Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με τζίρο κάτω από τις 800 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με τζίρο κάτω από τις 800 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε φτάσει στα Τάρταρα λόγω των μνημονίων και των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών πήρε μία ανάσα για 7 μήνες και έπεσε σε μία εξαιρετικά αρνητική συγκυρία. Κλυδωνίζονται οι παγκόσμιες αγορές με τις αιτίες να ξεκινάνε από τις ΗΠΑ και να φτάνουν μέχρι την Ευρώπη και την Αργεντινή.

Τρομερά πράγματα συμβαίνουν στις αγορές. Ο κίνδυνος της Ιταλίας, οι φόβοι για ύφεση στη Γερμανία, το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, χτυπάνε το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ελληνικές τράπεζες θυμίζουν και πάλι εκείνες τις εποχές που κοιτούσαμε απλά το ταμπλό να δούμε πόσο έπεσαν.

Οι πωλητές τους τρομάζουν και πάλι και είναι να αναρωτιέσαι: Τόσοι αναλυταράδες που αύξαναν τις τιμές στόχους δεν έβλεπαν τον Τραμπ, τα ιστορικά υψηλά των ξένων αγορών, την αδυναμία του ευρώ λόγω φόβων για ύφεση, τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ανακόψουν την πορεία αυτή κ.α.;

Βέβαια όταν παίζεις τα λεφτά των άλλων δε σε νοιάζει τι θα γίνει. Όταν ανεβαίνουν όλες οι μετοχές αγοράζεις και όταν πέφτουν πουλάς. Σάμπως θα σου πει και κανείς κάτι; Στις μεγάλες ωστόσο πτώσεις βγαίνουν οι καλές υπεραξίες μακροπρόθεσμα. Βέβαια που είναι ο πάτος κανείς δεν ξέρει. Γι’ αυτό και η στήλη αποφεύγει τις τράπεζες, γιατί δεν ξέρει με τι διάθεση θα ξυπνήσει αύριο ο τάδε διαχειριστής.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πήγαν σε χρόνο dt την αγορά 100 μονάδες κάτω. Μέσα στο κατακαλόκαιρο αποφάσισαν να φύγουν από τις ελληνικές τράπεζες. Και σιγά μην τους πειράξει άμα αύριο πχ αγοράσουν 15-20% ακριβότερα. Το κύμα ρευστοποιήσεων βέβαια εξαπλώθηκε και σε άλλες μετοχές του ΧΑ. Ευτυχώς δηλαδή που μας έλεγαν ότι μπαίνουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές στις τράπεζες.

EUROBANK: Ξύλο όλη μέρα και προς το τέλος μπήκε εντολή 750 χιλ. τεμαχίων στα 0,66 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 0,6475 ευρώ. Τα έδωσαν μέχρι να προλάβεις να τα δεις δυο φορές! Στις δημοπρασίες έκανε περισσότερα από 2,1 εκατ. τεμάχια και δεν μπόρεσε να κρατήσει την τελευταία τιμή των 0,6630 ευρώ.

ΕΛΛΑΔΑ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ή τουλάχιστον προσπαθεί η κυβέρνηση να το διαμορφώσει. Λίγο το Ελληνικό, λίγο ο ΟΛΠ, λίγο κάποιες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα. Βέβαια άμα γίνει χαλασμός έξω θα αντέξουμε εμείς; Θα γίνει;

Θα μπούμε σε τέτοια ύφεση; Τότε όσοι το πιστεύουν καλύτερα να σταματήσουν να παρακολουθούν μετοχές. Ας βάλουν τα λεφτά κάτω από το στρώμα και ας περιμένουν. Το σίγουρο είναι πως τα γραφήματα έχουν χαλάσει και αυτό φοβίζει, αλλά τα καλά χαρτιά θα είναι και αύριο εδώ. Πέρασαν 10 χρόνια κρίση στην Ελλάδα και τι κρίση!

Όπως δείχνει πάντως η εικόνα και όπως σημειώνουν κάποια στελέχη της αγοράς, ίσως τα υψηλά για φέτος να τα είδαμε. Τώρα θα πρέπει να βελτιωθεί λίγο η εικόνα στο ΧΑ και να δούμε αποτελέσματα από την κυβέρνηση.

ΕΧΑΕ: Με τέτοιους τζίρους πάντως, αυτή βγαίνει ωφελημένη. Είτε πάει πάνω είτε κάτω η αγορά. Τζίρο θέλει. Αυξήσεις έρχονται σιγά-σιγά, αν έμπαινε και καμία εταιρεία στο ΧΑ θα ήταν ακόμα καλύτερα. Έκλεισε με οριακή άνοδο και όγκο 113 χιλ. τεμάχια.

LAMDA: Διορθώνει και αυτή από τα υψηλά της. Στα 8,46 ευρώ με απώλειες 3,31% και όγκο 70 χιλ. τεμάχια.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η πτώση των τραπεζών και η μανία να μειώσουν θέσεις, φυσικά και απλώθηκε σε όλο το ταμπλό. Στα 9,6250 ευρώ με απώλειες 3,36% και όγκο 353 χιλ. τεμάχια.

JUMBO: Και εδώ μεγάλος ο όγκος. Στα 15,62 ευρώ με απώλειες 2,38% και όγκο 160 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Συνεχίζουν να χτίζουν θέσεις κάποιοι και η μετοχή έκλεισε με όγκο 801 χιλ. τεμάχια στα 2 ευρώ και με αγοραστές.

COCA COLA: Ούτε αυτή μπόρεσε σήμερα να βοηθήσει. Στο -2,06%

CENERGY: Με οριακές απώλειες αλλά δεν είδε ποτέ τη βελτίωση που είδαν άλλες στην αποτίμησή τους.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: 54 έκλεισαν με άνοδο στο κλείσιμο έναντι 74, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες. Άμα βέβαια δούμε μία-μία τις ανοδικές θα δούμε πως οι περισσότερες το πέτυχαν με μικρό όγκο και λίγες πράξεις. Η Frigoglass αποτελεί εξαίρεση, η Λύκος που έκλεισε μάλιστα και σε νέα υψηλά, η Αλουμύλ και μερικές ακόμα.

ΕΛΤΡΑΚ: Αν και έχει περάσει το εύλογο διάστημα που ορίζει ο κανονισμός δεν υπάρχει ανακοίνωση από την εταιρεία που αγόρασε πρόσφατα το 66% και κάτι του μετοχικού κεφαλαίου, σχετικά με τη δημόσια πρόταση. Κάποιος αρμόδιος να κάνει καμιά ερώτηση;

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Εντολή με «μηχανάκι» στα 2,15 ευρώ πήρε το μεγαλύτερο μέρος του όγκου και στο τέλος την άφησε στο έλεος κάποιων που ήθελαν να την κλείσουν όσο πιο χαμηλά μπορούσαν. Βέβαια μάζεψε μερικά ακόμα κομμάτια στα 2,08 ευρώ που έκλεισε.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Κάτω από τα 0,90 ευρώ.

ΚΕΚΡΟΨ: Στα 2,70 ευρώ με όγκο 39 χιλ. τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Στα 1,64 ευρώ με απώλειες 3,53% και αποτίμηση 18,4 εκατ. ευρώ.

Ευτυχώς αύριο είναι κλειστό το ΧΑ γιατί… πόνεσε η πλάτη μας

Χρόνια πολλά σε όλους!

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης