Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Η Huawei κατασκοπεύει πολιτικούς αντιπάλους της Κίνας στην Αφρική

tags :
Wall Street Journal: Η Huawei κατασκοπεύει πολιτικούς αντιπάλους της Κίνας στην Αφρική
Αέρα Σαχάρας σκόρπισε η βόμβα που έριξε με την έρευνά της η WSJ, πως ο κινέζικος γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Huawei, κατασκοπεύει τους πολιτικούς αντιπάλους των Αφρικανών ηγετών που υποστηρίζει το Πεκίνο
Έρευνα την οποία φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal επιβεβαιώνει, όπως υποστηρίζει, τους φόβους της Ουάσιγκτον για το ρόλο της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών της Κίνας στην παρακολούθηση ηγετών της αντιπολίτευσης σε κράτη της Αφρικής.
Δεν είναι μυστικό ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη την Αφρική και η επιρροή της Κίνας έχει αυξηθεί πολύ στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής την τελευταία δεκαετία. 
Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς πώς οι τεχνικοί της εταιρείας «βοήθησαν τις αφρικανικές κυβερνήσεις να κατασκοπεύσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τα σήματα κινητών τηλεφώνων για να εντοπίσουν την τοποθεσία τους», επικαλούμενη μαρτυρίες ανώτερων αξιωματούχων ασφαλείας που συνεργάζονταν με στελέχη της Huawei στις χώρες αυτές.
Η έκθεση παραθέτει αποδεικτικά από περίπου έξι σημαντικά γεγονότα στα οποία οι τεχνικοί της Huawei χάκαραν τις επικοινωνίες Αφρικανών ηγετών και κυβερνήσεων.
Τόσο οι αξιωματούχοι του Πεκίνου, όσο και τα στελέχη της Huawei διέψευσαν κατηγορηματικά την έκθεση, λέγοντας ότι δεν έχουν υποβοηθήσει κατά κανένα τρόπο ή συμβάλλει σε οποιαδήποτε κίνηση παρακολούθησης ή υποκλοπής σε κυβερνήσεις ή άλλους Αφρικανικούς πολιτικούς ηγέτες και στελέχη».
Η Huawei, σε γραπτή δήλωσή της στην εφημερίδα, δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με δραστηριότητες «hacking» και πως «απορρίπτουμε εντελώς αυτούς τους αβάσιμους και ανακριβείς ισχυρισμούς κατά των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων».
«Η εσωτερική μας έρευνα δείχνει σαφώς ότι η Huawei και οι υπάλληλοί της δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία από τις εν λόγω δραστηριότητες. Δεν έχουμε ούτε τις συμβάσεις, ούτε τις δυνατότητες, για να το κάνουμε αυτό», ισχυρίστηκε η Huawei.

Στα σημαντικότερα σημεία της μακράς έκθεσης της WSJ περιλαμβάνονται τα εξής:
Ουγκάντα
«Στην Καμπάλα της Ουγκάντα, πέρυσι, μια ομάδα έξι αξιωματούχων μυστικών υπηρεσιών, προσπάθησε να αποτρέψει μια απειλή εναντίον του 33ετούς καθεστώτος του Προέδρου Yoweri Museveni, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας.
Πρωταγωνιστής της απειλής ένας ποπ σταρ και νέος πολιτικός ο Bobi Wine.
Μετά την επιστροφή του Wine από τις ΗΠΑ, με την αμερικανική υποστήριξη για το αντιπολιτευτικό του κίνημα στις αποσκευές του, η μονάδα επιτήρησης του κυβερνοχώρου της Ουγκάντα έλαβε αυστηρές εντολές να παρακολουθήσει τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες του χρησιμοποιώντας τις ευρείες εξουσίες ενός νόμου του 2010 που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα «να εξασφαλίζει με κάθε μέσο τα πολυδιάστατα συμφέροντά της».
«... Οι τεχνικοί της Huawei εργάστηκαν για δύο ημέρες και μας βοήθησαν να «μπούμε»», ανέφερε ένας ανώτερος υπάλληλος της μονάδας επιτήρησης.
Οι μηχανικοί της Huawei, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν, όπως κατεγράφη στα εσωτερικά αστυνομικά έγγραφα που εξέτασε η εφημερίδα, χρησιμοποίησαν ισραηλινό λογισμικό υποκλοπής, spyware, να διεισδύσει στην ομάδα chat του κ. Wine, που έφερε το όνομα Firebase όπως και το συγκρότημά του.
Οι αρχές αποκάλυψαν τα σχέδιά του να διοργανώσει πορείες συνέλαβαν τον νεαρό πολιτικό και δεκάδες υποστηρικτές του.

Ζάμπια
«Στη Ζάμπια, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, οι τεχνικοί της Huawei βοήθησαν την κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα τηλέφωνα και στις σελίδες του Facebook , μιας ομάδας αντιφρονούντων της αντιπολίτευσης, η οποία είχε επανειλημμένα επικρίνει τον Πρόεδρο Edgar Lungu.
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας έδωσαν τα ονόματα δύο εμπειρογνωμόνων της Huawei, οι οποίοι έχοντας έδρα εργασίας σε μια μονάδα επιτήρησης του κυβερνοχώρου στα γραφεία της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών της Ζάμπια, επεσήμαναν τις τοποθεσίες των bloggers και βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τις αστυνομικές μονάδες που αναπτύχθηκαν για να τους συλλάβουν στη βορειοδυτική πόλη Solwezi.

Αλγερία
«Συζητήσαμε την υποκλοπή στις επικοινωνίες ατόμων στην αντιπολίτευση που μπορούν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια», βεβαίωσε ένας αλγερινός αξιωματούχυς, προσθέτοντας ότι οι Αλγερινοί είναι πολύ προχωρημένοι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Οι δυνάμεις της Ουγκάντα και της Αλγερίας προετοίμασαν από κοινού μια διαβαθμισμένη έκθεση, η οποία τέθηκε στη διάθεση της WSJ η εφημερίδα, η οποία αποκαλείται: «Το ευφυές σύστημα βιντεοσκόπησης Huawei» της Αλγερίας» και λέει ότι είναι ένα «προηγμένο σύστημα που παρέχει μία από τις καλύτερες εφαρμογές παρακολούθησης»
Αργότερα, ο κ. Kayihura, ο τότε αρχηγός της αστυνομίας, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Αλγερία για την παροχή συμβουλών σε μια αλγερινή ομάδα ειδικών πάνω στο πρόγραμμα επιτήρησης που εφαρμόστηκε από την Huawei Ουγκάντας.
Ο Αλγερινός επικεφαλής σύμβουλος του έργου περιγράφηκε από τους Αλγερινούς ως ειδικός στον κυβερνοχώρο που εκπαιδεύτηκε στην έδρα της Huawei στο Shenzhen, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ουγκάντα.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Huawei%20in%20Africa%20map.png?itok=M6eUpKn7

Καταστολή των τοπικών αντιφρονούντων και των ακτιβιστών


Οι τεχνικοί της Huawei βοήθησαν στην παρακολούθηση των επικοινωνιών bloggers της αντιπολίτευσης που διοργάνωσαν ένα ειδησεογραφικό site με το όνομα Koswe - «ο αρουραίος», το οποίο είχε επανειλημμένα επικρίνει τον κ. Lungu, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι Ομάδας Καταστολής Κυβερνοεγκλήματος της Ζάμπια.
Το προσωπικό της Huawei είχε πρόσβαση στις σελίδες Facebook των bloggers, όπου βρήκαν τους αριθμούς τηλεφώνων τους και στη συνέχεια χρησιμοποίησε λογισμικό υποκλοπής spyware από άλλη εταιρεία για να εξετάσει και να εντοπίσει τις συσκευές.
Στις 18 Απριλίου, μια ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων, αστυνομικών υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων της Zicta συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του κ. Chanda, στο ισόγειο του προεδρικού μεγάρου.
Δύο τεχνικοί της Huawei άνοιξαν τους φορητούς υπολογιστές τους για να εμφανίσουν οθόνες που δείχνουν την παρακολούθηση διαφόρων κινητών τηλεφώνων που συνδέονται με τις σελίδες του Facebook στοχευμένων bloggers live, σε πραγματικό χρόνο δηλαδή, και σε χάρτες που αποτύπωναν τα σήματα που έφταναν από τις κεραίες τηλεφώνων της Huawei.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι κινεζικές εταιρείες το κάνουν για τα χρήματα ή αν εφαρμόζουν μια συγκεκριμένη ατζέντα παρακολούθησης».
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Andrew Davenport, εκτελεστικό μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας RWR, μιας εταιρείας διαχείρισης κινδύνων με έδρα στην Ουάσιγκτον που παρακολουθεί τις διεθνείς δραστηριότητες των κινεζικών και των ρωσικών επιχειρήσεων, σημασία της Αφρικής για την Κίνα είναι τουλάχιστον η ίδια με το μακροπρόθεσμο όραμα του Πεκίνου να προωθήσει σε άλλα κράτη τους κινεζικούς κανόνες διακυβέρνησης στον ψηφιακό χώρο και  τις μη-δημοκρατικές πολιτικές αξίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης