Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα σκοτεινά σύννεφα του εμπορικού πολέμου πάνω από το πετρέλαιο

Τα σκοτεινά σύννεφα του εμπορικού πολέμου πάνω από το πετρέλαιο
Η Κίνα μπορεί ακόμη και να διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές
Οι αμερικανικές εισαγωγές αργού πετρελαίου στο Πεκίνο κατέρρευσαν σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο και την επιβολή των αμερικανικών δασμών.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου, ήταν ο νούμερο ένα προορισμός των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου.
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές για εξαγωγές αμερικανικού αργού στην Κίνα. Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, οι αναλυτές πετρελαίου προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Κίνα να διακόψει τελείως τις εισαγωγές αργού από τις ΗΠΑ.
Ο Stephen Brennock, αναλυτής πετρελαίου στην PVM Oil Associates τόνισε πως οι ΗΠΑ μπορεί να αγωνιστούν για να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία του στην αγορά πετρελαίου.
Στις αρχές Αυγούστου του 2019, ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα επιβάλει πρόσθετα τέλη 10% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Σε απάντηση, η Κίνα άφησε το γιουάν της να υποχωρήσει κάτω από το βασικό επίπεδο 7 ανά δολάριο για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Παράλληλα τα futures για το αργό έπεσαν σε χαμηλό επταμήνου.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν συγκρατήσει κάποιες από τις πρόσφατες απώλειές τους. Το brent διαπραγματευόταν στις 17:00 στα 59 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό στα 55 δολάρια.
Είναι μάλλον πολύ νωρίς ακόμα να πει κάποιος ότι οι εισαγωγές αργού από την Κίνα έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα, δήλωσε το Matthew Smith της ClipperData.
Η τελευταία αναχώρηση φορτίου με ακατέργαστο αργό έγινε στις 6 Αυγούστου, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας.
Ο κ. Michal Meidan, διευθυντής του Προγράμματος Ενέργειας της Κίνας στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, δήλωσε σε σημείωμά ότι η Κίνα πιθανώς θα επιβάλει επιβαρύνσεις στις περισσότερες, αν όχι όλες, εισαγωγές από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, με νέα τιμολόγια στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Προειδοποίησε επίσης ότι δεδομένης και της πολιτικής Trump απέναντι στην Huawei, η Κίνα είναι πιθανό να εξετάσει το ενδεχόμενο να στραφεί στο εγχώριο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης