Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι παράγοντες αποσταθεροποίησης στη Δυτική Αφρική αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα

tags :
Οι παράγοντες αποσταθεροποίησης στη Δυτική Αφρική αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα
Οι παράγοντες αποσταθεροποίησης στη Δυτική Αφρική
Τα τελευταία χρόνια, η Δυτική Αφρική θεωρείται σχετική όαση σταθερότητας στην υποσαχάρια Αφρική.
Ωστόσο, η περιοχή αντιμετωπίζει πληθώρα απειλών που θα μπορούσαν να δηλώσουν μια νέα εποχή ανασφάλειας.
Άνοδος της ισλαμικής τρομοκρατίας και της διακοινοτικής βίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής, ωθώντας τες στο χείλος της κατάρρευσης.
Τα συνεχιζόμενα ζητήματα με το εμπόριο ναρκωτικών και τις διεφθαρμένες δυνάμεις ασφαλείας απειλούν επίσης να προωθήσουν την εμφάνιση της πολιτικής σταθερότητας.
Στη Δυτική Αφρική έχει σημειωθεί άνοδος των απειλών για την ασφάλεια τα τελευταία χρόνια.
Η ασφάλεια της Δυτικής Αφρικής έχει αμφισβητηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς τα έθνη της Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και η Νιγηρία έχουν αντιμετωπίσει ραγδαία αύξηση της ισλαμικής και διακοινοτικής βίας.
Η βία εξαπλώνεται στην παράκτια Δυτική Αφρική, μια περιοχή η οποία εδώ και πολλά χρόνια είχε εξοικονομηθεί από τις πολύπλοκες απειλές ασφάλειας που χαρακτήριζαν την κυριαρχία του Σαχέλ αυτή τη δεκαετία.
Εκτός από την ισλαμική τρομοκρατία και τη διακοινοτική βία, η περιοχή αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα με το εμπόριο ναρκωτικών και τις καταχρηστικές δυνάμεις ασφαλείας.
Αυτά τα ζητήματα αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο, οδηγώντας σε μια σύνθετη μήτρα απειλής που έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις στην περιοχή στο χείλος της κατάρρευσης.
Οι λύσεις θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφο πεδίο.
Απαιτεί από τους ηγέτες της περιοχής, καθώς και από τους διεθνείς εταίρους τους, να λάβουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των απειλών για την ασφάλεια της περιοχής.
Μόνο τότε θα είναι σε θέση να αναπτύξουν αποτελεσματικές λύσεις και να δημιουργήσουν μια σταθερή ατμόσφαιρα ειρήνης.

Ισλαμική τρομοκρατία

Το Μάλι υπήρξε «παράδεισος» για τρομοκρατικά κύτταρα στη Δυτική Αφρική εδώ και χρόνια.
Ομάδες όπως η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) μεγάλωσαν σε ισχύ και επιρροή μετά την εξέγερση των  Tuareg το 2012.
Ενώ η εξέγερση τελικά καταρρίφθηκε με τη βοήθεια των γαλλικών δυνάμεων, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ασκήσει έλεγχο πέρα από την πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές.
Από την εξέγερση και την επακόλουθη ανασφάλεια, αρκετές τρομοκρατικές ομάδες, χρησιμοποίησαν το Μάλι ως βάση  για επιθέσεις σε γειτονικά κράτη.
Η Μπουρκίνα Φάσο έχει γίνει στόχος ισλαμιστών τρομοκρατών.
Οι θανατηφόρες επιθέσεις έχουν γίνει τακτικό χαρακτηριστικό στη χώρα από το 2015, μετά την κατάθεση του κατάρρευση του  ηγεμόνα Blaise Compaoré.
Ισλαμικές ομάδες όπως το Ansural Islam έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στη χώρα, ελέγχοντας αποτελεσματικά τις βόρειες και ανατολικές περιοχές.
Η κυβέρνηση που εδρεύει στην Ουαγκαντούγκου έχει παραμελήσει εδώ και καιρό αυτές τις περιοχές.
Οι επιθέσεις απευθύνονται συχνά σε χριστιανικές κοινότητες, οι οποίες εδώ και χρόνια ζούσαν ειρηνικά με τους μουσουλμάνους γείτονές τους.
Οι αυξανόμενες επιτυχίες των ισλαμιστικών ομάδων ανάγκασαν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του υπουργικού συμβουλίου από την εξουσία νωρίτερα το 2019.
Η κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο έχει γίνει τόσο ζοφερή, που οι γείτονες του Τόγκο, της Γκάνας, του Μπενίν και της Ακτής του Ελεφαντοστού είναι σε υψηλά επίπεδα και έχουν ήδη προσβληθεί από τους τρομοκράτες.

Διακοινοτική βία

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις ισλαμικών ομάδων έχουν προκαλέσει διακοινοτικές εντάσεις τόσο στο Μάλι όσο και στη Μπουρκίνα Φάσο. Οι κλιμακούμενες επιθέσεις εναντίον των κοινοτήτων Dogon και Fulani στο κεντρικό Μάλι έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρούς από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Η βία μεταξύ των δύο κοινοτήτων έφθασε σε ένα τέτοιο βήμα για πυρετό στο Μάλι που παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του επικαλούμενοι την αποτυχία τους να αφοπλίσουν τις κοινότητες.
Οι ισλαμιστικές ομάδες βοήθησαν να έρθουν στην επιφάνεια οι εντάσεις σχετικά με τις γεωγραφικές διαφορές γης μεταξύ των νομαδικών φυλών Dogon και Fulani.
Μέλη της ομάδας Dogon έχουν κατηγορήσει τη Fulani, μια κυρίως μουσουλμανική ομάδα, που φιλοξενεί ισλαμιστές.
Αυτή η βία και η ανασφάλεια συνέβαλαν στην αύξηση της μόχλευσης των ισλαμιστών με τη σπορά της δυσπιστίας μεταξύ των κοινοτήτων. Οι Ισλαμιστές ελπίζουν να ζωγραφίσουν ως τους σωστούς υπερασπιστές του Φουλάνι.
Παρόμοιες δυναμικές εξελίσσονται στην κεντρική Μπουρκίνα Φάσο, με συγκρούσεις μεταξύ των Φουλάνι και άλλων εθνοτικών ομάδων, όπως οι  Μόσι.

Εμπόριο ναρκωτικών
    
Ενώ η ισλαμική τρομοκρατία και η διακοινοτική βία κυριάρχησαν τους τίτλους τους τελευταίους μήνες, η Δυτική Αφρική εξακολουθεί να αγωνίζεται ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών.
Η περιοχή είναι από καιρό ο πρώτος κόμβος για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική και την Ασία στην Ευρώπη.
Η Γουινέα-Μπισσάου θεωρείται «ναρκο-κράτος» από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει επηρεαστεί έντονα από το εμπόριο ναρκωτικών. Περισσότερη κοκαΐνη κατασχέθηκε στη Γουινέα-Μπισσάου και στο Πράσινο Ακρωτήριο αυτό το έτος και μόνο από το συνολικό ποσό που έχει ληφθεί στην ήπειρο μεταξύ 2013 και 2016.
Η Γκάνα, μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες στην ήπειρο, είναι ένας ευνοημένος προορισμός για τους παραγωγούς της Νότιας Αμερικής.
Εκτός από την αποσταθεροποιητική επίδρασή της, το εμπόριο ναρκωτικών στη Δυτική Αφρική έχει συμβάλει στην ενδυνάμωση και την αποδοτικότητα των περιφερειακών τρομοκρατικών ομάδων για τη δράση.
Αν και δεν είναι παραγωγοί, ομάδες όπως το Boko Haram και το AQIM είναι μισθωμένες από συνδικάτα ναρκωτικών για να βοηθήσουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας διακίνησης.
Η αποζημίωσή τους έρχεται είτε με μετρητά είτε με όπλα.

Καταχρηστικές δυνάμεις ασφαλείας

Ενώ μεγάλο μέρος της ανασφάλειας στην περιοχή προκαλείται από μη κρατικούς παράγοντες, όπως τρομοκρατικές κυψέλες, εθνικές πολιτοφυλακές και εγκληματικές οργανώσεις, οι κυβερνήσεις στην περιοχή υπονόμευσαν τη νομιμότητα και την περιφερειακή ασφάλεια χάρη στις καταχρηστικές δυνάμεις ασφαλείας.
Στη Μπουρκίνα Φάσο, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, στην εκστρατεία τους για την αποκατάσταση του ελέγχου των βόρειων περιοχών της χώρας, διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί στη Νιγηρία, όπου ο στρατός δήθεν διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την εκστρατεία εναντίον του Boko Haram.
Έχουν υπάρξει καλά τεκμηριωμένες καταχρήσεις που διαπράττονται από την αστυνομία στο Μπενίν και Συντονισμός συγκρούσεων με διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας.
Σε απάντηση σε λανθασμένες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο, αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία στο Μπενίν. Αυτοί οι θάνατοι ακολούθησαν ένα κύμα αυθαίρετων συλλήψεων που στόχευαν τους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης και τους υποστηρικτές τους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Εθνοσυνέλευση της Γουινέας ψήφισε ένα νόμο που επιτρέπει αποτελεσματικά στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν όποιον θεωρείται επικείμενη απειλή με ατιμωρησία.
Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι ο νέος νόμος θα χρησιμοποιηθεί για την βίαιη καταστολή των μελλοντικών διαδηλώσεων κατά της προσπάθειας του προέδρου να τροποποιήσει το σύνταγμα και να διαρκέσει για τρίτη θητεία.

Προοπτικές

Οι Ισλαμιστές τρομοκράτες, η ενδοκοινοτική βία, η ναρκωτική παράνομη διακίνηση και οι καταχρηστικές δυνάμεις ασφαλείας είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις της Δυτικής Αφρικής.
Η εμπορία ανθρώπων και η δουλεία, ιδίως στη Μαυριτανία, καθώς και η ενδημική διαφθορά, η εκλογική βία και οι απαγωγές αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Πολλές από αυτές τις απειλές είναι πικάντικες σε σύγκριση με τον πανάρχαιο κίνδυνο που ενέχει η τρέχουσα κλιματική κρίση, η οποία συνέβαλε στην επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή.
Σε πολλά κράτη, η διαφθορά είναι κερδοφόρα για τους πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους, εμποδίζοντας τις προσπάθειες μεταρρύθμισης. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το εμπόριο ναρκωτικών, όπου τα κέρδη από την παράνομη αγορά υπερβαίνουν κατά πολύ τις νομικές δραστηριότητες.
Μέχρι στιγμής, η πιο φιλόδοξη προσπάθεια αποκατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή ήταν η κοινή δύναμη του G5 Sahel. Η G5 είναι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, του Μάλι, της Μαυριτανίας και του Νίγηρα.
Έχει αναλάβει την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και εγκληματικών δικτύων που διασχίζουν την περιοχή. Πρόσφατα, έχει αναλάβει την αιτία της σύσφιξης της ενδοκοινοτικής βίας.
Χωρίς πολιτική βούληση και λειτουργικά δημοκρατικά θεσμικά όργανα, η κατάσταση της ασφάλειας στη Δυτική Αφρική θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για το άμεσο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης