Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 10 σημάδια που δείχνουν επιδείνωση - Προς ύφεση ΗΠΑ και Γερμανία, CDS της Αργεντινής 2.767 μ.β. πτώση -30% στις ελληνικές τράπεζες

Τα 10 σημάδια που δείχνουν επιδείνωση - Προς ύφεση ΗΠΑ και Γερμανία, CDS της Αργεντινής 2.767 μ.β. πτώση -30% στις ελληνικές τράπεζες
Δέκα σημάδια διεθνώς μας δείχνουν ότι κάτι αλλάζει προς το χειρότερο, εξέλιξη που θα αποδειχθεί δυσμενής και για την Ελλάδα
Κάτι αλλάζει προς το χειρότερο στις αγορές διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα και πολλοί αδιαφορούν ή δεν αποκωδικοποιούν τα προειδοποιητικά μηνύματα που στέλνουν οι αγορές.
Οι αγορές έχουν στείλει 10 άκρως ενδιαφέροντα μηνύματα τα οποία δείχνουν ότι κάτι αλλάζει προς το χειρότερο
Ποια είναι αυτά τα μηνύματα;
1)Σημάδια ύφεσης στην Γερμανική οικονομία, η επιβράδυνση του τελευταίου τριμήνου μόνο ανησυχία προκαλεί στις αγορές.
Το βασικό ερώτημα είναι η επιβράδυνση στην Γερμανία σχετίζεται με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ με την Κίνα ή με το γεγονός ότι οι Γερμανοί επαναπαύτηκαν στην χαλαρή νομισματική πολιτική και δεν προέβησαν και αυτοί σε νέες μεταρρυθμίσεις;
2)Σημάδια ύφεσης αρχίζει να δείχνει και η αμερικανική οικονομία, πολλοί πλέον βλέπουν στο β΄ τρίμηνο του 2020 οι ΗΠΑ να εμφανίζουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης δηλαδή επιβράδυνση
3)Οι κεντρικές τράπεζες άλλαξαν βίαια στρατηγική.
Εκεί που έλεγαν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% και εκεί που σχεδίαζαν αυξήσεις επιτοκίων και απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης ξαφνικά όλα άλλαξαν και η FED μείωσε τα επιτόκια 0,25% στο 2% με 2,25% και η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% ενώ θα ανακοινώσει στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
4)Η Αργεντινή επιδεινώνεται βίαια με πρόσχημα την ήττα Macri του σημερινού Προέδρου της Αργεντινής από τον κεντροαριστερό Fernandez.
Το CDS της Αργεντινής στα 5 χρόνια – το ασφάλιστρο παράγωγο των ομολόγων έναντι ρίσκου χώρας – έχει εκτιναχθεί στις 2767 μονάδες βάσης από 3270 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 15 Αυγούστου 2019.
Τα επίπεδα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος default ο κίνδυνος χρεοκοπίας βρίσκεται στο 46% που σίγουρα χρήζει προσοχής.
Στις 16 Ιανουαρίου 2018 το CDS της Αργεντινής ήταν 218 μονάδες βάσης.
Το Pesos το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται σε 1 δολάριο προς 58,16 pesos.
5)Καταγράφεται βίαιη διόρθωση στις αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι οι αγορές διορθώνουν παρά την προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Είναι προφανές ότι τα διεθνή funds έχουν δει, έχουν διαγνώσει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την απόφαση της FED να μειώσει τα επιτόκια 0,25% η Wall διορθώνει…
Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι πλέον η λύση του προβλήματος.
6)Το ακόμη χειρότερο είναι ότι για να συντηρηθεί η φούσκα στα χρηματιστήρια και ειδικά στην Wall οι εταιρίες έχουν προβεί σε επαναγορές ρεκόρ ιδίων μετοχών.
Οι εταιρίες των 500 μεγαλύτερων εταιριών της Wall μέσα σε ένα χρόνο έχουν χρησιμοποιήσει 1 τρισεκ. δολάρια από τα ταμειακά τους διαθέσιμα για να υποστηρίξουν τις μετοχές στην Wall.
Τι θα συμβεί ότι οι επαναγορές μειωθούν;
7)Στις ΗΠΑ παρατηρείται το φαινόμενο της αντιστροφής στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων.
Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερα επιτόκια από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Όταν συμβαίνει αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων η ύφεση δεν είναι μακριά, τα ομόλογα είναι πρόδρομοι δείκτες που δείχνουν την ανάπτυξη αλλά και την επερχόμενη ύφεση.
8)Στην Ευρώπη σε 9 χώρες τα 10ετή ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών -0,69% στις 15 Αυγούστου 2019.
Συνολικά 168 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικά επιτόκια.
Παγκοσμίως τα ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο φθάνουν τα 14,7 τρισεκ δολάρια.
Τα αρνητικά επιτόκια δείχνουν τον βαθμό κινδύνου και όχι τον βαθμό χαλαρότητας και άνεσης μιας οικονομίας.
Τα επιτόκια στα ομόλογα έχουν γίνει αρνητικά για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που επιδίωκαν οι κεντρικές τράπεζες με την χαλαρή νομισματική τους πολιτική.
9)Στην Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά η βίαιη διόρθωση του τελευταίου διαστήματος σχεδόν 30% απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές έχουν σχεδόν χάσει τα προεκλογικά και μετεκλογικά κέρδη.
Το χρηματιστήριο στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τις 800 μονάδες στις 798 μονάδες αντί να βρίσκεται στις 950 μονάδες που υπολόγιζαν οι περισσότεροι.
Η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά και το sell off πλήττει με μεγάλη άνεση μια τόσο ρηχή αγορά.
10)Ειδικά στην Ελλάδα η επιδείνωση διεθνώς θα επιβραδύνει τα σχέδια για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 4% - είναι ανέφικτος στόχος εκ των πραγμάτων – μείωση πλεονασμάτων και μεταρρυθμίσεις – ιδιωτικοποιήσεις.

Συμπέρασμα

Δέκα σημάδια διεθνώς μας δείχνουν ότι κάτι αλλάζει προς το χειρότερο, εξέλιξη που θα αποδειχθεί δυσμενής και για την Ελλάδα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης