Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια ανάκαμψη στη Wall μετά το sell off, στο +0,39% ο Dow - Ράλι στα ομόλογα - Φόβοι για ύφεση και εμπόριο στο επίκεντρο

tags :
Ήπια ανάκαμψη στη Wall μετά το sell off, στο +0,39% ο Dow - Ράλι στα ομόλογα - Φόβοι για ύφεση και εμπόριο στο επίκεντρο
Οι διεθνείς αγορές δεν δείχνουν ικανές να ανακάμψουν από το χθεσινό μαζικό sell off
(upd) Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (15/8/2019) η Wall Street, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, με τους δείκτες να μην καταφέρνουν να ανακάμψουν σημαντικά από το χθεσινό μαζικό sell - off, που «είδε» τον Dow Jones να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα του 2019, λόγω των ανησυχιών για ύφεση, που πυροδότησε η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,39% κι έκλεισε στις 25.579,39 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,25% στις 2.847,60 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,09%, στις 7.766,62 μονάδες.

Image
Ορισμένα μεικτά μηνύματα από το «μέτωπο» του εμπορίου κατέστησαν επιφυλακτικούς τους επενδυτές, στρέφοντάς τους περαιτέρω στα ασφαλή καταφύγια, όπως τα αμερικανικά ομόλογα. 
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών απείλησε σήμερα τις ΗΠΑ με αντίποινα, σε περίπτωση που εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Liu Kun, με την πολιτική τους αυτή οι ΗΠΑ παραβιάζουν μία πολιτική συναίνεσης και διπλωματικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Αργότερα, το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς ο Hua Chunying, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, τόνισε ότι το Πεκίνο «ελπίζει πως ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να συναντηθούν στα μισά του δρόμου και ότι θα εφαρμόσουν το κλίμα συναίνεσης που είχαν πετύχει οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στην Οσάκα».
Ωστόσο, τους επενδυτές απογοήτευσε εκ νέου δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία γίνει με την Κίνα θα πρέπει να γίνει με τους όρους των ΗΠΑ.


Τα «βλέμματα» των επενδυτών παρέμειναν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στην αγορά αμερικανικών ομολόγων, όπου χθες αντιστράφηκε, για πρώτη φορά από το 2007, η καμπύλη απόδοσης, κάτι που σημαίνει πως η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς, ένα σπάνιο φαινόμενο που συνιστά οιωνό επικείμενης ύφεσης.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε νέα «βουτιά», υποχωρώντας σχεδόν κατά 8 μονάδες βάσης, στο 1,502%, από 1,581% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ λίγο νωρίτερα είχε διολισθήσει κάτω του 1,50% -το χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση 7 μ.β. στο 1,956%, από 2,027% χθες, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,941%.


Παράλληλα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 10 μ.β. στο 1,473%, από 1,577% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Σημειώνεται πως από το 1978, η καμπύλη μεταξύ των αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχει αντιστραφεί πέντε φορές, με όλες να ακολουθούνται από ύφεση.
Πάντως, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά την αντιστροφή της καμπύλης ακολουθεί μια περίοδος 22 μηνών κατά μέσο όρο προτού ξεσπάσει η ύφεση.
Εν τω μεταξύ, ήπια στήριξη στις αμερικανικές μετοχές προσέφεραν ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 0,7% τον Ιούλιο του 2019, έναντι των προσδοκιών για μια αύξηση κατά 0,3%, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να μετριάσει τις ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τους επενδυτές να στρέφονται όλο και περισσότερα σε «ασφαλή καταφύγια» όπως είναι ο χρυσός και τα ομόλογα.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει πυροδοτήσει επιπλέον μεταβλητότητα στη Wall κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με τους Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν μέχρι στιγμής τον Αύγουστο κατά 5% και 4% αντίστοιχα.
Στο επίκεντρο παρέμειναν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Walmart ενισχύθηκε κατά 6,1%, καθώς η αμερικανική εταιρεία αναβάθμισε το outlook της για το σύνολο του έτους.


Από την άλλη, η μετοχή της General Electric «βούλιαξε» περισσότερο από 11%, καθώς ο Harry Markopoulos -ο οποίος είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο της Enron- την κατηγόρησε για απάτη.
Ο Markopoulos, σε έκθεσή του, θεωρεί ότι η εταιρεία κρύβει πιθανές ζημίες ύψους 38 δισ. δολάρια και ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση της General Electric είναι πολύ χειρότερη από ό,τι φαίνεται στην τελευταία της έκθεση.


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:
Image
Νέες απώλειες στην Ευρώπη 

Με νέες απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αδυνατώντας να ανακάμψουν από το μαζικό ξεπούλημα που προκάλεσαν χθες στη Wall Street οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση.
Οι επενδυτές ελπίζουν ωστόσο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να καθησυχάσουν τις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,29% και έκλεισε στις 365,09 μονάδες.
Με ισχυρές απώλειες 1,6% έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε κατά 0,7%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX γύρισε σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας με πτώση 0,70% στις 11.412,67 μονάδες, ενώ νωρίτερα οι απώλειες έφτασαν το -1,8%.

Image

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,13% στις 7.067,01 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 5.236,93 μονάδες.
Οι αγορές στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές και το ευρώ δέχτηκαν πιέσεις μετά από δηλώσεις του Olli Rehn, κεντρικού τραπεζίτη της Φινλανδίας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).


Ο Rehn δήλωσε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης κατά την επόμενη συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2019, το οποίο θα υπερβεί τις προσδοκίες των επενδυτών.
Μιλώντας στα γραφεία του στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ο Olli Rehn δήλωσε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει στην ΕΚΤ να εφαρμόσει νέα μέτρα τόνωσης, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν «ουσιαστικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και περικοπές στο βασικό επιτόκιο της τράπεζας.
Οι αναλυτές αναμένουν η ΕΚΤ να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο, που είναι σήμερα 0,4%, καθώς και περίπου 50 δισ. ευρώ σε καθαρές αγορές νέων ομολόγων μηνιαίως, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,3%, ενώ το ευρώ υποχωρεί κατά 0,3% στο 1,11 δολ.


Στα ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές - Σε νέα ιστορικά χαμηλά Γερμανία, Ιρλανδία

H αποστροφή του ρίσκου την ώρα που πληθαίνουν τα σημάδια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγούν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο -0,701%.


Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας, στο -0,146%.
Στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς σημείωσε βουτιά άνω των 15 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,342% από 1,515% χθες.

Image
Η απόδοση του 10ετούς στην Ισπανία υποχώρησε στο 0,042% από 0,145%, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού υποχώρησε στο 0,081% από 0,181%, επίσης ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, οδηγώντας χθες (14/8) τις αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών τίτλων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,965%.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,545%, χαμηλότερα από αυτές των διετών τίτλων.
Μια τέτοια αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων έχει να καταγραφεί από το 2007 όταν προμήνυσε τη μεγάλη ύφεση που ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην Ασίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 20.405,65 μονάδες, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν πτώση στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Ιούνιο του 2019.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με σημαντική πτώση 2,85% στις 6.408,10 μονάδες, με τις μετοχές των Beach Energy και BHP να υποχωρούν κατά 5,5% και 2,8% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Westpac έκλεισε στο -3,2%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,76% στις 25.495,46 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,96% και τις 10.327,13 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 2.815,80 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,48% και τις 9.009,68 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης