Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Ο Corbyn θέλει να ακυρώσει το δημοψήφισμα για το Brexit – Θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μου

tags :
Johnson: Ο Corbyn θέλει να ακυρώσει το δημοψήφισμα για το Brexit – Θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μου
Εάν θες ένα καλό deal για τη Μ. Βρετανία, πρέπει να είσαι έτοιμος να φύγεις από την ΕΕ ακόμα και χωρίς συμφωνία έχεις είπε ο Johnson
Την πρόθεση του να τηρήσει τη δέσμευση του σχετικά με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία με την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να έχει κρίσιμες συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
«Ο Jeremy Corbyn θέλει να ακυρώσει το δημοψήφισμα και να συζητάμε για το Brexit για χρόνια.
Εμμένω στη δέσμευση μου να οδηγήσω τη χώρα μας μπροστά και να την βγάλω από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου.
Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με τους φίλους και τους εταίρους μας για να φτάσουμε σε μια συμφωνία.
Αλλά εάν θέλεις πράγματι μια καλή συμφωνία για τη Μ. Βρετανία, πρέπει να είσαι παράλληλα έτοιμος να φύγεις από την ΕΕ και χωρίς να έχεις μια συμφωνία» ανέφερε σε μηνύματα του στο twitter ο Johnson.
Σημειώνεται πως χθες ο Johnson έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, στην οποία, μεταξύ άλλων, του ζητά να υπάρξει αντικατάσταση του περίφημου backstop (τι θα ισχύει για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας) με κάποιες εναλλακτικές λύσεις.
Στην επιστολή του, ο Johnson επανέλαβε τα αίτημά του για το backstop – μία ειδική συμφωνία  ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία – προκειμένου να λύσει ένα από τα προβλήματα της συμφωνίας που είχε υπογράψει η προκάτοχός του Theresa May με την Ένωση.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι εναλλακτικές ρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.
Ως εκ τούτου προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση να τεθούν σε εφαρμογή τέτοιες ρυθμίσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, ως μέρος της μελλοντικής σχέσης», αναφέρει στην επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Johnson πρόσθεσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εξετάσει «εποικοδομητικά και ευέλικτα» τις δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη για το τι θα συμβεί εάν τέτοιες ρυθμίσεις δεν είχαν εφαρμοστεί πλήρως στο τέλος αυτής της περιόδου.
Το backstop θα υποχρέωνε τη Βρετανία να συμμορφωθεί με ορισμένους κανόνες της ΕΕ εάν δεν μπορούσε να βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να διατηρηθεί ανοιχτό το χερσαίο σύνορο μεταξύ της βρετανικής περιοχής της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Το Δουβλίνο αναφέρει ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ειρήνης στο νησί.
Στην επιστολή του, υποστηρίζει ότι το backstop αποτελεί μία μη βιώσιμη συμφωνία και ότι ήταν «αντιδημοκρατική και ασυμβίβαστη με τα κυριαρχικά δικαιώματα του βρετανικού κράτους».
«Η κυβέρνηση δεν θα εγκαταστήσει υποδομές ελέγχου στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
Θα χαρούμε να αποδεχτούμε μια νομικά δεσμευτική δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι η ΕΕ ακολουθήσει το παράδειγμά μας», προστίθεται στην επιστολή.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής πει ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Johnson πρόκειται να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος.
Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να κινηθεί γρήγορα και, δεδομένου των κοινών συμφερόντων, ελπίζω ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να πράξει το ίδιο», καταλήγει ο Johnson στην επιστολή του προς τον Tusk.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης