο μικρός εταίρος στην κυβέρνηση όμως είναι μακράν το πρώτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ο κ. Salvini φαντάζει αποφασισμένος να μετουσιώσει το προβάδισμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας S. Matarerlla.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος προτιμά αναβολή των εκλογών έως την προσεχή άνοιξη, καθώς το φθινόπωρο πρέπει να καταρτιστεί και να ψηφιστεί ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2020.
Ο κ. Salvini πάντως αιφνιδίασε κατά την συζήτηση στην Γερουσία, δηλώνοντας διατεθειμένος να στηρίξει την μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία των Πέντε Αστέρων για μείωση των εδρών σε Βουλή και Γερουσία κατά περίπου ένα τρίτο, εφόσον ακολουθήσουν άμεσα οι εκλογές.
Δεν είναι πάντως σαφές εάν αυτό είναι τεχνικά εφικτό, καθώς η μείωση θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε ισχύ στις κάλπες που ζητά ο κ. Salvini, παρακάμπτοντας μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας που κανονικά απαιτείται.

Salvini: Η Ιταλία χρειάζεται εκλογές και όχι "παράξενες κυβερνήσεις"

Στη θέση υπέρ των πρόωρων εκλογών επιμένει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
Όπως δήλωσε σήμερα (14/8/2019), η Ιταλία θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν και όχι σε «παράξενες κυβερνήσεις».
«Πολλοί άνθρωποι μου ζητάνε να διασφαλίσω ότι δεν γίνονται παχνίδια εξουσίας, ότι δεν υπάρχουν τεχνοκρατικές κυβερνήσεις» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «ο καλύτερος δρόμος, ο πιο δημοκρατικός, ο πιο διαφανής είναι οι εκλογές».
Τέλος, τόνισε πως όσο πιο σύντομα διεξαχθούν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο.
O υφυπουργός Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, Giancarlo Giorgetti, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας σε περίπτωση που η Lega κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, όπως δήλωσε νωρίτερα στην Corriere della Sera.
Ο Salvini προανήγγειλε επίσης την επανεξέταση του εισοδήματος των πολιτών, το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση Conte και αποτελούσε βασική δέσμευση του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλία

Ο Matteo Salvini εμμένει στη στρατηγική του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα να αλλάζουν τις ισορροπίες και τον πρόεδρο Mattarella να τηρεί στάση αναμονής.
Η αναμενόμενη ανακοίνωση από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi ότι ιδρύει νέο κόμμα, με την ονομασία «Κοινωνική Δράση» στα δεξιά της παράταξης που είχε κάποτε ηγηθεί, συμπίπτει με την επίσημη πρώτη πράξη στην κατάθεση της πρότασης μομφής της Lega του Salvini κατά της συγκυβέρνησης του κόμματός του με το Κίνημα των 5 Αστέρων, με τη συνεδρίαση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στη Γερουσία.
Η Lega του Matteo Salvini, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός J. Conte και απαίτησε πρόωρες εκλογές, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση.
Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη, καθώς το επόμενο δίμηνο πρέπει να αρχίσει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2020, που θα γίνει υπό βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω φόβων για δημοσιονομική διολίσθηση.

Renzi: Η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2019

Η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2019, προειδοποίησε χθες (13/8) ο πρώην πρωθυπουργός M. Renzi, καλώντας για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.
«Αν γίνουν εκλογές (στα τέλη Οκτωβρίου), δεν ξέρω αν το PD (το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) θα πάρει 25%, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο ΦΠΑ θα ανέβει στο 25%.
Αυτό θα είναι μια καταστροφή για τη χώρα», δήλωσε ο Renzi σε συνέντευξη Τύπου στη Γερουσία.
Με μια αύξηση του ΦΠΑ στο 25% (έναντι 22% που είναι σήμερα), «είναι βέβαιο ότι η Ιταλία θα βυθιστεί σε ύφεση.
Ειδικά με τις εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ-Κίνας και όσα συμβαίνουν στην γερμανική οικονομία», εκτίμησε, προκαλώντας μια «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Είναι απολύτως απαραίτητο να «εμποδίσουμε την αναμενόμενη αύξηση του ΦΠΑ», υποστήριξε.
Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μέτρα του προϋπολογισμού που θα επιτρέψουν να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται.
Διαψεύδοντας τις φήμες περί διάσπασης του Δημοκρατικού κόμματος και δημιουργίας δικού του κόμματος, ο Renzi δεσμεύτηκε για ενότητα του PD και επανέλαβε την πρότασή του για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης «χωρίς φόρους», όπως υποστήριξε ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης (2014-2016).
Όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ρώμη πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2020 έως το τέλος Σεπτεμβρίου, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, οι οποίες προμηνύονται δύσκολες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

DBRS: Kυβέρνηση της Lega θα στηρίξει την Ιταλία – Παραμένουν οι προκλήσεις

Μία δεξιά κυβέρνηση με επικεφαλής τη Lega θα στηρίξει την ποιότητα διακυβέρνησης και την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS, εν μέσω πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ο συνασπισμός M5S και Lega Nord είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα και την πιθανότητα για εκλογές το φθινόπωρο.
Αν και η DBRS αναμένει την εξεύρεση λύσης, ανεξάρτητα με το εάν η νέα κυβέρνηση έχει πλειοψηφία, δεν θα εμποδιστεί η έγκριση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό 2020.
Ο προϋπολογισμός του προϋπολογισμού για το 2020 πρέπει να εγκριθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.
«Προωθώντας την ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης, η Lega στοχεύει να αποφύγει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συνταγματική συμφωνία για μείωση του αριθμού των βουλευτών που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.
Εάν ψηφιστεί, αυτό θα συνεπαγόταν νέο εκλογικό νόμο για τον επαναπροσδιορισμό των εκλογικών περιφερειών για την εκλογή λιγότερων Βουλευτές, καθυστερώντας την ευκαιρία για πρόωρες εκλογές.
Η απόφαση της Lega στηρίζεται από την ισχυρή της θέση της στις δημοσκοπήσεις, με 37% των ψήφων.
Σε έναν συνασπισμό με το δεξιό κόμμα "Fratelli d'Italia" (περίπου 7% στις δημοσκοπήσεις) και ενδεχομένως το Forza Italia (περίπου 6,7%), θα υπάρξει πλειοψηφία και στις δύο βουλές.
μπορούσε να έχει πλειοψηφία και στα δύο σπίτια», σχολιάζεται.

Χρονοδιάγραμμα:

- Ο πρωθυπουργός, κ. Conte, αναμένεται να μεταβεί στην Άνω Βουλή των Κοινοβουλίων τις προσεχείς ημέρες για την πρόταση μομφής που υπέβαλε η Lega.
Αν αυτό συμβεί ή αν ο ίδιος αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία, θα παραιτηθεί.
- Θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την αξιολόγηση εναλλακτικής πλειοψηφίας από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και τους ομιλητές των σπιτιών.
Αν αυτές οι συζητήσεις αποδειχθούν ανεπιτυχείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Mattarella, θα διαλύσει και τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, ίσως μέχρι τις 24 Αυγούστου 2019.
- Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ 60-70 ημερών από τη διάλυση του Κοινοβουλίου.
Αυτό σημαίνει στα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου του 2019 -στη μέση της παρουσίασης του σχεδίου προϋπολογισμού 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε περίπτωση κατάρρευσης αυτής της κυβέρνησης, η DBRS αναμένει ένα από τα δύο σενάρια (με πιθανότητα 60%-40% αντίστοιχα):
(1) Εκλογές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου του 2019, παρέχοντας μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την Lega.
Οι πολιτικές περιλαμβάνουν περικοπές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενδεχόμενη μερική ακύρωση του εισοδήματος του πολίτη, μερική απενεργοποίηση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ για το 2020 και προτάσεις για ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο υποδομής.
(2) Μια προσωρινή κυβέρνηση υποστηριζόμενη από το M5S, ένα μεγάλο ποσοστό βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων μικρών κομμάτων, με στόχο την αναστολή της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, που ισοδυναμεί με 1,3% του ΑΕΠ το 2020.
«Το πρώτο σενάριο μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Lega θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα διακυβέρνησης με ένα πιο συνεκτικό και ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις πρόγραμμα που θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικό για την αύξηση του ΑΕΠ.
Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε προσωρινή κυβέρνηση πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν ενδεχομένως την άνοιξη του 2020.
Κατά την άποψη της DBRS, οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι πιθανό να παραμείνουν. Με μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Lega, η ευρωσκεπτικιστική ρητορική εναντίον της ΕΕ μπορεί να επανέλθει και ένα βασικό θέμα θα μπορούσε να είναι οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις μαζί με τη μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων».

ADA Economics: Η επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία πρέπει να στηρίξει τη βαριά βιομηχανία - Θέμα χρόνου η νίκη Salvini

Την ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία να γίνει πιο «δημιουργική» για να επιδιορθώσει τη στασιμότητα της οικονομίας τονίζει η επικεφαλής οικονομολόγος της ADA Economics, Raffaella Tenconi.
«Πρέπει να αναθεωρήσεις την πολιτική του για τη βιομηχανία.
Κατά κύριο λόγο στηριζόμαστε σε πολύ μεγάλες εταιρείες και στην Ιταλία δεν υπάρχουν αρκετές.
Ολόκληρη η οικονομία βασίζεται σε μικρές εταιρείες και πρέπει να αναπροσαρμόσεις τις υπηρεσίες του κράτους και τους φόρους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ευδοκιμήσουν» επεσήμανε.
Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Bloomberg, η Tenconi είπε επίσης ότι «η οικονομία έχει δεν έχει επενδύει για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Δεν είναι ανταγωνιστική.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μιας εναλλακτικής κυβέρνησης σε μία από την Lega: ότι θα προχωρήσει σε πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική».
Τέλος, η ίδια υποστηρίζει ότι η νίκη του Matteo Salvini (επικεφαλής της Lega) είναι αναπόφευκτη.
«Ο Salvini θα κερδίσει, είναι απλά θέμα χρόνου.
Μπορεί να νικήσει τώρα εάν γίνουν πρόωρες εκλογές ή ακόμα περισσότερο σε ένα χρόνο από τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης