Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό άνω των 6 ετών ο χρυσός - Κέρδη 0,9% στα 1.527,80 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε υψηλό άνω των 6 ετών ο χρυσός - Κέρδη 0,9% στα 1.527,80 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,9% ή 13,70 δολ. στα 1.527,80 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα (14/8/2019) ο χρυσός, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλό άνω των έξι ετών, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Η ανησυχία για πιθανή ύφεση στη Γερμανία, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ, επισκίασαν τις θετικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας και τρόμαξαν τους επενδυτές, που απομακρύνθηκαν από τα πιο ριψοκίνδυνα assets, με τις μετοχές σε Wall Street και Ευρώπη να καταγράφουν sell-off.
Η συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Γερμανίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση.
Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη και στην Ευρωζώνη, ενώ απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για τη βιομηχανική παραγωγή της ενιαίας νομισματικής ένωσης.
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το «φρένο» που έβαλε η Γερουσία της χώρας στο αίτημα του Matteo Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στα αμερικανικά ομόλογα, όπου, για πρώτη φορά από το 2007, αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς, ένα σπάνιο φαινόμενο που συνιστά οιωνό επικείμενης ύφεσης.
Νωρίτερα, στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία είχαν εντείνει τις ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Συγκεκριμένα, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 4,8% τον Ιούλιο -ο πιο αδύναμος ρυθμός αύξησης των τελευταίων 17 ετών.
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,9% ή 13,70 δολ. στα 1.527,80 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσέφεραν οι αυξημένες προσδοκίες για μια νέα μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Peter Navarro τόνισε σήμερα πως η υποχώρηση των αποδόσεων είναι ακόμα ένα σημάδι ότι η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα του Λευκού Οίκου.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed.
Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια υποχώρησαν κατά 1,8%.
Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός, παρά την ευρεία αύξηση στις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο, κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μια πιο «επιθετική» νομισματική χαλάρωση.
Οι επενδυτές αναμένουν το ετήσιο συνέδριο της Fed μέσα στις επόμενες ημέρες, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές η πιθανότητα μίας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στο 86%.
Τα αδύναμα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία αντιστάθμισαν τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες στο «μέτωπο» του εμπορίου.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως αποφάσισαν να αφαιρεθεί μια σειρά κινεζικών προϊόντων από τη λίστα με τους επιπρόσθετους δασμούς 10%, ενώ ανακοινώθηκε ότι για μια σειρά προϊόντων η επιβολή του δασμού μεταφέρεται για τις 15 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το Πεκίνο, οι δυο πλευρές αναμένεται να έχουν νέες συνομιλίες σε δύο εβδομάδες.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης