Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε ομόλογα και εμπόριο

tags :
Νευρικότητα στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε ομόλογα και εμπόριο
Ώθηση στους δείκτες προσφέρουν οι ενδείξεις προθυμίας των Κινέζων διαπραγματευτών να συμβιβαστούν με τις ΗΠΑ σε ορισμένα εμπορικά ζητήματα
Με οριακές μεταβολές άνοιξαν σήμερα (15/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, προσπαθώντας με δυσκολία να ανακάμψουν από το χθεσινό μαζικό sell - off, που «είδε» τον Dow Jones να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα του 2019, λόγω των ανησυχιών για ύφεση, που πυροδότησε η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,4% στις 25.586 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,3% στις 2.849 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,3% υψηλότερα, στις 7.799 μονάδες.

Image
Ώθηση στους δείκτες προσφέρουν οι ενδείξεις προθυμίας των Κινέζων διαπραγματευτών να συμβιβαστούν με τις ΗΠΑ σε ορισμένα εμπορικά ζητήματα.
Ειδικότερα, τα futures των αμερικανικών δεικτών γύρισαν σε θετικό έδαφος μετά από δηλώσεις του Hua Chunying, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος τόνισε ότι το Πεκίνο «ελπίζει πως ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να συναντηθούν στα μισά του δρόμου και ότι θα εφαρμόσουν το κλίμα συναίνεσης που είχαν πετύχει οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στην Οσάκα».
Νωρίτερα, οι δείκτες υποχωρούσαν, καθώς το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών απείλησε τις ΗΠΑ με αντίποινα, σε περίπτωση που εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Liu Kun, με την πολιτική τους αυτή οι ΗΠΑ παραβιάζουν μία πολιτική συναίνεσης και διπλωματικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στην αγορά αμερικανικών ομολόγων, όπου χθες αντιστράφηκε, για πρώτη φορά από το 2007, η καμπύλη απόδοσης, κάτι που σημαίνει πως η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς, ένα σπάνιο φαινόμενο που συνιστά οιωνό επικείμενης ύφεσης.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,56%, από 1,581% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ η απόδοση του 2ετούς σημειώνει πτώση 3,3 μ.β. στο 1,54%, από 1,577%.
Σημειώνεται πως από το 1978, η καμπύλη μεταξύ των αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχει αντιστραφεί πέντε φορές, με όλες να ακολουθούνται από ύφεση.
Πάντως, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά την αντιστροφή της καμπύλης ακολουθεί μια περίοδος 22 μηνών κατά μέσο όρο προτού ξεσπάσει η ύφεση.
Ώθηση στους δείκτες προσφέρουν σήμερα και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 0,7% τον Ιούλιο του 2019, έναντι των προσδοκιών για μια αύξηση κατά 0,3%, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να μετριάσει τις ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Επίσης, θετικά επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Walmart ενισχύεται κατά 4,5%, καθώς η αμερικανική εταιρεία αναβάθμισε το outlook της για το σύνολο του έτους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης