Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κατήγγειλαν τα δάνεια της εταιρίας Χαλυβουργική, οι τράπεζες και ο κρίσιμος ρόλος της Εθνικής

tags :
Κατήγγειλαν τα δάνεια της εταιρίας Χαλυβουργική, οι τράπεζες και ο κρίσιμος ρόλος της Εθνικής
Ενώπιον του ενδεχομένου καταγγελίας δανείων η ιστορική χαλυβουργία
Σε καταγγελία δανείων της Χαλυβουργικής προχώρησαν ή σκοπεύουν να προχωρήσουν οι πιστώτριες τράπεζές της, αποσκοπώντας να πάρουν πάνω τους τα ενεχυριασμένα περιουσιακά της στοιχεία.
Όπως προκύπτει από την ατζέντα των θεμάτων της έκτακτης γενικής συνέλευσης, που είχε οριστεί για τις 4 Ιουλίου, διενεργήθηκε ενημέρωση μετόχων, αναφορικά και με την καταγγελία δανείων της Χαλυβουργικής από τις δανείστριες τράπεζες. 
Όπως είναι διατυπωμένο το θέμα προκύπτει ότι οι τράπεζες είχαν κινήσει τις διαδικασίες καταγγελίας, χωρίς να είναι σαφές αν η Χαλυβουργική προσέφυγε σε νομικά μέσα.
Τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι η Εθνική, ως βασική πιστώτρια τράπεζα της Χαλυβουργικής, είχε εξετάσει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο καταγγελίας δανείων. Το αν προχώρησε στην παραπάνω κίνηση ή προσωρινά «πάγωσε» τις σχετικές ενέργειες, δίνοντας λίγο παραπάνω χρόνο στην οικογένεια Αγγελόπουλου δεν έχει γίνει γνωστό.
Όπως αποκάλυψε το Bankingnews.gr ο Κωνσταντίνος Αγγελλόπουλος έχει προσλάβει την PwC για να συντάξει το business plan μετασχηματισμού και να επεξεργαστεί πρόταση προς τις πιστώτριες τράπεζές της για ρύθμιση του δυσθεώρητου σήμερα δανεισμού της.
Παρ ότι το επιχειρησιακό σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι κεντρική του στόχευση θα αποτελεί ο μετασχηματισμός της Χαλυβουργικής σε εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει η μεγάλη ιδιόκτητη έκταση, που φιλοξενεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελευσίνα, η οποία διαθέτει και ιδιόκτητο λιμένα.
Οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνονται από την πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας. Στον σκοπό της, πέραν της παραγωγής και εμπορίας παντός είδους μετάλλων, προστέθηκε η αξιοποίηση ακινήτων.
Η αξία των ακινήτων της Χαλυβουργικής στα βιβλία της ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος βαρύνεται από δανεισμό υψηλότερο των 400 εκατ. ευρώ.
Ο Κων/νος Αγγελόπουλος είχε προαναγγείλει το μετασχηματισμό της εταιρείας από τα τέλη του 2018, όταν σε συνέντευξή του είχε δηλώσει «η Χαλυβουργική μπορεί να αξιοποιηθεί, αλλά με άλλον τρόπο. Όχι ως χαλυβουργία. Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή.»  
Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργική διέκοψε την έτσι και αλλιώς υποτονική βιομηχανική της δραστηριότητα στο τέλος του 2018, μετά την άρνηση της ΔΕΗ να συνεχίσει την παροχή ρεύματος, εφόσον δεν αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της χαλυβουργίας.
Δεν βαρύνεται, δε, από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και Δημόσιο.
Η διακοπή λειτουργίας πυροδότησε άλλον έναν γύρο κόντρας, μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των γιών του Παναγιώτη και Γεώργιο Αγγελόπουλο.
Όπως είναι γνωστό οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοικτή δικαστική διαμάχη με αντικείμενο μεταξύ άλλων και τον έλεγχο της Χαλυβουργικής.  
Τέλος, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Χαλυβουργικής, που συνήλθε στις 4 Φεβρουαρίου 2019, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,6 εκατ. ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης