Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμο 4μηνο για τις ελληνικές τράπεζες εφαλτήριο για τα stress tests του Ιουλίου 2020 με ρήτρα μείωσης των NPEs στο 3,5%

Κρίσιμο 4μηνο για τις ελληνικές τράπεζες εφαλτήριο για τα stress tests του Ιουλίου 2020 με ρήτρα μείωσης των NPEs στο 3,5%
Να σημειωθεί ότι τα stress tests του 2020 θα πραγματοποιηθούν με παραδοχές ισολογισμών 2019.
Το τελευταίο 4μηνο του 2019 θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόσο σημαντικό που καθορίζει όχι μόνο την πορεία των μετοχών ή τα κέρδη αλλά αποτελεί εφαλτήριο και για τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Το βασικό ζήτημα είναι ποιες μεγάλες εκκρεμότητες πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες στο τελευταίο 4μηνο του 2019;
Υπάρχουν θεσμικά θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν κάθε τράπεζα ξεχωριστά τα οποία είναι κομβικής σημασίας για τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Να σημειωθεί ότι τα stress tests του 2020 θα πραγματοποιηθούν με παραδοχές ισολογισμών 2019.

Τα νέα stress tests θα έχουν ρήτρα μείωσης των NPEs στο 3,5% στον μέσο όρο της Ευρωζώνης για τις ελληνικές τράπεζες

Ένα ακόμη πρόβλημα που επίσης δεν έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι η ΕΚΤ – όπως αποκάλυψε ο Enria του SSM – θα θέσει ρήτρα για μείωση των NPEs και στις ελληνικές τράπεζες στο 3,5% δηλαδή στον μέσο όρο.
Αν και δεν είναι σαφές εάν θα διεξαχθούν νέα AQRs δηλαδή έλεγχος στοιχείων ενεργητικού στις τράπεζες – εξέλιξη προφανώς αρνητική χρηματιστηριακά τουλάχιστον – ωστόσο είναι βέβαιο ότι όσο οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν την άντληση νέων κεφαλαίων τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Η ΕΚΤ και ο SSM θα θέσουν λοιπόν ρήτρα που θα αναφέρει σε ένα δυσμενές σενάριο με ποιες παραδοχές και κάτω από δύσκολες συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να πιάσουν τον στόχο του 3,5% που είναι ο μέσος όρος των NPEs στην ευρωζώνη;
Προφανώς και θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα γιατί σε αυτή την φάση είναι αδύνατος ο στόχος αυτός αλλά για να μειωθούν στο 3,5% των δανείων τα NPEs θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Η άντληση κεφαλαίων μέσω tier 2 με επιτόκια 9,75% ή ακόμη 8,25% δεν είναι συμφέρουσες επιλογές.
Είναι πολύ μεγάλο το ετήσιο κόστος για πληρωμές τόκων.
Εάν η ΕΚΤ επιμείνει σε ένα αυστηρό πλαίσιο για τα ελληνικά NPEs με στόχο το 3,5% που είναι ο μέσος όρος των NPEs στην Ευρωζώνη τότε η πίεση που θα ασκηθεί στις ελληνικές τράπεζες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και χρηματιστηριακά επίσης αρνητική εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως για να υπάρξει ουσιώδης μείωση των NPEs θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια και με βάση το μοντέλο Eurobank απαιτούνται 4-5 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank διαθέτει 4,85 δισεκ. tangible book κεφάλαια, η Alpha bank 7,7 δισεκ. εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση – την χαμηλότερη στο σύστημα –
Η Εθνική διαθέτει 5 δισεκ. tangible book ή 5,4 δισεκ. μαζί με το ΤΙΕΡ 2 που προσφάτως άντλησε 400 εκατ.
Η Πειραιώς διαθέτει 6,4 δισεκ. κεφάλαια ή 6,8 δισεκ. μαζί με το tier 2 που πρόσφατα άντλησε 400 εκατ.
Η ανάγκη κεφαλαίων όμως δεν είναι απαραίτητη μόνο για την εξυγίανση των ισολογισμών και την μείωση των προβληματικών δανείων αλλά και για ανάπτυξη.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και από το 2015 έχουν παρέλθει 4 χρόνια και η Πειραιώς και Εθνική άντλησαν 800 εκατ μέσω tier 2.
Θα ακολουθήσει και η Alpha bank με 400 – 500 εκατ με επιτόκιο 7,60% με 7,5%.

Οι θεσμικές προτεραιότητες

1)Οι βασικές θεσμικές προτεραιότητες των τραπεζών είναι η έγκριση του APS ή Ιταλικού μοντέλου για τα κόκκινα προβληματικά δάνεια έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019.
Η διαδικασία εγκρίσεων έχει καθυστερήσει πολύ για ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη εφαρμόζεται στην Ιταλία.
Οι τράπεζες θα τιτλοποιούν έως 20 δισεκ. NPEs θα εκδίδουν ομολογιακά δάνεια senior, mezzanine και junior και το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια – senior – ομόλογα.
Τα κύρια ομόλογα θα είναι ύψους 6-7 δισεκ. τα οποία θα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο που θα έχει ως βάση το CDS 3 ετών.
Ωστόσο εάν ξεπεραστεί η 3ετία τότε θα υπάρχει ένα κλιμακωτό επιτόκιο που θα ορίζεται από το 5ετές CDS και το 7ετές CDS.
Το βασικό CDS στα 5 χρόνια έχει απόδοση 293 μονάδες βάσης.
2)Θα αρθούν και τυπικά τα capital controls εξέλιξη που θα ολοκληρώσει τον κύκλο των κεφαλαιακών ελέγχων.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών ελέγχων έχει αποσυρθεί και απομένουν ορισμένες συναλλαγές με το εξωτερικό.
Η άρση των capital controls θα αλλάξει και την βαθμολογία της Ελλάδος στις 26 Οκτωβρίου 2019 από την Standard and Poor’s όπου επίκειται αναβάθμιση.
Επίσης η Fitch θα αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες εντός του Σεπτεμβρίου έως 3 κλίμακες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Fitch είναι ο μόνος ελεγκτικός οίκος που λόγω των capital controls βαθμολογεί πολύ χαμηλά τις ελληνικές τράπεζες στην κατηγορία CCC…
3)Η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών θα αυξήσουν τα όρια αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να μπορούν να αγοράζουν στο μέλλον ελληνικά ομόλογα.
Η αύξηση των ορίων ή θα περιλαμβάνει πλήρη απελευθέρωση ή διπλασιασμό με βάση τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες των τραπεζών

Ο τραπεζικός κλάδος χωρίς καμία αμφιβολία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του μεγάλου αποθέματος NPEs 80 δισεκ. και της υποχρέωσης να μειωθούν στα 34-36 δισεκ. το 2021.
Οι βασικές προτεραιότητες των τραπεζών είναι

Eurobank

Η Pimco και η Eurobank θα έχουν καταλήξει έως τέλη Σεπτεμβρίου 2019 σε ένα μοντέλο με βάση το οποίο θα αναλάβει το σχήμα Pimco – Qualco την διαχείριση 26 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων.
Με βάση εκτιμήσεις το deal θα κλείσει μεταξύ 450 με 500 εκατ ευρώ.
Για το Pillar 100 με 110 εκατ ευρώ το μέγιστο
Για το Cairo 60 με 70 εκατ το 1/5 των 300 εκατ του mezzanine bond
Για την FPS το μέγιστο 250-300 εκατ ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Τελικό άθροισμα προσφορών περίπου 500 εκατ ευρώ ή σε ένα εύρος 450 με 500 εκατ ευρώ.
H κεφαλαιακή επίδραση δεν ξεπερνάει τα 240 εκατ ευρώ.
Το πρόγραμμα Pillar είναι ύψους 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων, το πρόγραμμα Cairo 7,2 δισεκ. προβληματικών δανείων και η πώληση της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank συνολικό ύψος 26 δισεκ. NPEs.
Τα 26 δισεκ. ευρώ που θα διαχειρίζεται η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank που θα πωληθεί δομούνται ως εξής
-2 δισεκ. NPEs στεγαστικά δάνεια του προγράμματος Pillar
-7,2 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια του προγράμματος Cairo
-7 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια που θα παραμείνουν στην Eurobank αλλά θα διαχειρίζεται η νέα FPS
-6 δισεκ. NPEs που ήδη διαθέτει η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank
-4 δισεκ. NPEs που ήδη υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια της τράπεζας κυρίως πάσης φύσεως επιχειρηματικά.

Πειραιώς

Η Πειραιώς αναμένει τι σχετικές εγκρίσεις από τον SSM για να κλείσει το deal με την Intrum και τυπικά.
Θα μεταφερθούν στην «bad bank» περί τα 27 δισεκ. NPEs μαζί με 1250-1300 εργαζομένους.
Η Πειραιώς ολοκλήρωσε την έκδοση του tier 2 ύψους 400 εκατ με επιτόκιο 9,75%.

Εθνική τράπεζα

Οι βασικές εκκρεμότητες της Εθνικής τράπεζας είναι ουσιαστικά τέσσερις
-Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ονομάζεται ΛΕΠΕΤΕ, θα πρέπει να καταβάλλει μόνο 35 εκατ για να μην επιβαρύνεται ο ισολογισμός.
Έχει εκτιμηθεί ότι η συνολική επιβάρυνση από το ΛΕΠΕΤΕ σε παρούσες αξίες ανέρχεται σε 1 δισεκ. ευρώ.
-Η Εθνική αναμένεται να πωλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Fairfax.
-Η Εθνική σχεδιάζει να μεταφέρει 4-6 δισεκ. NPEs στην διαχείριση της Pimco – Eurobank – FPS.
-Να προχωρήσει νέα εθελουσία 2.000 ατόμων.

Alpha bank

Έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης tier 2 όπως η Εθνική και η Πειραιώς σχεδιάζει η Alpha bank με στόχο να αντλήσει 500 εκατ με επιτόκιο 7,60%.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς πρόσφατα άντλησε 400 εκατ με επιτόκιο 9,75% και η Εθνική με 8,25%.
Η Alpha bank σχεδιάζει έκδοση tier 2 τον Σεπτέμβριο με επιτόκιο 7,60% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτύχει ελληνική τράπεζα σε ελεύθερη αγορά.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενισχύσει τα κεφάλαια της καθώς προχωράει στην υλοποίηση μεγάλου deal – κατά τα πρότυπα της Eurobank – στα προβληματικά δάνεια.
Συγκεκριμένα η Alpha bank σχεδιάζει ένα συνδυασμό τιτλοποιήσεων και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που περιλαμβάνει 12 με 15 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων σε σύνολο περίπου 21 δισεκ. ευρώ NPEs.
Ως προς το μείζον θέμα της μείωσης των NPEs φαίνεται ότι η Alpha bank θα υιοθετήσει ένα μοντέλο τύπου Eurobank και Πειραιώς όπου θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για την διαχείριση των NPEs.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το deal της Alpha bank θα κινείται μεταξύ 12 με 15 δισεκ. NPEs με ένα συνδυασμό τιτλοποίησης και αξιοποίησης των NPEs.
H Alpha bank με 7,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC – το χαμηλότερο στον τραπεζικό κλάδο – και 1,6 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις φαίνεται ότι δύο θα είναι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι η Pimco και το Fortress.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης