Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Τα τρία σενάρια για την πορεία του γιουάν εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

tags :
BofA: Τα τρία σενάρια για την πορεία του γιουάν εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ
Σε έκθεσή της η BofA προβλέπει τι μπορεί να συμβεί με το κινεζικό γιουάν σε τρία σενάρια
Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε περίπου το καλοκαίρι του 2018 μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει μετατραπεί και σε νομισματικό πόλεμο, αναφέρει σε ανάλυσή της η BofA.
Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματoς υποχώρησε στα 7 γουαν/δολάριο την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα την παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, γεγονός που ώθησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει την Κίνα ως χειραγωγό νομισμάτων.
Στην έκθεσή της η BofA προβλέπει τι μπορεί να συμβεί με το κινεζικό γιουάν σε τρία σενάρια.

Σενάριο 1: Ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος – Το γουάν υποτιμάται κατά 10%

Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο το γεγονός, όπως επισημαίνει η Τράπεζα, ότι οι κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ αποτελούν μόνο το ένα τρίτο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, η Κίνα δεν θα μπορέσει να αντιστοιχήσει τα προϊόντα όσον αφορά την ποσότητα με τους δασμούς των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ένα πράγμα που μπορεί να κάνει το Πεκίνο σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA.
είναι να υποτιμήσει το γιουάν κατά 10%, ακυρώνοντας τον αντίκτυπο ενός δασμού 10% στα κινεζικά προϊόντα.

Σενάριο 2: Το γιουάν παραμένει «αμετάβλητο» – Η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο

«Σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το κινέζικο νόμισμα (RMB) είναι πιθανό να παραμείνει εγκλωβισμένο, μόνο και μόνο επειδή το Πεκίνο δεν θα θέλει να τεντώσει το σκοινί περισσότερο με τις ΗΠΑ, επιτρέποντας στο RMB να υποτιμηθεί περισσότερο, ή να το ενισχύσει, ενισχύοντας παράλληλα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κινέζοι εξαγωγείς.

Σενάριο 3: Μια επικείμενη εμπορική συμφωνία - Το γιουάν ανατιμάται «συγκρατημένα»

Σε αυτή την περίπτωση, η αξία του γιουάν θα αυξηθεί, αλλά συγκρατημένα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «κάθε συμφωνία είναι πιθανό να συμπεριλάβει μια διάταξη που θα περιόριζε το εύρος των πιθανοτήτων  για οποιαδήποτε μελλοντική υποτίμηση του RMB», εξηγεί η Τράπεζα.
«Εάν το Πεκίνο θεωρεί ότι το μειονέκτημα για το RMB είναι περιορισμένο, είναι πιθανό να θέλει να περιορίσει την ανοδική του τάση, ειδικά αν πιστεύει ότι οποιαδήποτε ανατίμησή του θα είναι δύσκολο να αναστραφεί πολιτικά».
Η αδυναμία του γιουάν στην ουσία «βάζει φρένο» σε άλλα νομίσματα της περιοχής, όπως την ινδική ρουπία, το δολάριο της Σιγκαπούρης, τη κορεατικό γουόν, τη Μαλαισιανή ρίνγκιτ και την ινδονησιακή ρουπία, υποστηρίζει η BofA.
 


Κερδισμένοι και χαμένοι


Εν μέσω του εμπορικού πολέμου, το κορεατικό γουόν δείχνει να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, καθώς «ήταν το νόμισμα που προτιμάται κάθε φορά που οξύνονται οι εμπορικές εντάσεις», ανέφεραν οι αναλυτές της BofA.
Το εμπόριο της Νότιας Κορέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα είναι στενά συνδεδεμένη στις αλυσίδες εφοδιασμού και με τους δύο «γίγαντες».
Το γουόν έχει επίσης πληγεί από τη διαμάχη με την Ιαπωνία, η οποία έχει διαχυθεί και στο εμπόριο μεταξύ των δύο ασιατικών γειτόνων.
Το πιο ανθεκτικό νόμισμα στις αναδυόμενες αγορές στην Ασία είναι το μπατ της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA.
Παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ταϊλάνδης να το αποδυναμώσει (υποτιμήσει) το μπατ ενισχύθηκε σταθερά, υποστηριζόμενο, μεταξύ άλλων παραγόντων,  από το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επηρεάσει τις οικονομίες κι άλλων χωρών και σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενθαρρύνει τις χώρες να προσανατολίζονται προς ασθενέστερα νομίσματα τονίζει ο Ahmad.
«Από πολλές οπτικές γωνίες έχει νόημα να προτιμούμε ένα φθηνό νόμισμα κατά τη διάρκεια εποχών μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας.
«Υπάρχει παγκόσμια ύφεση και η ζήτηση για αγαθά ή υπηρεσίες κινδυνεύει από την αδυναμία λόγω της μείωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, γεγονός που ενθαρρύνει την προτίμηση να υπάρχει ένα φθηνό νόμισμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών».
Ένα ασθενέστερο νόμισμα καθιστά τις εξαγωγές μιας χώρας φθηνότερες, με αποτέλεσμα να είναι πιο ελκυστικές στις διεθνείς αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης