Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Ακτιβίστρια αρνήθηκε την απελευθέρωσή της, αρκεί να διαψεύσει ότι υπέστη βασανιστήρια στη φυλακή

tags :
Σαουδική Αραβία: Ακτιβίστρια αρνήθηκε την απελευθέρωσή της, αρκεί να διαψεύσει ότι υπέστη βασανιστήρια στη φυλακή
Βασανίστηκε και παρότι της οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας της υποσχέθηκαν πως θα αφεθεί ελεύθερη αν το διαψεύσει, η ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Loujain al-Hathloul αρνήθηκε να το κάνει
Η ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία Loujain al-Hathloul αρνήθηκε μια πρόταση να αφεθεί ελεύθερη, με αντάλλαγμα να διαψεύσει αναφορές ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής της, δήλωσε σήμερα η οικογένειά της.
Η Hathloul, μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες, συνελήφθηκε πριν από ένα χρόνο, οι οποίες μάχονταν για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν και για το τέλος του καθεστώτος κηδεμονίας, βάσει του οποίου οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα συγγενή τους για να κάνουν πολλά πράγματα.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης τις αποκάλεσαν τότε προδότριες.
Κάποιες από τις γυναίκες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο νωρίτερα φέτος, για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για το έργο τους στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις επαφές τους με ξένους δημοσιογράφος και διπλωμάτες, αλλά το δικαστήριο δεν έχει συγκληθεί εδώ και μήνες.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις, με έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες και από το αμερικανικό Κογκρέσο, σε συνέχεια της δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο του σουνιτικού Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν, ότι τουλάχιστον τρεις από τις γυναίκες ακτιβίστριες, ανάμεσά τους και η Hathloul, κρατήθηκαν σε κελιά απομόνωσης για μήνες και υπέστησαν βασανιστήρια, όπως ηλεκτροσόκ, μαστίγωμα και σεξουαλικές επιθέσεις.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέψευσαν τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων και υποστήριξαν ότι οι συλλήψεις έγιναν με βάση τις υποψίες ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντα και ότι προσφέρεται στήριξη σε εχθρικούς παράγοντες στο εξωτερικό.
Η αρμόδια υπηρεσία επικοινωνίας της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τη δήλωση που προέβη σήμερα η οικογένεια της Hathloul για την πρόταση αποφυλάκισης της.
Τον Μάρτιο, η ίδια Hathloul και κάποιες από τις άλλες γυναίκες, περιέγραψαν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του δικαστηρίου την κακοποίηση που έχουν υποστεί, είχαν αναφέρει τότε πηγές με γνώση του θέματος.
Τα αδέρφια της Hathloul καταγγέλλουν ότι ο Saud al-Qahtani, ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, ο οποίος εμπλέκεται και στην δολοφονία Khashoggi, ήταν παρών στα βασανιστήρια της Hathloul και απείλησε να την βιάσει και να την σκοτώσει.
Ο Σαουδάραβας κρατικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το γραφείο του διερεύνησε τις καταγγελίες και κατέληξε ότι ήταν ψευδείς.
Η 30χρονη Hathloul αρχικά συμφώνησε να υπογράψει ένα έγγραφο στο οποίο θα διέψευδε ότι υπέστη βασανιστήρια και παρενοχλήσεις, τόνισε με tweet ο αδερφός της, Walid.
Η οικογένεια παρέμενε σιωπηρή μέχρι προσφάτως με την ελπίδα ότι η υπόθεση μπορεί να λυθεί ιδιωτικά.
Αλλά ο Walid τόνισε ότι η κρατική ασφάλεια έθεσε όρο στη συμφωνία αποφυλάκισής της, η διάψευση των βασανιστηρίων από την 30χρονη ακτιβίστρια να κινηματογραφηθεί.
Η οικογένειά της ανέφερε ότι η Hathloul αρνήθηκε αυτή την προσφορά.
Κάποιες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ακτιβίστριες προκύπτουν από τον νόμο περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, και επιφέρουν ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης