Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κρίσιμες διαβουλεύσεις 48 ωρών για σχηματισμό κυβέρνησης, διαφορετικά εκλογές - Οι 5 όροι του Δημοκρατικού Κόμματος - Όλα τα σενάρια

tags :
Ιταλία: Κρίσιμες διαβουλεύσεις 48 ωρών για σχηματισμό κυβέρνησης, διαφορετικά εκλογές - Οι 5 όροι του Δημοκρατικού Κόμματος -  Όλα τα σενάρια
Τα πέντε πιθανά σενάρια
(upd2) Στα χέρια του προέδρου Sergio Mattarella έχει περάσει η κυβερνητική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, η οποία κορυφώθηκε χθες Τρίτη 20/8 με την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte.
Πλέον και μετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων, καθώς θεωρείται πλέον αδύνατο οποιοδήποτε σενάριο «αναβίωσης» του (αν και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο στην ιταλική πολιτική σκηνή), ο Mattarella θα δώσει σήμερα το απόγευμα (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) το έναυσμα για την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής της Βουλής και της Γερουσίας και με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Οι διαβουλεύσεις αυτές θα διαρκέσουν έως αύριο Πέμπτη 22/8 το βράδυ, και εάν διαφανεί πως τα κόμματα χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να εμβαθύνουν και να καθορίσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας, τότε θα δοθεί μια ακόμα ημέρα για διαβουλεύσεις.
Άλλο περιθώριο δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον αυτή είναι η γραμμή που θέλει να περάσει ο Mattarella, καθώς είναι προφανές πως σε περίπτωση που διαφανεί πως υπάρχει η βάση για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, οι διαβουλεύσεις θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες.
Εάν όμως η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, ο Mattarella είναι αποφασισμένος να δώσει εντολή σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, όλες οι πολιτικές δυνάμεις σπεύδουν να δηλώσουν ότι στηρίζονται στις κινήσεις του Mattarella, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως έναν σοφό, σοβαρό και αμερόληπτο διαιτητή.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για μια πολιτική στάση που κρύβει ένα μεγάλο λάθος, καθώς η ευθύνη για να βρεθεί μια εναλλακτική λύση και να αποφευχθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εναπόκειται στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας και όχι στον πρόεδρο Mattarella, ο οποίος θα προτιμούσε την προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα μπορούσε να διαχειριστεί ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά την ιταλική οικονομία.

Ναι από το Δημοκρατικό Κόμμα για διαβουλεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων – Οι 5 όροι για συγκυβέρνηση

Το πράσινο φως στον επικεφαλής του Nicola Zingaretti να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων προκειμένου να εξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα τους 5 όρους της συγκυβέρνησης που βάζει στο τραπέζι ο Zingaretti.
Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Nicola Zingaretti κατέστησε σαφές πως η νέα κυβέρνηση – εφόσον αυτή προκύψει από τις διαπραγματεύσεις - θα πρέπει να εξαντλήσει την θητεία της παρούσας Βουλής, δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα 3 χρόνια, διαφορετικά η Ιταλία θα πρέπει να οδηγηθεί στις κάλπες.
«Η κυβέρνηση Lega – Κινήματος 5 Αστέρων, η χειρότερη στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας, κατέρρευσε ύστερα από 14 μήνες.
Το κληροδότημα αυτής της κυβέρνησης στην χώρας είναι δραματικό» είπε ο Zingaretti, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δυσκολία κατάρτισης του προϋπολογισμού.
«Δεν πιστεύω σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα μας πάει στις εκλογές.
Θα ήταν επικίνδυνο και για το Δημοκρατικό Κόμμα και για τον τόπο.
Τώρα εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε και να δείξουμε το δρόμο.
Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και να εξετάσουμε εάν υπάρχει η δυνατότητα μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα είναι σε θέση να δώσει σοβαρές και υπεύθυνες απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας» υποστήριξε ο Zingaretti, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενότητα του κόμματος.
«Θα εξετάσουμε υπό το φως του ήλιου εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης.
Εάν δεν μπορούν να υλοποιηθούν, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι όλο το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ενωμένο» υπογράμμισε ο Zingaretti ενόψει της αυριανής συνάντησης του με τον πρόεδρο Mattarella στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Παράλληλα ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος έθεσε πέντε όρους προκειμένου το Δημοκρατικό Κόμμα να μπει σε διαβουλεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση στην ευρωπαϊκή πορεία της Ιταλίας, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον κεντρικό ρόλο του Κοινοβουλίου, ανάπτυξη που θα βασίζεται στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την Ευρώπη σε πρωταγωνιστικό ρόλο και αλλαγή στην οικονομική και κοινωνική πολιτική με έμφαση στην αναδιανεμητική πολιτική, η οποία θα ανοίξει μια εποχή επενδύσεων.
«Δεν είναι βέβαιο ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων θα αποδεχθεί αυτούς τους όρους» υποστήριξε ο Zingaretti, οι όροι του οποίου έγιναν ομόφωνα δεκτοί από το Δημοκρατικό Κόμμα.
«Δεν δαιμονοποίησα ποτέ το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε βαθιές διαφορές μαζί τους» είπε ο Zingaretti.

Η επόμενη ημέρα

Παρόλο αυτά ο Mattarella, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν έχει πρόθεση να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στα πολιτικά κόμματα.
Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος και να ανεχθεί και μακράς διάρκειας διαβουλεύσεις, οι οποίες στο τέλος το πιθανότερο είναι να μην καταλήξουν πουθενά.
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και ομιλίες, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο η Lega και το Κίνημα των 5 Αστέρων να έχουν την πρόθεση να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους σε ένα δεύτερο κυβερνητικό σχήμα.
Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον στρέφεται στο εάν το Κίνημα των 5 Αστέρων του Luigi Di Maio και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να παραμερίσουν τις τεράστιες προγραμματικές τους διαφορές αλλά και την μέχρι πρότινος σκληρή πολιτική τους αντιπαράθεση και να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία.
Πρόκειται για μια προοπτική εξαιρετικά δύσκολη να πραγματωθεί που προϋποθέτει και την άρση της καχυποψίας της μιας πλευράς προς την άλλη, αν και φαντάζει ως η μόνη ικανή για να μη διαλυθεί το Κοινοβούλιο και να μην οδηγηθεί η Ιταλία σε πρόωρες εκλογές.
Προοπτική που επιδιώκουν τόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα καθώς το μεν πρώτο γνωρίζει πως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα δει τα ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα από το 32% στο 7% (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) ενώ το δεύτερο βλέπει μια άνευ προηγούμενου ευκαιρία προκειμένου να φύγει από την πολιτική αφάνεια και να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή.

Renzi: Να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση

Σε αυτό άλλωστε φαίνεται πως ποντάρει και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, αν είναι δυνατό» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο Renzi, αναφέροντας ότι θα ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων, αν αυτό οδηγούσε σε μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ευρώπη.
Ο Renzi, αν και δεν είναι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει τεράστια επιρροή καθώς έχει υπό τον έλεγχο την πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών και ως εκ τούτου θεωρείται ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές μιας πιθανής κυβέρνησης Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την κατεύθυνση που αυτή θα κινηθεί.
Ωστόσο, ο Renzi, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από το Κίνημα των 5 Αστέρων, υποστήριξε πως δεν είναι στις προθέσεις του να αναλάβει κάποιο κυβερνητικό αξίωμα.
Σε κάθε περίπτωση η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή συνάντηση του επικεφαλής Nicola Zingaretti με τον πρόεδρο Mattarella.
Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Zingaretti θα πει πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με το Κίνημα των 5 Αστέρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει όχι ένα συμβόλαιο συνεργασίας αλλά ένα πολιτικό σύμφωνο.

Borghi (Lega): Βιώσιμος ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία χωρίς τον Conte

Ακόμα ένα σενάριο σχετικά με το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης ρίχνει στο τραπέζι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Matteo Salvini, ο οποίος είναι επικεφαλής της Lega.
Ειδικότερα, ο Claudio Borghi υποστήριξε ότι μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte ο κυβερνητικός συνασπισμός (Lega, Κίνημα Πέντε Αστέρων) είναι βιώσιμος.
«Ο συνασπισμός της Lega και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι βιώσιμος χωρίς τον Conte» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Borghi.
Σημειώνεται πως η Lega μετά την παραίτηση του Conte, απέσυρε την πρόταση δυσπιστίας, κίνηση που κατά πολλούς αναλυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει τις διαμορφωμούμενες πολιτικές ισορροπίες αλλά ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να καθυστερήσει η πτώση της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

Politico: Τα 4 σενάρια για έξοδο από την πολιτική κρίση

Στην κυβερνητική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, την οποία προκάλεσε η πρόθεση του επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συνασπισμού της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων (τελικά την απέσυρε) αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico, το οποίο παραθέτει 4 πιθανά σενάρια για το πώς η Ιταλία μπορεί να βγει από αυτό το πολιτικό χάος.

Όλοι εναντίον του Salvini

Το δημοσίευμα αναφέρει ως πρώτο σενάριο τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή και ως «σχέδιο Ursula», καθώς σε αυτήν μπορεί να εμπλακούν όλα τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν την Ursula von der Leyen για πρόεδρο της Κομισιόν.
Σημειώνεται πως κατά τη νέας προέδρου της Κομισιόν είχαν ψηφίσει η Lega του Salvini και το ακροδεξιό Fratelli d’Italia.
Σύμφωνα με το Politico, αυτή η πολιτική συμμαχία θα μπορούσε να στηρίξει και μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι πως το σχέδιο για μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό από τις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα ικανοποιεί την επιθυμία πολλών πολιτικών δυνάμεων να μπει στην άκρη για το άμεσο μέλλον ο Matteo Salvini.
Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι η εμπλοκή του Forza Italia του Berlusconi, με την οποία αρνείται να συνεργαστεί το Κίνημα των 5 Αστέρων, λόγω αφενός του παρελθόντος του κόμματος με υποθέσεις διαφθοράς και φορολογικής απάτης και αφετέρου της συνεργασίας του με τη Lega σε πολλές περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα, αναλυτές υποστηρίζουν πως το να καταστεί η Lega η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ιταλία θα καταστήσει ισχυρότερο τον Salvini, επειδή θα μπορούσε να πλασάρει καλύτερα τον εαυτό του ως θύμα των πολιτικών ελίτ.

Κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων χωρίς τον Berlusconi

Στο σενάριο αυτό κυβέρνηση σχηματίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα, στέλνοντας στην αντιπολίτευση το Forza Italia.
Εξέλιξη που θα φέρει σε πραγματική δύσκολη θέση το κόμμα του Berlusconi όσον αφορά την ψήφιση νομοσχεδίων.
Διότι αν και θα έχει περάσει στην αντιπολίτευση μαζί με τη Lega και τα άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, το Forza Italia που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα δυσκολευτεί να καταψηφίσει φιλοευρωπαϊκά νομοσχέδια.
Αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να κάνει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, στηρίζοντας μερικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Το θετικό και σε αυτό το σενάριο, είναι πως το και εν λόγω κυβερνητικό σχήμα θα ήταν ευπρόσδεκτο από τις Βρυξέλλες, οι οποίες είχαν σκληρή αντιπαράθεση με τον Salvini όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, κάτι που θα σήμαινε πως η Ρώμη δεν θα ήταν πλέον εκτός του άξονα Βερολίνου – Παρισίων.
Το αρνητικό είναι πως θα ήταν εξαιρετικό δύσκολο να εξηγηθεί στους Ιταλούς ψηφοφόρους γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στην κυβέρνηση το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας, την ώρα που ο Salvini έχει προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.
Στα μείον είναι ότι η κυβέρνηση αυτή θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στις εσωκομματικές έριδες του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει το Forza Italia, εάν το Δημοκρατικό Κόμμα διασπαστεί, όπως προβλέπουν πολλοί ότι θα συμβεί, τότε η κυβέρνηση θα πέσει.

Πρόωρες εκλογές

Το τρίτο σενάριο θέλει τον πρόεδρο Sergio Mattarella να κηρύσσει πρόωρες εκλογές, κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Salvini.
Η Lega έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της καθώς βάσει των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται στο 36% και πολύ μπροστά από όλους τους υπόλοιπους (στο 23% το Δημοκρατικό Κόμμα, στο 19% το Κίνημα των 5 Αστέρων)
Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση με καλύτερη συνοχή από αυτήν που είχαν βγάλει οι κάλπες του Μαρτίου του 2018.
Μάλιστα σύμφωνα με προβλέψεις της YouTrend, εάν τα δεξιά – ακροδεξιά κόμματα στην Ιταλία (Lega, Fratelli d’Italia, Forza Italia) συμμαχούσαν, τότε θα κατείχαν πολύ άνω του 50% των εδρών του κοινοβουλίου.
Το αρνητικό είναι πως με τον Salvini πρωθυπουργό, η Ιταλία θα γινόταν η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα είχε μια ακροδεξιά κυβέρνηση.
Κατά πολλούς αναλυτές, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία πιο κοντά στη Ρωσία ενώ θα ενίσχυε τα σενάρια που θέλουν τη νέα ευρωσκεπτιστική κυβέρνηση να επεξεργάζεται σενάρια να φύγει από το ευρώ, αν και ο Salvini έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Lega και Κίνημα 5 Αστέρων κάνουν ανακωχή

Το τελευταίο σενάριο κατά το Politico θέλει τη Lega και το Κίνημα των 5 Αστέρων να κάνουν ανακωχή.
Αν και θεωρείται το πλέον απίθανο τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω και των σφοδρών πυρών που έχουν ανταλλάξει Salvini – Di Maio, είναι σύνηθες στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας οι μεγάλες ανατροπές
Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως η κυβέρνηση θα εξακολουθούσε να είναι δημοφιλής στους Ιταλούς.
Παράλληλα, θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τον Di Maio, ο οποίος σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, μάλλον θα χάσει το κυβερνητικό του αξίωμα.
Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Salvini είχε προτείνει στον Di Maio να γίνει πρωθυπουργός σε μια νέα κυβέρνηση των κομμάτων τους, πληροφορία πάντως που διέψευσε ως fake news ο Di Maio.
Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι πως η νέα κυβέρνηση θα ήταν αντιμέτωπη με τα εμπόδια που έριξαν την μέχρι πρότινος κυβέρνηση Conte καθώς και ότι εάν ο Salvini παραμείνει στην εξουσία με το Κίνημα των 5 Αστέρων, θα μπορούσε να εφαρμόσει τα σχέδια του για μεγάλες μειώσεις φόρων και αύξηση του ελλείμματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης