Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Ασία δεν πρέπει να επιδεινώσουν τις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας

Οι πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Ασία δεν πρέπει να επιδεινώσουν τις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατυπώνουν μία σαφή θέση για το ζήτημα αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα φαίνεται ότι αρχίζουν να διαφοροποιούνται σε σύγκριση με όσα είχαν συμβεί κατά τους προηγούμενους μήνες.
Αφορμή για αυτή την αλλαγή στις δια-κορεατικές σχέσεις στάθηκαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ευρύτερη περιοχή, και οι οποίες σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ έχουν «επιθετικό χαρακτήρα».
Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι μικρότερης κλίμακας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις που είχαν λάβει χώρα τα προηγούμενα χρόνια, η πλευρά της Βόρειας Κορέας εκτιμά ότι μία στρατιωτική άσκηση «σαφώς έχει έναν εχθρό στον πυρήνα της», που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ίδια η Πιονγιάνγκ.
Μετά από τις σχετικές δηλώσεις που πραγματοποίησε η βόρεια πλευρά της κορεατικής χερσονήσου, η Σεούλ έσπευσε να διαψεύσει τις παραπάνω κατηγορίες, υποβαθμίζοντας τις ασκήσεις και διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αποτελούν παραβίαση των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δύο χώρες.
«Η κριτική που ασκεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εναντίον της κυβέρνησής μας, αναφέροντας τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, δεν βοηθάει καθόλου στην προώθηση των δια-κορεατικών σχέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης της Κορέας από την Ιαπωνία, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae In, κάλεσε την Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να οργανώσουν την τέταρτη μεταξύ τους σύνοδο, σε επίπεδο ηγετών, «τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία».
«Αυτό θα αποτελέσει πιθανώς το πιο κρίσιμο σημείο σε όλη τη διαδικασία επίτευξης της αποπυρηνικοποίησης και εδραίωσης της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο», υπογράμμισε ο κ. Moon, ο οποίος πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η στιγμή τόσο και τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν».
«Η αποπυρηνικοποίηση και η μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με τον Βορρά θα τοποθετήσει τα θεμέλια για μία διαρκή ειρήνη στη χερσόνησο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα δεσμεύθηκε να υλοποιήσει την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μέχρι το 2045 και φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 μαζί με την Πιονγιάνγκ.
«Μία νέα κορεατική χερσόνησος, η οποία θα φέρει ειρήνη και ευημερία στον εαυτό της, την Ανατολική Ασία και τον κόσμο, μας περιμένει», ανέφερε κατά την ολοκλήρωση της ομιλία τους ο Moon Jae In, το μήνυμα του οποίου ωστόσο δε φάνηκε να έχει μέχρι στιγμής την καλύτερη δυνατή αποδοχή από τον Βορρά.
Μία μέρα μετά την ομιλία του κ. Moon, εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής Επιτροπής Ειρηνικής Επανένωσης, εξέφρασε την αμφισβήτησή του αναφορικά με το νόημα ενός διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, από τη στιγμή που η Σεούλ συνεχίζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Πιονγιάνγκ, επαναλαμβάνοντας ότι η Νότια Κορέα δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί αυτές τις ασκήσεις.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Moon Jae In, ο Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρηνικής Επανένωσης τόνισε ότι «αμφισβητούμε ακόμα και το εάν η διαδικασία σκέψης του είναι υγιής, όταν αναφέρεται σε συνομιλίες μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ διαδραματίζονται σενάρια πολέμου τα οποία σχεδιάζουν να καταστρέψουν τα περισσότερα στρατεύματά μας μέσα σε 90 ημέρες».
Ο ίδιος κατηγόρησε τη Νότια Κορέα για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, διευκρινίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην απόφαση της γειτονικής χώρας να πραγματοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν έχουμε πλέον τίποτα να συζητήσουμε με τη Νότια Κορέα».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών της Πιονγιάνγκ με την Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποτελούν όχι μόνο τον πιο κοντινό σύμμαχο της Νότιας Κορέας αλλά  και τον εταίρο της στις στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες οδήγησαν στην επιδείνωση των δια-κορεατικών σχέσεων.
Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει ορισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων κατά τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μία «κίνηση διαμαρτυρίας» απέναντι στις στρατιωτικές ασκήσεις, αποτελώντας ωστόσο μία ακόμη ένδειξη της έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Πιονγιάνγκ αναφορικά με τις ενέργειες Σεούλ και Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, η ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι δοκιμές αφορούσαν πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία δοκιμή πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων.
Αντ’ αυτού, ο Donald Trump αναφέρθηκε στην «όμορφη επιστολή» που έλαβε από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέταρτη σύνοδος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα.
Εντός των επόμενων ημερών ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, Stephen Biegun, αναμένεται να επισκεφθεί το Τόκιο και τη Σεούλ, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες των τριών χωρών για την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής.
Οι συναντήσεις αυτές ωστόσο έρχονται σε ένα χρονικό σημείο το οποίο παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς οι σχέσεις Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας σημειώνουν επίσης μία επιδείνωση, εν μέσω της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του ιαπωνικού πανεπιστημίου Daito Bunka, Garren Mulloy, «η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δεν είναι θέση να εφαρμόσουν μία κοινή θέση, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να διαχειριστούν τη Βορειοανατολική Ασία».
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας έχουν ως στόχο να «εκμεταλλευτούν τις προφανείς αδυναμίες στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα» και να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις σχέσεις των τριών χωρών.
Ωστόσο, ακόμα και αν θεωρήσει κανείς ότι οι κινήσεις της Πιονγιάνγκ αποτελούν έναν έμμεσο τρόπο να ασκηθεί πίεση στις ΗΠΑ ώστε οι δύο χώρες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι όροι διαπραγμάτευσης να γείρουν προς το μέρος της Βόρειας Κορέας, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει μία εξαιρετικά σταθερή θέση επί του ζητήματος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατυπώνουν μία σαφή θέση για το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης, και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι η άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εάν δεν επιτευχθεί πρώτα μία πλήρης και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
Όσο θετικές και εάν εμφανίζονται οι δύο χώρες για τις προοπτικές των μεταξύ τους σχέσεων, εξακολουθούν να διατηρούν κάποιες θέσεις οι οποίες αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων, όπως είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου.
Ως εκ τούτου, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα την περαιτέρω βελτίωση των δια-κορεατικών σχέσεων πριν βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ήταν αξιοσημείωτη, και παρά την πρόσφατη «κάμψη», οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό ώστε να διακόψουν τις διπλωματικές τους επαφές και τις νέες συνεργασίες τους.
Άλλωστε, ακόμα και εάν βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, το «κλειδί» για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο δεν είναι άλλο από την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βορρά και Νότου, οπότε όλα τα «φώτα» στρέφονται αναπόφευκτα σε αυτό το ζήτημα.
Ενδεχομένως λοιπόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να πρέπει να συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση των δια-κορεατικών σχέσεων, καθώς η Νότια Κορέα αποτελεί έναν αναπόσπαστο σύμμαχό τους, ο οποίος μπορεί να μετατραπεί μακροπρόθεσμα σε έναν «διαμεσολαβητή» για τις επόμενες διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης