Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Γιατί είναι πιο πιθανή η ύφεση της γερμανικής οικονομίας

Capital Economics: Γιατί είναι πιο πιθανή η ύφεση της γερμανικής οικονομίας
Ο εμπορικός πόλεμος επιβαρύνει την ατμομηχανή της Ευρώπης
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο του 2019, όπως δημοσίευσε σήμερα (14/8) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ποσοστό που δεν φαίνεται μεγάλο αλλά δεδομένου ότι η χώρα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η επιβράδυνση είναι ένας κακός οιωνός για τις παγκόσμιες αγορές.

Αποτέλεσμα εικόνας για brandenburg gate dark clouds
Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η Ευρωζώνη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια ισχυρή γερμανική οικονομία.
Αν αυτή βρίσκεται στο όριο μιας ύφεσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics Andrew Kenningham, τα μάτια όλων θα πρέπει να είναι στραμμένα στην βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης.
Εξάλλου, η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιο παγκοσμιοποιημένη από τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με την Capital Economics.
Ως εκ τούτου, οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις ταλανίζουν την οικονομία της.
Η Γερμανία εξαρτάται ιδιαίτερα από τις εξαγωγές, πολλές από τις οποίες περνούν από χώρες εκτός της ευρωζώνης, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.
Παρέχει πολλούς εξοπλισμό και μηχανήματα στην Κίνα, η οποία με τη σειρά της αποστέλλει προϊόντα σε όλο τον κόσμο σε προορισμούς συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Επομένως, εάν η Κίνα αποδυναμώσει το νόμισμά της και παράγει λιγότερα αγαθά εν αναμονή της ασθενέστερης ζήτησης στο εξωτερικό, οι πωλήσεις γερμανικών βιομηχανικών προϊόντων πέφτουν, καταστρέφοντας έναν βασικό τομέα της οικονομίας της Γερμανίας.
Η απόδειξη του αντίκτυπου του εμπορικού πολέμου μπορεί να φανεί στη μείωση του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο 2019 κατά 1,5% σε μηνιαία βάση.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι αν η Γερμανία προχωρήσει σε ύφεση, η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να προχωρήσει μαζί της, εν μέρει λόγω του εμπορικού πολέμου.

Υπάρχει πιθανότητα ανατροπής;

Προς το παρόν η τύχη της Γερμανίας δεν φαίνεται πιθανό να γυρίσει, θεωρεί η Capital Economics.
Σίγουρα θα υπάρξει μια προσπάθεια από μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στην παραγωγή πλεονασμάτων και στην μείωση του χρέους.
Πέρυσι μείωσε το πλεόνασμα στο 1,7% του ΑΕΠ, με το χρέος να είναι κοντά στο 60% ενώ προβλέπεται να μειωθεί στο 55% μέχρι το 2021.
«Ανεξάρτητα από το ποια κόμματα αποτελούν την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Γερμανία θα συνεχίσει να τρέχει μικρά πλεονάσματα για το προσεχές μέλλον», ανέφερε στο σημείωμά της η εταιρεία.
«Οι ισχύοντες κανόνες αφήνουν περιθώριο για μια μικρή περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση το 2020 ή το 2021, αλλά πιθανότατα λιγότερο από το 0,5% του ΑΕΠ συνολικά, γεγονός που θα άφηνε έκθετη την ΕΚΤ», καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης