Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την νέα κρίση με πρόσθετες δαπάνες 50 δισ. ευρώ

Scholz: Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την νέα κρίση με πρόσθετες δαπάνες 50 δισ. ευρώ
H Γερμανία αντιμετωπίζει πιέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να παρεκκλίνει από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
Η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική δύναμη να αντιμετωπίσει την επόμενη οικονομική κρίση «με πλήρη ισχύ», δήλωσε την Κυριακή (18/8/2019) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz.
Με τη δήλωση αυτή ο Scholz υποδεικνύει ότι, το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει επιπλέον 50 δισ. ευρώ πρόσθετων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Εξάλλου με την οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης, η Γερμανία αντιμετωπίζει πιέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να παρεκκλίνει από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και αντ 'αυτού να ενισχύσει τις επενδύσεις με την ανάληψη χρέους.
Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters αυτό το μήνα ότι το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται στην ιδέα της έκδοσης νέου ομολόγου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα κοστοβόρο πρόγραμμα προστασίας του κλίματος.
Ο Scholz παραδέχθηκε τη διεξαγωγή συζήτησης για την έκδοση ομολόγου αλλά τόνισε ότι, ένα κράτος πρέπει να μεριμνά σε καλές οικονομικά εποχές για τα δύσκολα όταν αυτά έλθουν.  
Το επίπεδο δημοσίου χρέους της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 58% του ΑΕΠ φέτος από 60,9% το προηγούμενο έτος.
Αυτό το ποσοστό θα το έθετε κάτω από το σχετικό όριο του 60%, που έχει θεσπίσει η ΕΕ, παρέχοντας στο Βερολίνο μεγαλύτερη ευελιξία για αύξηση των μελλοντικών δαπανών.
«Εάν λοιπόν έχουμε ένα επίπεδο χρέους στη Γερμανία σε σχέση με την οικονομική παραγωγή κάτω από το 60%, τότε αυτή είναι η δύναμή μας για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση με πλήρη ισχύ», δήλωσε ο Scholz.
Ο Scholz σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008/2009 είχε κοστίσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία.
Νωρίτερα η Merkel και οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU ισχυρίζονταν, πως το Βερολίνο έχει ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές αλλά οι τοπικές αρχές των κρατιδίων δεν απορροφούν τους πόρους.  
Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε από τους ίδιους τους αριθμούς.
Στοιχεία από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, καταδεικνύουν ότι, οι πόλεις και οι δήμοι της Γερμανίας αξιοποιούν πιο ενεργά τους πόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υποδηλώνοντας πως αντιμετωπίζουν δυσχέρειες λόγω εξάντλησης των χρημάτων.  
Από τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στο δημοτικό ταμείο υποδομών για επενδύσεις σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία (KInvFG I), οι τοπικές αρχές ζήτησαν περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία - περίπου το 96% του συνολικού ποσού που προσφέρθηκε .
Το ταμείο δημιουργήθηκε το 2015 και αρχικά προοριζόταν να διαρκέσει έως το 2018. Λόγω της αργής αρχικής απορρόφησης, επεκτάθηκε στη συνέχεια έως το 2020.
Από άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η κυβέρνηση κατέβαλε το 2017 για ανακαινίσεις σε σχολεία (KInvFG II), οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής εκμεταλλευτεί 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 69%.
«Όπως βλέπετε, το πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η απορρόφηση είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος στα περισσότερα ομοσπονδιακά κρατίδια και ότι οι οικονομικά αδύναμοι δήμοι χαιρετίζουν την οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Η βελτιωμένη ροή κεφαλαίων είναι σημαντική για τη Γερμανία, όπου οι υπερχρεωμένες πόλεις και οι δήμοι διαχειρίζονται ιστορικά μεγάλο μέρος των δημόσιων δαπανών και πολλοί πολίτες ενοχλούνται από τις υποβαθμισμένες τοπικές υποδομές και τις κλειστές δημόσιες εγκαταστάσεις.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης