Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα ετοιμάζει την «πυρηνική επιλογή» της στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

tags :
Η Κίνα ετοιμάζει την «πυρηνική επιλογή» της στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Τα σχέδια του Πεκίνου για τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ συνεχίζει να κλιμακώνεται, η Κίνα έχει επανασυνδεθεί με το Ιράν σε τρία βασικά έργα και σταθμίζει τη χρήση τους.
Στο πρώτο από αυτά τα έργα - Phase 11 of the supergiant South Pars non-associated gas field (SP11) - την περασμένη εβδομάδα υπήρξε δήλωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pars Oil and Gas Company (POGC) ότι οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν με κινεζικές εταιρίες για την προώθηση του έργου.
Αρχικά το θέμα της εκτεταμένης σύμβασης που υπογράφηκε από τη Total της Γαλλίας προτού η τελευταία αποσυρθεί λόγω των εκ νέου επιβληθεισών κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν, οι συνομιλίες είχαν προχωρήσει αρκετά με την China National Petroleum Corporation (CNPC) να αναλάβει την ανάπτυξη του έργου.
Σύμφωνα με το αρχικό συμβόλαιο, η CNPC εξαγόρασε το 50,1% του έργου, ποσοστό που κατείχε η γαλλική εταιρεία, με αποτέλεσμα να κατέχει πλέον το 80,1%, ενώ η ιρανική Petropars Company κατέχει το υπόλοιπο ποσοτό.
Ταυτόχρονα, το Ιράν ήταν απελπισμένο να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης των πεδίων στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του West Karoun, συμπεριλαμβανομένου των κοιτασμάτων του North Azadegan, του South Azadegan, του North Yaran, του South Yaran και του Yadavaran, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις ροές πετρελαίου ενάντια στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Κίνα, η οποία είχε ασχοληθεί εκείνη τη στιγμή μόνο με τις εναρκτήριες βολές του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγνόησε την Ουάσιγκτον και θεωρήθηκε ως μακροχρόνιος εταίρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στην ανάγκή της να  διασφαλίσει την ποικιλομορφία του ενεργειακού εφοδιασμού της.
Σε εκείνο το σημείο η Κίνα συμφώνησε με τις ΗΠΑ ότι, θα σταματούσε την ενεργό ανάπτυξη του SP11, εάν μπορούσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στο κοίτασμα North Azadegan και θα ήταν σε θέση να προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Yadavaran - μεγάλα έργα της Κίνας στο Ιράν.
Η Κίνα είπε στις ΗΠΑ ότι η συνεχιζόμενη ανάμειξή της στο κοίτσμα North Azadegan θα μπορούσε εύκολα να δικαιολογηθεί σε όσους ενδιαφέρονται  με βάση το γεγονός ότι είχε ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του πεδίου 460 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 Ομοίως, η Κίνα δήλωσε εκείνη τη στιγμή ότι οι συνεχιζόμενες δραστηριότητές της στο κοίτασμα Yadavaran θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν λόγω του γεγονότος ότι η αρχική σύμβαση είχε υπογραφεί με καλή πίστη το 2007, πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία τον Μάιο του 2018 και, επομένως  είχε κάθε δικαίωμα να προχωρήσει.
Το τρίτο από τα μεγάλα μέχρι στιγμής μη ολοκληρωμένα έργα της Κίνας στο Ιράν ήταν η κατασκευή του τερματικού σταθμού εξαγωγής πετρελαίου Jask, το οποίο -ιδίως στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας - δεν βρίσκεται εντός των στενών Hormuz ή ακόμη και στον Περσικό Κόλπο, αλλά στον Κόλπο του Ομάν.
Ακόμη και πριν από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, το τερματικό Kharg δεν ήταν ιδανικό για χρήση από δεξαμενόπλοια, καθώς η στενότητα του Στενό του Ορμούζ σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν πολύ αργά μέσα από αυτό.
Με τις νέες επιβαλλόμενες κυρώσεις και τις κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων, η Κίνα θα είχε ελάχιστες επιλογές παρά να βάλει τουλάχιστον δύο από τα δικά της πολεμικά πλοία στον Κόλπο για να προστατεύσει το πέρασμα τους ή να σταματήσει να αγοράζει το ιρανικό πετρέλαιο εξ ολοκλήρου.
Έτσι, σύμφωνα με τα σχέδια, ένας αγωγός πετρελαίου αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ θα συνδέει το Guriyeh στην αγροτική περιοχή Shoaybiyeh-ye Gharbi, στην επαρχία Khuzestan (νοτιοδυτικό Ιράν), στην κομητεία Jask, στην επαρχία Hormozgan (νότιο Ιράν) , με οποιαδήποτε απαιτούμενη χρηματοδότηση πέρα από εκείνη που προβλέπεται για το Ιράν να διατεθεί άμεσα από την Κίνα.
Επίσης, θα κατασκευαστεί στο Jask είναι μια αρχική δεξαμενή αποθήκευσης ικανή να αποθηκεύσει 500.000 βαρέλια πετρελαίου και συναφείς ναυτιλιακές εγκαταστάσεις με κόστος περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
 Συνολικά, ο στόχος είναι το Jask να έχει την ικανότητα να αποθηκεύει έως και 30 εκατομμύρια βαρέλια και να εξάγει ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου.
Υπάρχουν επίσης πρόσθετα σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου πετροχημικού και συγκροτήματος καθαρισμού στο Jask καθώς επίσης και η κύρια αγορά για παράγωγα πετρελαίου - όπως βενζίνη, πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, καύσιμο αεριωθουμένων, θείο, βουταδιένιο, αιθυλένιο και προπυλένιο και μονοαιθυλενογλυκόλη - και πάλι Κίνα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή έργων στην Εθνική Εταιρεία Πετροχημικών του Ιράν, Ali Mohammad Bossaqzadeh, το έργο θα κατασκευαστεί και θα διευθύνεται από την Bakhtar Petrochemicals Holding, αν και μπορούν να λάβουν μέρος και άλλες ξένες εταιρείες.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την πηγή του Ιράν, η Κίνα έχει επίσης προσφερθεί να στείλει στον Ιράν όσους μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες απαιτούνται σε ένα τέτοιο έργο για όσο χρειάζεται.
Τούτου λεχθέντος, και έχοντας επίγνωση της επιρροής που είχε το Πεκίνο στο Ιράν, ως μία από τις πολύ λίγες χώρες που εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων του εν μέσω αυστηρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει αναζητήσει προνόμια  από το Ιράν και τα έχει πάρει.
Προκειμένου να επανενεργοποιήσει την εξέλιξη του έργου SP11, η Κίνα θα λάβει έκπτωση 17,25% για εννέα χρόνια σχετικά με την αξία όλου του φυσικού αερίου που ανακτά από το κοίτασμα.
«Αυτή είναι η αξία του φυσικού αερίου που εφαρμόζεται στον τύπο κόστους-απόδοσης του CNPC έναντι της αποτίμησης της ανοικτής αγοράς και σήμερα η καθαρή παρούσα αξία του είναι 116 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ», ανέφερε αξιωματούχος του Ιράν στο OilPrice.com.
Από την πλευρά της, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή από τα κοιτάσματα της στην περιοχή του West Karoun - συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων North Azadegan και Yadavaran - με επιπλέον 500.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα μέχρι το τέλος του 2020.
Αυτό συμπίπτει με το σχέδιο του Ιράν να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης από αυτά West Karoun πεδία που μοιράζεται με το Ιράκ από το σημερινό 5% (σε σύγκριση με το 50% της Σαουδικής Αραβίας).
«Για κάθε αύξηση κατά 1%, το ανακτήσιμο ποσό των αποθεμάτων θα αυξηθεί κατά 670 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα με πετρέλαιο ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε ιρανός αξιωματούχος.
Εάν υπάρξει περαιτέρω πίεση από τις ΗΠΑ σε οποιοδήποτε από αυτά τα κινεζικά έργα στο Ιράν, τότε το Πεκίνο θα κάνει πλήρη επίκληση της «πυρηνικής επιλογής» του που δεν είναι άλλη από την πώληση του συνόλου ή ενός σημαντικού μέρους των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που κατέχει το Πεκίνο.
Αυτή η τεράστια κατοχή κρατικών ομολόγων - μέσω των οποίων οι ΗΠΑ χρηματοδοτεί την οικονομία της και αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόσο για την αξία του δολαρίου όσο και για την «υγεία» των διεθνών εταιρειών των ΗΠΑ ειδικότερα – και η πώλησή τους από την Κίνα ως διαπραγματευτικό ατού, όταν το Πεκίνο νιώθει ότι απειλείται.
Το 2007, λίγο πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση, κινέζοι αξιωματούχοι σε διάφορες κρατικά think tank - μέσω των οποίων η Κίνα συχνά προαναγγέλλει τις μεγάλες γεωπολιτικές απειλές – ανέφεραν πως η πώληση σε μεγάλη κλίμακα αυτής της τεράστιας κατοχής αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα προκαλούσε μια συντριβή του δολαρίου, τεράστια άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων,  κατάρρευση της αγοράς κατοικιών και χάος στη χρηματιστηριακή αγορά.
Μια τέτοια τακτική θα ταιριάζει απόλυτα με τη γενική στρατηγική της Κίνας, ώστε το γουάν να αμφισβητήσει την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ ως το βασικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και το βασικό νόμισμα για παγκόσμιες ενεργειακές συναλλαγές.
Πρόσφατα, ο Leonid Mikhelson, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Novatek, δήλωσε ότι οι μελλοντικές πωλήσεις προς την Κίνα σε ντάμπινγκ εξετάζονται και ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ επιταχύνουν τη διαδικασία της Ρωσίας, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από το δολάριο για  το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Αυτό συζητήθηκε για λίγο με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, όπως η Ινδία και η Κίνα, ακόμη και οι αραβικές χώρες αρχίζουν να το σκέφτονται...
Αν δημιουργήσουν δυσκολίες για τις ρωσικές τράπεζές μας τότε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε δολάρια»,  είπε χαρακτηριστικά.
«Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα επιταχύνει τη διαδικασία μόνο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πολιτική δεν ωθηθεί αυτή τη στιγμή από την Κίνα, όπως είπε η Rory Green, οικονομολόγος της Ασίας για την TS Lombard «με την αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος, είναι πιο δύσκολο για το Πεκίνο να πείσει τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου όπως η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Βενεζουέλα, να απομακρυνθούν από το δολάριο».
Για την Κίνα, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι απολύτως σωστό, καθώς η χρήση του ευρωδολαρίου είναι επί του παρόντος σημαντική, καθώς έχει πολλά ομόλογα αποτιμημένα σε  δολάρια και το ισοζύγιο πληρωμών της χρειάζεται ένα σχετικά υγιές προφίλ ζήτησης αμερικανικών ομολόγων.
Η Κίνα θέλει να ξεφύγει από το σύστημα δολαρίων και αυτή είναι το βασικό σχέδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης