Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία στη δίνη της πολιτικής κρίσης που δημιούργησε ο Salvini - Στον αέρα η πρόταση μομφής

tags :
Η Ιταλία στη δίνη της πολιτικής κρίσης που δημιούργησε ο Salvini - Στον αέρα η πρόταση μομφής
«Φρένο» στο αίτημα του Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έβαλε η Γερουσία στην Ιταλία
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης M. Salvini, που ηγείται του ακροδεξιού κόμματος της Lega, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ότι επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει στη θέση του και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια ούτε για το πότε θα συμβεί. Ακολουθούν κάποια σενάρια και πιθανές κινήσεις.

Γιατί δεν έχει καταρρεύσει ακόμα η κυβέρνηση;

Η Lega κέρδισε μόνο το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και δεν έχει αρκετούς βουλευτές για να επιβάλει το χρονοδιάγραμμα για την πρόταση μομφής.
Προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθούν εκφοβισμό από τον Salvini, το κυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων, το αντιπολιτεύομενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αριστερό LEU ψήφισαν υπέρ του να αναβληθεί η συζήτηση για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Ο πρωθυπουργός J. Conte αναμένεται να μιλήσει στη Γερουσία στις 20 Αυγούστου για την αναταραχή που έχει προκληθεί.
Στο τέλος της ομιλίας του, θα μπορούσε να κάνει αυτό που έχουν κάνει άλλοι πρωθυπουργοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δηλαδή να πάει απευθείας στον πρόεδρο S. Matarella και να παραιτηθεί, εγκαινιάζοντας και επισήμως μια περίοδο κρίσης.
Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέχθηκαν από την απρόσμενη δέσμευση του Salvini να περάσει μια μεταρρύθμιση που μειώνει τον αριθμό των βουλευτών.
Αυτή η ψηφοφορία στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εάν προηγουμένως έχει πέσει η κυβέρνηση.

H 22 Αυγούστου είναι (;) η ημερομηνία κλειδί

Όχι απαραίτητα.
Η μείωση του αριθμού των βουλευτών είναι μια μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση, που μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση μέσω δημοψήφισματος.
Μέσω ανώνυμων διαρροών στον Τύπο, το γραφείο του Matarella έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πρόεδρος δεν θα επικυρώσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, όπως ζήτησε ο Salvini, έως ότου η μεταρρύθμιση αυτή να έχει ενσωματωθεί πλήρως στο σύνταγμα - μια διαδικασία που θα μπορούσε να κρατήσει μήνες.
Αυτό ίσως οδηγήσει το Salvini να ξανασκεφθεί την προσφορά του να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση αυτή.

Χρονοδιάγραμμα:

- Ο πρωθυπουργός, κ. Conte, αναμένεται να μεταβεί στην Άνω Βουλή των Κοινοβουλίων τις προσεχείς ημέρες για την πρόταση μομφής που υπέβαλε η Lega.
Αν αυτό συμβεί ή αν ο ίδιος αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία, θα παραιτηθεί.
- Θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την αξιολόγηση εναλλακτικής πλειοψηφίας από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και τους ομιλητές των σπιτιών.
Αν αυτές οι συζητήσεις αποδειχθούν ανεπιτυχείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Mattarella, θα διαλύσει και τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, ίσως μέχρι τις 24 Αυγούστου 2019.
- Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ 60-70 ημερών από τη διάλυση του Κοινοβουλίου.
Αυτό σημαίνει στα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου του 2019 -στη μέση της παρουσίασης του σχεδίου προϋπολογισμού 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε περίπτωση κατάρρευσης αυτής της κυβέρνησης, η DBRS αναμένει ένα από τα δύο σενάρια (με πιθανότητα 60%-40% αντίστοιχα):
(1) Εκλογές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου του 2019, παρέχοντας μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την Lega.
Οι πολιτικές περιλαμβάνουν περικοπές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενδεχόμενη μερική ακύρωση του εισοδήματος του πολίτη, μερική απενεργοποίηση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ για το 2020 και προτάσεις για ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο υποδομής.
(2) Μια προσωρινή κυβέρνηση υποστηριζόμενη από το M5S, ένα μεγάλο ποσοστό βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων μικρών κομμάτων, με στόχο την αναστολή της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, που ισοδυναμεί με 1,3% του ΑΕΠ το 2020.
«Το πρώτο σενάριο μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Lega θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα διακυβέρνησης με ένα πιο συνεκτικό και ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις πρόγραμμα που θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικό για την αύξηση του ΑΕΠ.
Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε προσωρινή κυβέρνηση πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν ενδεχομένως την άνοιξη του 2020.
Κατά την άποψη της DBRS, οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι πιθανό να παραμείνουν. Με μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Lega, η ευρωσκεπτικιστική ρητορική εναντίον της ΕΕ μπορεί να επανέλθει και ένα βασικό θέμα θα μπορούσε να είναι οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις μαζί με τη μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης