Τελευταία Νέα
Διεθνή

Greenspan (Fed): «Αρνητικές αποδόσεις στα ομόλογα; Σιγά το πράγμα...»

tags :
Greenspan (Fed): «Αρνητικές αποδόσεις στα ομόλογα; Σιγά το πράγμα...»
«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ακόμη και να υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν», ισχυρίζεται ο άλλοτε κραταιός άνδρας της Fed, Alan Greenspan
Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, δεν βλέπει κανένα εμπόδιο για την πρόληψη των αρνητικών αποδόσεων των ομολόγων.
Δεν θα εκπλαγεί αν οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ είναι αρνητικές.
Και αν το κάνουν, «δεν χάθηκε και ο κόσμος».
«Όπως διαχειρίζονται διεθνώς οι αγορές το θέμα των ομολόγων τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά οδηγούνται σε πτώση» δήλωσε ο Greenspan, σε συνέντευξή του.
«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ακόμη και να φθάσουν κάτω από το μηδέν.
Το μηδέν δεν έχει νόημα, εκτός από το ότι είναι ένα ορισμένο επίπεδο».
«Ποιος νοιάζεται; Δεν έχει νόημα», κατέληξε.
Ο Greenspan ερωτήθηκε με αφορμή την σημερινή κακή μέρα των αγορών, αλλά και μία μελέτη που δημοσιεύτηκε και αφορά τη μακροπρόθεσμη αρνητική απόδοση των ομολόγων.
Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο Joachim Fels, παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος της Pacific Investment Management Co., υπήρξε μια αλλαγή στη θεμελιώδη οικονομική θεωρία της χρονικής προτίμησης που εξηγεί, γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν χρέος με αρνητικές αποδόσεις.
Όπως συμπέρανε η άνοδος του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν τη μελλοντική κατανάλωση περισσότερο από τις τρέχουσες δαπάνες.
Ο Greenspan, 93 ετών, δήλωσε ότι θεωρεί τη διατριβή του Fels ως πολύ εύλογη και επίσης λόγο για τον οποίο το μεγαλύτερο χρέος έχει απόδοση κάτω από το μηδέν.
Δεν νομίζει ότι θα διαρκέσει για πάντα. Σημειώνεται πως η αναφορά αυτή έρχεται στη δημοσιότητα μετά τις ισχυρές απώλειες που καταγράφουν σήμερα (14/8/2019) οι διεθνείς αγορές, καθώς η ανησυχία για πιθανή ύφεση στη Γερμανία, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ, επισκιάζουν τις θετικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.
Λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Stree ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,4% στις 25.913 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 1,5% στις 2.882 μονάδες και ο Nasdaq κινούνταν κατά 1,8% χαμηλότερα, στις 7.873 μονάδες.
Ωστόσο, για πρώτη φορά από το 2007, αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς -ένα σπάνιο φαινόμενο που συνιστά οιωνό επικείμενης ύφεσης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 7,4 μονάδες βάσης, στο 1,61%, ενώ η απόδοση του 2ετούς σημειώνει πτώση 7 μ.β. στο 1,60%.
Οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια, με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, σημειώνοντας πτώση 8,4 μ.β. στο 2,05%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης