Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιστορία του κόσμου μέσα από ένα επικό βίντεο

tags :
Η ιστορία του κόσμου μέσα από ένα επικό βίντεο
Σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου, πολλοί πολιτισμοί έχουν «αναδυθεί» και στη συνέχεια κατέρρευσαν.
Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τα επιτεύγματα σημαντικών κοινωνιών όπως οι Ρωμαίοι, οι Μογγόλοι ή οι Βαβυλώνιοι, αλλά όπως εξηγεί παρακάτω ο Jeff Desjardins του Visual Capitalist, πώς όλες οι ιστορίες τους αλληλεπικαλύπτονται με την πάροδο του χρόνου και τη γεωγραφία.
Το σημερινό βίντεο έρχεται σε μας από τον Ollie Bye και επιχειρεί να ενσωματώσει τις ιστορίες όλων των μεγάλων πολιτισμών που είναι γνωστοί από τους ιστορικούς σε ένα και μόνο επικό βίντεο.
Παρόμοια με το Histomap, είναι σχεδόν αδύνατο για ένα τέτοιου είδους βίντεο να είναι τέλειο λόγω προκαταλήψεων και γενικής έλλειψης δεδομένων.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια συναρπαστική προσπάθεια να εμφανιστεί η παγκόσμια ιστορία με έναν σύντομο και γλυκό τρόπο.
Ας δούμε μερικές συγκεκριμένες στιγμές στο βίντεο που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα.

750 μ.Χ.: Το χαλιφάτο των Umayyad

Μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία, το χαλιφάτο των Umayyad κορυφώθηκε κάπου γύρω στο 750 μ.Χ.



1279: Η κυριαρχία των Μογγόλων

Καμία ιστορία του κόσμου δεν είναι πλήρης χωρίς αναφορά των Μογγόλων.
Οι κοντινές κοινωνίες βρίσκονταν πάντοτε στην άκρη όταν οι νομαδικές φυλές στην Ευρασιατική Στέπα εισήλθαν σε οργανωμένες συνομοσπονδίες. Παρόμοια με τους Ούννους ή διάφορες τουρκικές φυλές, οι Μογγόλοι ήταν γνωστοί για την ικανότητά τους με άλογα, τόξα και τακτικές, όπως η εικονική υποχώρηση.
Υπό την ηγεσία του Temüjin ⁠- γνωστού και ως Genghis Khan ⁠- οι Μογγόλοι κατέκτησαν μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες ανά ξηρά.
Η αυτοκρατορία έφτασε στο μέγιστο βαθμό μόλις δύο χρόνια μετά το θάνατο του Υπό την ηγεσία του Temüjin ⁠- γνωστού και ως Genghis Khan.
Αργότερα, χωρίστηκε σε μικρότερες αυτοκρατορίες που ήταν επίσης αξιοσημείωτες στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας.
Για παράδειγμα, ο Kublai Khan - ο εγγονός του Genghis Khan - άρχισε να ξεκινάει την επιρροή δυναστεία Yuan στην Κίνα.

Image


Image


Image

Image

Image


Image

1346: Ο Μαύρος Θάνατος

Το βίντεο δείχνει επίσης άλλα βασικά στατιστικά στοιχεία, όπως μια εκτίμηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ηλικιών.
Στα μέσα του 14ου αιώνα, μπορείτε να δείτε ότι ο αριθμός αυτός λαμβάνει μια σπάνια στροφή, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την περίφημη και θανατηφόρα βουβωνική πανώλη.



Ο Μαύρος Θάνατος - μια από τις πιο καταστροφικές πανδημίες στην ιστορία του κόσμου - έπληξε την Ευρώπη το 1346, και τελικά σκότωσε το 30-60% του πληθυσμού της ηπείρου.
Δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί για τους τελικούς θανάτους, αλλά οι ιστορικοί εκτιμούν ότι είναι μεταξύ 75 και 200 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρασία.

1418: Η εποχή των ανακαλύψεων

Το βίντεο παρέχει επίσης μια προβολή 10.000 ποδών της Εποχής των ανακαλύψεων, μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διερεύνησαν τους ωκεανούς του κόσμου.



Αυτή η αποικιοκρατική περίοδος σηματοδοτεί την αρχή της παγκοσμιοποίησης, δημιουργώντας ευρείες επιπτώσεις που έθεσαν το σκηνικό για την πιο σύγχρονη ιστορία.
Στο βίντεο, είναι δυνατό να δούμε τις ευρωπαϊκές αποικίες να αναπτύσσονται σε όλα τα μέρη του κόσμου, καθώς και πώς τελικά μεταμορφώθηκαν στις χώρες που σπρώχνουν τον κόσμο σήμερα.
Μια βασική λεπτομέρεια που φαίνεται να λείπει, για παράδειγμα, δείχνει την ανάπτυξη των αυτόχθονων κοινωνιών που υπήρχαν στη Βόρεια Αμερική εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια δεδομένα και αρχεία είναι διαθέσιμα για να παρουσιάσουν αυτούς τους χάρτες για πολλούς αιώνες του χρόνου.
Παρά τις πιθανές ατέλειες, το βίντεο πακετάρει πολλές πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας μια συναρπαστική ευκαιρία για μάθηση και συζήτηση.
Όπως και το Histomap, μπορεί να μην είναι μια οριστική ιστορία του κόσμου - αλλά, αντίθετα, είναι μια χρήσιμη προσπάθεια που διεγείρει την όρεξή μας για περισσότερες πληροφορίες για τον κόσμο και τις κοινωνίες που την κατοικούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης