Τελευταία Νέα
Διεθνή

Süddeutsche Zeitung: Η αμφισβήτηση των ελίτ και το περιβάλλον

Süddeutsche Zeitung: Η αμφισβήτηση των ελίτ και το περιβάλλον
Η αμφισβήτηση των ελίτ και το περιβάλλον
Ένα άρθρο που άπτεται εμμέσως των πυρκαγιών και σχετίζεται με την προστασία του κλίματος και τον σημαντικό ρόλο που παίζει το τελευταίο διάστημα η νεαρή Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung (SZ).
H γερμανική εφημερίδα συνδέει την κινητοποίηση με την εντεινόμενη δυσπιστία απέναντι στις ελίτ σχολιάζοντας:
«Το γεγονός ότι ο κόσμος ακούει μια 16χρονη, η οποία λέει πράγματα τα οποία επιστήμονες αλλά και μερικοί πολιτικοί εδώ και χρόνια διακηρύσσουν, δεν δείχνει παρά πόσο καλά λειτουργεί ως πεδίο προβολής.
Καταδεικνύει ένα σύμπτωμα των καιρών μας: δείχνει πόσο πολύ υποφέρει το γόητρο των ελίτ, σοβαρών πολιτικών ή μετριοπαθών επιστημόνων».
«Ο ενθουσιασμός για την Γκρέτα Τούνμπεργκ φαίνεται σαν η άλλη όψη του νομίσματος στο λαϊκισμό του Τραμπ ή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD. Και στις δυο περιπτώσεις όμως έχει βαθιά τις ρίζες της η δυσπιστία απέναντι στις ελίτ» καταλήγει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Χέρμαν, Γερμανός ιστιοπλόος που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον διάπλου του Ατλαντικού με το μηδενικών εκπομπών ρύπων ιστιοφόρο του, θα έχει μαζί με την 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα.
«Είναι έτοιμη να δεχθεί το άγνωστο και επίσης εν μέρει το ανεξέλεγκτο στην αποστολή της», είπε ο Χέρμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την Γκρέτα.
«Αυτό δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φθάσει η Γκρέτα για να περάσει το μήνυμά της».
Η Σουηδή ακτιβίστρια θα ταξιδέψει από τη Βρετανία στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε μια σειρά συνόδων κορυφής και διαδηλώσεων για το κλίμα την άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Η ακριβής ημερομηνία έναρξης του ταξιδιού, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από τον καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης