Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη με ελλείψεις φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων η Βρετανία με no-deal Brexit

Αντιμέτωπη με ελλείψεις φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων η Βρετανία με no-deal Brexit
Οι Sunday Times αποκάλυψαν κάποια κυβερνητικά έγγραφα στα οποία περιγράφονται οι πιθανές επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία, του λεγόμενου no-deal Brexit, αλλά όχι τα ακραία σενάρια
Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει ελλείψεις φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί χάος στα λιμάνια και θα απαιτηθούν "σκληρά σύνορα" με την Ιρλανδία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.
Οι Sunday Times αποκάλυψαν κάποια κυβερνητικά έγγραφα που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω και μάλιστα, σε  αυτά περιγράφονται οι πιθανές επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία, του λεγόμενου no-deal Brexit, αλλά όχι τα ακραία σενάρια.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που χρησιμοποιούν τώρα κλασικές διαδρομές, μπορεί να "μην είναι έτοιμα" για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, , κάτι που θα σημαίνει διαταραχή στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου, όπου θα "κολλήσουν" μέχρι και τρεις μήνες έως ότου να αποκατασταθεί η ροή της κυκλοφορίας.
Η βρετανική κυβέρνηση επίσης πιστεύει ότι θα χρειαστούν "σκληρά σύνορα" ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, καθώς τα σημερινά σχέδια για αποφυγή ελέγχων θα αποδειχτούν μη βιώσιμα.
Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μία καταστροφική κατάρρευση των υποδομών και μάλιστα,τα έγγραφα προσφέρουν  «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας».
 Ο φάκελος που αποκάλυψε η εφημερίδα φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός» κιαι , ονομάζεται "επίσημα ευαίσθητα δεδομένα" και είναι πολύ σημαντικός διότι δείχνει το βαθμό ετοιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στο ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς μία συνταγματική κρίση στο εσωτερικό του και σε μία κόντρα με την ΕΕ, καθώς ο νέος πρωθυπουργός, Boris Johnson, επιμένει για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με ή χωρίς συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου.
Mετά από τρία χρόνια που το Brexit κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή, η ΕΕ αρνείται να ανοίξει εκ νέου και να ξαναρχίσουν διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης, που περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, την οποία είχε αποδειχτεί η προκάτοχος του Boris Johnson, Teresa May τον Νοέμβριο του 2018.
Image

Τι θα πει ο Johnson σε Macron και Merkel

O Βρετανός πρωθυπουργός, B. Johnson,  θα διαμηνύσει αυτή την εβδομάδα στον Γάλλο πρόεδρο E.Macron και στην καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Merkel ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι μία νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς καμία συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Telegraph.
«Αυτή την εβδομάδα, ο κ. Johnson θα ταξιδέψει στη Γερμανία και στη Γαλλία για να επιμείνει [απευθυνόμενος] στον Ε. Macron, τον γάλλο πρόεδρο, και την Α. Merkel, τη γερμανίδα καγκελάριο, ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να σταματήσει το Brexit», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο Johnson αναμένεται να τους πει ότι έχουν δύο μήνες για να κλειστεί συμφωνία αποδεκτή για την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, χωρίς την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει άνευ συμφωνίας» την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Οι πιέσεις που δέχεται ο Johnson

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται, ωστόσο, πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα της Βρετανίας, προκειμένου να αποφύγει μία άτακτη έξοδο, με τον ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn να απειλεί, μάλιστα, να ρίξει την κυβέρνηση Johnson τον Σεπτέμβριο του 2019 για να καθυστερήσει το Brexit.
Δεν είναι, πάντως, ξεκάθαρο αν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων  έχουν τη δύναμη για να χρησιμοποιήσουν το κοινοβούλιο έτσι ώστε να αποτρέψουν μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ίσως την πιθανόν τη σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.
Οι επικριτές της αποχώρησης χωρίς συμφωνία υποστηρίζουν ότι θα είναι καταστροφή για την κάποτε πιο σταθερή δημοκρατία του δυτικού κόσμου.
Ένα άτακτο διαζύγιο, όπως προειδοποιούν, θα πλήξει και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα αμφισβητήσει τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Οι υποστηρικτές του Brexit κάνουν από την πλευρά τους λόγο για μία σύντομη αναταραχή, αλλά θεωρούν ότι η βρετανική οικονομία γρήγορα θα ανακάμψει, αφού θα  απεμπλακεί από αυτό που χαρακτηρίζουν ως καταδικασμένο πείραμα της ολοκλήρωσης και το οποίο έφερε την Ευρώπη πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Πάνω από 100 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ζητούν έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας

Στο μεταξύ, πάνω από 100 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ζητούν με επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή ο πρωθυπουργός B. Johnson να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου, που βρίσκεται το διάστημα αυτό σε διακοπές, έτσι ώστε να συζητηθεί το ζήτημα του Brexit.
Μάλιστα, αν και η θερινή διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου ολοκληρώνεται στις 3 Σεπτεμβρίου, οι κοινοβουλευτικοί ζητούν ο B. Johnson να το συγκαλέσει εκτάκτως και να συνεδριάζει συνεχώς μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Πρώην υπουργός διέρρευσε το έγγραφο

Πρώην υπουργός διέρρευσε το έγγραφο, που περιγράφει λεπτομερώς τις αρνητικές επιπτώσεις ενός no – deal Brexit, σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σκοπός της ενέργειας αυτής είναι ο επηρεασμός των διαπραγματεύσεων της βρετανικής κυβέρνησης με την ΕΕ.
«Αυτό το έγγραφο προέρχεται από την εποχή που οι υπουργοί απέφευγαν να κάνουν αυτό που πρέπει  ενώ τα κονδύλια δεν ήταν διαθέσιμα.
Είναι μία σκόπιμη προσπάθεια να επηρεάσει τις συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας η ίδια πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης