Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρία σενάρια για την Ιταλία – Πρόωρες εκλογές, κυβέρνηση Κεντροαριστεράς ή αναδίπλωση Salvini

tags :
Τρία σενάρια για την Ιταλία – Πρόωρες εκλογές, κυβέρνηση Κεντροαριστεράς ή αναδίπλωση Salvini
Κρίσιμη η αυριανή (20/8) ομιλία του πρωθυπουργού Giuseppe Conte στη Γερουσία
Με την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα και με τους δύο εταίρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio να εξαπολύουν σε σχεδόν καθημερινή βάση εκατέρωθεν πυρά και αλληλοκατηγορίες, όλα δείχνουν πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι ημέρες της κυβέρνησης συνεργασίας της Lega με το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι μετρημένες.
Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων και ενόψει της αυριανής ομιλίας του πρωθυπουργού Giuseppe Conte στη Γερουσία σχετικά με την κυβερνητική κρίση που έχει ανακύψει, η Corriere della Sera αναφέρεται στα τρία επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα.
 
Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο
Το πρώτο σενάριο είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σενάριο που αναμφίβολα εξυπηρετεί τον Matteo Salvini και τη Lega, η οποία στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε το 34,3% των ψήφων, διπλασιάζοντας το ποσοστό του 17,4% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2018.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στη Lega ύστερα από την απόφαση του Salvini στις 8 Αυγούστου να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Conte.
Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φέρεται να στηρίζει και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, καθώς και αυτή βλέπει το κόμμα της να αυξάνει τα ποσοστά και τη δυναμική του (στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε το 6,5% των ψήφων).
Μάλιστα, και σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου Ipsos, τα δύο αυτά κόμματα – Lega και Fratelli d’ Italia – θα μπορούσαν να έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είχε ταχθεί αρχικά και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Zingaretti, ο οποίος όμως στη συνέχεια άλλαξε τακτική.
Σε κάθε περίπτωση, και όπως επισημαίνει η Corriere, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτύπωνε ξεκάθαρα την ισορροπία των δυνάμεων στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα θα έδινε στη νέα κυβερνητική πλειοψηφία την απαιτούμενη ώθηση ώστε να προχωρήσει το σχεδιασμό της σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Πάντως, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο εκείνο που θέλει οι κάλπες του φθινοπώρου να μην επιβεβαιώνουν τη δυναμική των κομμάτων όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, εξέλιξη που θα καταστήσει δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης και αβέβαιη την κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού.

Η Κεντροαριστερά στην εξουσία
Το δεύτερο σενάριο είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα των 5 Αστέρων
Το σενάριο αυτό δρομολόγησε πρώτος ο πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Matteo Renzi και έχει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Κομισιόν, Romano Prodi, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του πρότεινε μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), η οποία θα προκύψει από τις υπάρχουσες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.
Πρόκειται για ένα σενάριο που κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς γίνεται λόγος για μια πολιτική κυβέρνηση που θα έχει ως στόχο να εξαντλήσει τη θητεία της.
Υπέρ αυτού του σεναρίου τάσσεται και ο πρώην πρωθυπουργός Gianni Letta, ο οποίος μάλιστα φέρεται να προτρέπει τον Silvio Berlusconi να συμμετάσχει και η Forza Italia σε μια τέτοιου είδους «θεσμική κυβέρνηση».
Αν και από το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις και έχουν επιλεγεί χαμηλοί τόνοι, η άρνηση του Beppe Grillo για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έχει δώσει ώθηση σε αυτό το σενάριο.

Το plan B του Salvini
Το τρίτο σενάριο θέλει τον Matteo Salvini να προχωρά σε μια σχετική αναδίπλωση και να ζητά από το Κίνημα των 5 Αστέρων και από τον Luigi Di Maio να μην πάει στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Αν και ο Salvini παραδέχθηκε δημόσια πως δεν μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια κυβέρνηση «αποτυχημένων» και έσπευσε να επισημάνει πως η Lega είναι το πρώτο κόμμα με διαφορά στην Ιταλία, υποστήριξε πως σε αυτήν την περίπτωση θα οργανώσει μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ιταλία.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Salvini να επιχειρήσει να δώσει ανάσα ζωής στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, επιδιώκοντας ένα «υγιές» και ριζικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων προκειμένου η κυβέρνηση συνασπισμού να συνεχίσει το έργο της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Salvini υποστήριξε πως θα ακούσει αύριο Τρίτη (20/8)  με ανοικτό μυαλό την ομιλία του Conte και πως πλέον η μόνη του έγνοια είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης PD/M5S και γι’ αυτό «θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».
Σημειώνεται πως αρχικά ο Di Maio δεν απέκλειε το ενδεχόμενο αυτό, αν και χθες Κυριακή 18/8 υποστήριξε ότι ο Salvini δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, δήλωση που ερμηνεύτηκε πως μπήκε οριστικά τέλος στην πιθανότητα αναβίωσης του συνασπισμού Lega – Κινήματος 5 Αστέρων.
Αν και το Κίνημα των 5 Αστέρων ύστερα από την χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας στη  βίλα του ιδρυτή του Κινήματος, Beppe Grillo, ανακοίνωσε ότι «όλοι οι παρόντες συμφώνησαν να ορίσουν τον Salvini ως πλέον αναξιόπιστο συνομιλητή», δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι το «κυβερνητικό συμβόλαιο» Salvini – Di Maio παραμένει σε ισχύ και έχει ακόμα απήχηση όχι μόνο σε βουλευτές των δύο κομμάτων αλλά και σε μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης