Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pelosi: Δεν θα περάσει από το Κογκρέσο εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας, εάν τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία της Μ. Παρασκευής

tags :
Pelosi:  Δεν θα περάσει από το Κογκρέσο εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας, εάν τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία της Μ. Παρασκευής
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία
Δεν υπάρχει πιθανότητα το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας για το εμπόριο σε περίπτωση που η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία-ορόσημο της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, τόνισε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία που θα τεθεί σε ισχύ αφού ολοκληρωθεί το Brexit, η προθεσμία για το οποίο είναι η 31η Οκτωβρίου.
Η όποια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που βοήθησε να τερματιστούν τρεις δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, διασφαλίζοντας την ελεύθερη κίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ των δύο πλευρών.
«Όποια μορφή κι αν λάβει το Brexit, δεν μπορεί να επιτραπεί να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων και των ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Pelosy.
«Εάν το Brexit υπονομεύσει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από το Κογκρέσο μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας», πρόσθεσε η Pelosy.
Το Κογκρέσο είναι μοιρασμένο μεταξύ των Δημοκρατικών, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και των Ρεπουμπλικάνων του Τραμπ, που ελέγχουν τη Γερουσία.
Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας John Bolton, που επισκέπτεται το Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει με ενθουσιασμό ένα Brexit χωρίς συμφωνία εάν είναι αυτό που θα αποφασίσει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση και ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα βοηθήσει να μετριαστεί το πλήγμα από την αποχώρηση της Βρετανίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης