Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» η Wall Street, λόγω φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ - Πιέσεις στις τράπεζες

tags :
Στο «κόκκινο» η Wall Street, λόγω φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ - Πιέσεις στις τράπεζες
Τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά ομολόγων για την αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά
Με ισχυρές απώλειες άνοιξαν σήμερα (14/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς η ανησυχία για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ επισκιάζει τις θετικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη Ουάσιγκτον - Πεκίνου. 
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,4% στις 25.913 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,5% στις 2.882 μονάδες και ο Nasdaq κινείται κατά 1,8% χαμηλότερα, στις 7.873 μονάδες.

Image
Υπό πίεση βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με την Bank of America να καταγράφει βουτιά 2,5%, τη Citigroup να σημειώνει πτώση 3,2%, την JPMorgan να υποχωρεί κατά 2,3%, τη Morgan Stanley να καταγράφει απώλειες 3,1% και την Goldman Sachs να διαπραγματεύεται στο -2,8%.
Τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά ομολόγων για την αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από το 2007, αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 7,4 μονάδες βάσης, στο 1,61%, ενώ η απόδοση του 2ετούς σημειώνει πτώση 7 μ.β. στο 1,60%.
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, σημειώνοντας πτώση 8,4 μ.β. στο 2,05%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης θεωρείται ως οιωνός για επικείμενη ύφεση.
Το Reuters σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το 2008, που υπάρχει αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, κάτι που παραδοσιακά αποτελεί ένδειξη πως ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι πλησιάζει η ύφεση.
Σημειώνεται πως από το 1978 η καμπύλη μεταξύ των αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχει αντιστραφεί πέντε φορές, με όλες να ακολουθούνται από ύφεση.
Πάντως, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά την αντιστροφή της καμπύλης ακολουθεί μια περίοδος 22 μηνών κατά μέσο όρο προτού ξεσπάσει η ύφεση.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια υποχώρησαν κατά 1,8%.
Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός, παρά την ευρεία αύξηση στις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο, κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μια πιο «επιθετική» νομισματική χαλάρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης