Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό άνω των 6 ετών παραμένει ο χρυσός - Κέρδη 0,2% στα 1.531,20 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε υψηλό άνω των 6 ετών παραμένει ο χρυσός - Κέρδη 0,2% στα 1.531,20 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 3,40 δολ. στα 1.531,20 δολ. ανά ουγγιά
Με νέα κέρδη έκλεισε σήμερα (15/8/2019) ο χρυσός, παραμένοντας σε υψηλά άνω των έξι ετών, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Η αντιστροφή της καμπύλης στα αμερικανικά ομόλογα, για πρώτη φορά από το 2007, προκάλεσε ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι η σχετική εξέλιξη αποτελεί ένδειξη επικείμενης ύφεσης, ενώ τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα και τη Γερμανία έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
«Τις τελευταίες τρεις φορές που υπήρξε αντιστροφή στην καμπύλη απόδοσης ομολόγων, ακολούθησε ύφεση στις ΗΠΑ», τόνισε ο αναλυτής αγορών του Investing.com, Jesse Cohen.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα μεικτά μηνύματα από το «μέτωπο» του εμπορίου ενίσχυσαν την αβεβαιότητα, απομακρύνοντας περαιτέρω τους επενδυτές από τα ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών απείλησε σήμερα τις ΗΠΑ με αντίποινα, σε περίπτωση που εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Liu Kun, με την πολιτική τους αυτή οι ΗΠΑ παραβιάζουν μία πολιτική συναίνεσης και διπλωματικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Αργότερα, το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς ο Hua Chunying, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, τόνισε ότι το Πεκίνο «ελπίζει πως ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να συναντηθούν στα μισά του δρόμου και ότι θα εφαρμόσουν το κλίμα συναίνεσης που είχαν πετύχει οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στην Οσάκα».
Ωστόσο, τους επενδυτές απογοήτευσε εκ νέου δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία γίνει με την Κίνα θα πρέπει να γίνει με τους όρους των ΗΠΑ.
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,2% ή 3,40 δολ. στα 1.531,20 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου του 2013.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω στήριξη στον χρυσό προσέφεραν δηλώσεις του Olli Rehn, κεντρικού τραπεζίτη της Φινλανδίας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο Rehn δήλωσε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης κατά την επόμενη συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2019, το οποίο θα υπερβεί τις προσδοκίες των επενδυτών.
Ο Rehn δήλωσε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει την ΕΚΤ να εφαρμόσει νέα μέτρα τόνωσης, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν «ουσιαστικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και περικοπές στο βασικό επιτόκιο της τράπεζας.
Οι αναλυτές αναμένουν η ΕΚΤ να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο, που είναι σήμερα 0,4%, καθώς και περίπου 50 δισ. ευρώ σε καθαρές αγορές νέων ομολόγων μηνιαίως, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης