Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,7% για το πετρέλαιο, στα 54,87 δολ. ανά βαρέλι - Εβδομαδιαία άνοδος 0,7%

Κέρδη 0,7% για το πετρέλαιο, στα 54,87 δολ. ανά βαρέλι - Εβδομαδιαία άνοδος 0,7%
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό κατέγραψε άνοδο 0,7% ή 40 σεντς, στα 54,87 δολ. ανά βαρέλι
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (16/8/2019) το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μετρίασαν τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια ώρα, θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης με την Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε χθες πως οι διαπραγματευτές διεξάγουν «παραγωγικές» συνομιλίες για το εμπόριο, ενώ επιβεβαίωσε πως μια νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό κατέγραψε άνοδο 0,7% ή 40 σεντς, στα 54,87 δολ. ανά βαρέλι.
Την ίδια ώρα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent ενισχυόταν κατά 0,9%, στα 58,7 δολ. ανά βαρέλι.
Στο σύνολο της εβδομάδας, το αμερικανικό αργό κατέγραψε κέρδη 0,7%.
Τα κέρδη του πετρελαίου παρέμειναν πάντως περιορισμένα, στον απόηχο των στοιχείων της Baker Hughes για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά σε επτά εβδομάδες, κατά έξι, στις 770.
Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη εβδομάδα του 2018, υπήρχαν 869 ενεργές πλατφόρμες.
Απογοητευτικές ήταν και οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ, που εκτιμά πως οι εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα ασκήσουν πιέσεις στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τη ζήτηση πετρελαίου τόσο το 2019 όσο και το 2020, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τόσο τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα όσο και τις ενδείξεις επιβράδυνσης για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, η αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί το 2019 στα 1,10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 1,14 εκατ. βαρέλια που ανέμενε προηγουμένως, ενώ η εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης το 2020 παρέμεινε αμετάβλητη στα 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Ενώ οι προοπτικές για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου δείχνουν υποτονικές για το υπόλοιπο του έτους, δεδομένης της μετρίασης της οικονομικής ανάπτυξης, των παγκόσμιων εμπορικών ζητημάτων και της επιβράδυνσης στη ζήτηση πετρελαίου, παραμένει κρίσιμο να παρακολουθήσουμε προσεκτικά το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης και να βοηθήσουμε στη σταθερότητα της αγοράς κατά τους επόμενους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση του ΟΠΕΚ.
Για το σύνολο του 2020, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 29,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εκτιμώντας ότι η αγορά θα παρουσιάσει πλεόνασμα 200 χιλ. βαρελιών ημερησίως εφόσον ο ΟΠΕΚ διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής του Ιουλίου και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα σημειωθούν αλλαγές στην παραγωγή των χωρών εκτός Οργανσιμού.
Σημειώνεται ότι για τον Ιούλιο του 2019, η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 246 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 29,61 εκατ. βαρέλια, με τη Σαουδική Αραβία να πραγματοποιεί μεγαλύτερες περικοπές σε σχέση με αυτές που προβλέπει η συμφωνία.
Όσον αφορά την παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση κατά 1,97 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, γεγονός που αποτελεί επί τα χείρω αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων κατά 72 χιλ. βαρέλια.
Για το 2020, η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,39 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με το τρέχον έτος, στα 66,78 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης