Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αισιοδοξία Trump για τη σύναψη συμφωνίας με τους Ταλιμπάν και την απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Αισιοδοξία Trump για τη σύναψη συμφωνίας με τους Ταλιμπάν και την απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν
Eπιδιώκεται να κλειστεί μια συμφωνία για το Αφγανιστάν, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Aμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την «πολύ καλή συζήτηση» με αντικείμενο το Αφγανιστάν που είχε με στενούς συμβούλους και υπουργούς του, διαβεβαιώνοντας ότι επιδιώκεται η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που θα επιτρέψει να τερματιστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην ασιατική χώρα, που άρχισε το 2001.
«Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ καλή συζήτηση με θέμα συζήτησης το Αφγανιστάν. Από πολλούς στο αντίπαλο στρατόπεδο αυτού του πολέμου που κρατάει 19 χρόνια, και από εμάς, επιδιώκεται να κλειστεί μια συμφωνία — αν είναι εφικτό!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά τη συζήτηση.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μερικά λεπτά νωρίτερα ότι σημειώνεται πρόοδος στην προετοιμασία για τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η συνομιλία ανάμεσα στον Trump και τους συνεργάτες του που πήγε «πολύ καλά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε, από το ιδιωτικό κλαμπ του γκολφ που του ανήκει στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρσι, με κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Άμυνας Mark Esper, του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo και του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, του στρατηγού Joseph Dunford.
«Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις και την ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης και συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Η συνομιλία εκτυλίχθηκε πολύ καλά και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία.
«Σε στενή και συνεχή συνεργασία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πλήρους ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της βίας και μιας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Pompeo σε δική του ανακοίνωση.
Η συζήτηση καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πιο πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ.
Οι Αμερικανοί άρχισαν απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν πριν από περίπου έναν χρόνο.
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, όπου είναι ανεπτυγμένοι το τρέχον διάστημα 14.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ο Trump επαναλαμβάνει πως θέλει να τερματιστεί ο δαπανηρός αυτός πόλεμος, ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στην ιστορία της χώρας του και να «γυρίσουν τα αγόρια στα σπίτια τους».
Η ενδεχόμενη απόσυρση μέρους ή του συνόλου των στρατευμάτων προκαλεί τον φόβο σε αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού και αμερικανούς κοινοβουλευτικούς ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα κλιμακωθεί και η χώρα θα μετατραπεί ξανά σε ασφαλές καταφύγιο για την Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις και δυνητικά σε εφαλτήριο για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Αμερικής και συμμάχων της.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης