Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προς νέα αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, αναθεώρηση της Αμυντικής Συνεργασίας

Προς νέα αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, αναθεώρηση της Αμυντικής Συνεργασίας
Στην Αθήνα το Φθινόπωρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo
Ελλάδα και οι ΗΠΑ διεξάγουν το τελευταίο διάστημα εντατικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement  - MDCA) η οποία θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα που χρονολογείται από το 1990 και θεωρείται παρωχημένη, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το «ΒΗΜΑ της Κυριακής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έπειτα από συνομιλίες με διπλωμάτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους, κομβικά σημεία στα αμερικανικά αιτήματα αποτελούν α) η ανάγκη ευελιξίας ώστε να καθίσταται δυνατή η ταχύτερη εκταμίευση πιστώσεων από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό και β) η επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της MDCA αρχικά σε οκτώ ή και 10 χρόνια, ακολούθως δε επ΄ αόριστον.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι, ο χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας είναι το προσεχές Φθινόπωρο, πιθανότατα ο Οκτώβριος.
Τότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και να βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.
Είναι σαφές ότι, μία επικαιροποίηση της MDCA, θα σημάνει την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης που προωθήθηκε με μεγάλη ταχύτητα τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση του    ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι μόνο η βάση της Σούδας, που συμβολίζει την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα τομέα, όσο η παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ -9 Reaper στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα που έχει ανεβάσει σε άλλο επίπεδο τη συνεργασία. 
Εξάλλου για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κρίκο μίας αλυσίδας «μετωπικών κρατών» (frontier states).
Η Πολωνία, η Ελλάδα και το Ισραήλ διαμορφώνουν ένα «νοητό τόξο ανάσχεσης» σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον επιστροφής στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.  
Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετεί η Ουάσιγκτον την υποστήριξή της στο τριμερές σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την παρουσία του βοηθούν υφυπουργού Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους Francis Fannon στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης