Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mία νέα πολιτική και οικονομική κρίση «χτυπά» την Ευρωζώνη - Με ακυβερνησία απειλείται η Ιταλία – Τα πέντε πιθανά σενάρια - Ανάκαμψη στα ομόλογα

tags :
Mία νέα πολιτική και οικονομική κρίση «χτυπά» την Ευρωζώνη - Με ακυβερνησία απειλείται η Ιταλία – Τα πέντε πιθανά σενάρια - Ανάκαμψη στα ομόλογα
Αντιμέτωπη με μία ακόμη κρίση η ιταλική οικονομία σε μία περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2020
Η Μεσόγειος… φλέγεται, καθώς η ιταλική οικονομία προκαλεί για μία ακόμη φορά πονοκέφαλο στη ζώνη του ευρώ,  η οποία σαφώς απειλεί να πλήξει τόσο την ανάπτυξή της όσο και τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει.
Η κατάρρευση και επίσημα σήμερα (20/8) της ιταλικής κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Giuseppe Conte και μάλιστα με χρήση εξαιρετικά επιθετικών εκφράσεων ενάντια στον άλλοτε κυβερνητικό του σύμμαχο, Matteo Salvini δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας.
Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι παρά την κρίση το ιταλικό 10ετές ομόλογο όχι μόνο δεν.. ανησύχησε αλλά αντίθετα η απόδοσή του σημείωσε, ενδοσυνεδριακά πτώση που έφθασε έως και το -3%, ενώ διαμορφώθηκε στο 1,37%. .
Όπως αναφέρουν αναλυτές της Citigroup, η αγορά ομολόγων αντιδρά με ψυχραιμία, καθώς θεωρεί ότι η έστω και μικρή καθυστέρηση στην κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020, δρα καθησυχαστικά για τους επενδυτές, καθώς απομακρύνει προς το παρόν το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.
Παράλληλα η Lega προχώρησε σε απόσυρση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την παραίτηση Conte, με τον Salvini να φαίνεται πρόθυμος να μην «διαγράψει» όλους τους δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό.
Σημειώνεται ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ιταλός πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Conte και θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.
Ο Mattarella ζήτησε από τον Conte να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.
Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο Ιταλός πρόεδρος θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Image

Conte: Ο Salvini προκάλεσε την κρίση

Σφοδρή επίθεση στον ηγέτη της Lega, Matteo Salvini, εξαπέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, μιλώντας στη Γερουσία και υποστηρίζοντας ότι ο κ. Salvini είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Sergio Mattarella.
Χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ως καταστροφική για την ιταλική οικονομία.
«Είμαι εδώ για να αναφέρω ότι την κρίση της κυβέρνηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Matteo Salvini.
Στις 8 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε την κρίση της κυβέρνησης με τις δηλώσεις του.
Σύμφωνα με τον κ. Conte, πέραν όλων των άλλων, η κρίση καθιστά την Ιταλία αδύναμη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
«Η κρίση αυτή παρεμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή διαλόγου με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Giuseppe Conte
Αυτές τις μέρες πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τους Επιτρόπους και εργάστηκα για να εξασφαλίσω την κεντρική θέση της Ιταλίας.
Είναι προφανές ότι η Ιταλία κινδυνεύει να συμμετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις υπό συνθήκες αντικειμενικής αδυναμίας».
Υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Salvini νοιάζεται περισσότερο για το προσωπικό του συμφέρον και όχι για το συμφέρον της ιταλίας.
«Ο Salvini έχει αποδείξει ότι αυτό που θέλει να εκπροσωπήσει είναι πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα, ενώ αγνόησε σε πολλές περιπτώσεις τις δεσμεύσεις που υπήρχαν κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού».
Επιπρόσθετα ο Conte ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση με την τρέχουσα μορφή της έχει φθάσει στο τέλος της.

Salvini: Βαρέθηκα να περιμένω για όλα τη συναίνεση των Βρυξελλών

Όπως ήταν φυσικό και ο Matteo Salvini, πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας στη δική του ομιλία στη Γερουσία ότι «έκανα ό, τι έκανα γιατί είμαι ελεύθερος άνθρωπος και δεν φοβάμαι την κρίση των πολιτών.
Είμαστε μαι ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα και έχω κουραστεί να περιμένω για όλα τη συναίνεση της ΕΕ».
Οπως είπε, πρέπει να εργαστούμε γενναία για την Ιταλία του 2050, χωρίς να εξαρτόμαστε καθόλου από την ΕΕ.
Την ίδια ώρα, φήμες θέλουν το κίνημα 5 Αστέρων να συνομιλεί με το Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με τους παρόντες συσχετισμούς δυνάμεων σε βουλή και Γερουσία.
Με αρκετή ψυχραιμία, πάντως, αντιδρά τόσο το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί 0,8%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί σχεδόν 2%, πριν από το ξεκίνημα της ομιλίας Conte, ενώ ισχυρή αποκλιμάκωση σημειώνεται στην απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου.
Italy's Prime Minister Giuseppe Conte Addresses Senate on Country's Political Crisis

Οι επιλογές για την Ιταλία

Μετά την παραίτηση του Conte στο προσκήνιο εμφανίστηκαν πέντε εναλλακτικά σενάρια

1. Μια «κυβέρνηση Ursula»

Λαμβάνοντας αυτό το περίεργο όνομα από την Ursula von der Leyen, τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήταν μια κεντρώα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Romano Prodi, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος, της Forza Italia και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Βέβαια Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν σημαντικές διαφορές, ενώ η Lega αν και θα βρίσκονταν στην αντιπολίτευση θα συνέχιζε να είναι πανίσχυρη.

2. Μια «κόκκινη-κίτρινη» κυβέρνηση

Συνεργασία Δημοκρατικού Κόμματος και Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Θα μπορούσε ο Conte να παραμείνει πρωθυπουργός ή τη θέση να αναλάβει ο Roberto Fico του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου.
Υπάρχει, όμως, το ένα βασικό πρόβλημα: ποια θέση θα καταλάβει ο Renzi;

3. Μια κυβέρνηση "εθνικής ενότητας"

Πιθανώς υπό την ηγεσία του προέδρου ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας (Fico ή Elisabetta Casellati, σημερινός πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας) αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα δυσκολεύονταν να βρει ευρύτερη στήριξη.

4. Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Με επικεφαλής τον κ. Conte, ο Raffaele Cantone (πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς) ή ο  Enrico Letta (πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας) θα μπορούσαν να κυβερνήσουν έως ότου κατατεθεί και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 και να ακολουθήσουν εκλογές προς τα τέλη του 2019.

5. Νέες εκλογές εάν καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν αποκτήσει πλειοψηφία

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν συμφέρει κανέναν πολιτικό σχηματισμό, ούτε καν τη Lega του Matteo Salvini, παρά το ότι προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του Politico, Borrelli, ο Salvini μπορεί να καταλήξει να είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος εάν καταρρεύσει η κυβέρνηση.
«Η Ιταλία δεν είχε ποτέ μια κυβερνητική κρίση στα μέσα του καλοκαιριού, δεν της είχε επιτραπεί να ψηφίσει για γενικές εκλογές σε 100 χρόνια.
Δεν είναι πολύ πιθανό ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella να επιτρέψει διεξαγωγή πρόωρων εκλογών σε μία περίοδο που υπάρχουν έντονες διεργασίες και διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2020», υποστηρίζει ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης