Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed και αποτελέσματα ώθησαν υψηλότερα τη Wall - Άνοδος +0,93% για Dow, στο +0,82% ο S&P 500 - Άλμα +1,77% στο Μιλάνο

Fed και αποτελέσματα ώθησαν υψηλότερα τη Wall - Άνοδος +0,93% για Dow, στο +0,82% ο S&P 500 - Άλμα +1,77% στο Μιλάνο
Οι αγορές αναμένουν άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία
(upd) Με σημαντική άνοδο έκλεισαν σήμερα (21/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο ορισμένων ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed). 
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,93% κι έκλεισε στις 26.202,73 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,82% στις 2.924,43 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,90%, στις 8.020,21 μονάδες.

Image

Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η Fed αποφάσισε να περικόψει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 2%-2,25%.
Τα πρακτικά έδειξαν πως τα περισσότερα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) ήταν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων, ενώ ορισμένα μέλη ζήτησαν μείωση ακόμη και 50 μονάδων βάσης.
Επίσης, σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν ότι η μείωση των επιτοκίων στο τέλος του Ιουλίου αποτελούσε μια «αναπροσαρμογή» της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αντί για την αρχή ενός επιθετικού κύκλου χαλάρωσης.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται, εν τω μεταξύ, και στην ετήσια συνεδρίαση της Fed στο Jackson Hole, και στην ομιλία του προέδρου της, Jerome Powell, στις 23 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον Jeffrey Halley της Oanda, οι επενδυτές αναμένουν ότι ο Powell θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός αναζωογονητικού κύματος χαλάρωσης από τη Fed.
Ωστόσο, ο αναλυτής της Oanda διευκρινίζει πως τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ «απλά δεν υποστηρίζουν την ανάγκη για έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης».
Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση στη Fed και στον Powell εξαπέλυσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, τονίζοντας πως το μοναδικό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας είναι η κεντρική τράπεζα και η πολιτική της.
Παράλληλα, παρομοίασε τον Powell με παίκτη του γκολφ που δεν μπορεί να πετύχει πόντο, καθώς δεν έχει το χάρισμα. 
Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε σήμερα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όχι μόνο πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά και να χρησιμοποιήσει το forward guidance.
«Τουλάχιστον, θα πρέπει να δεσμευτούμε να μην αυξήσουμε εκ νέου τα επιτόκια μέχρις ότου ο δομικός πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο μας για 2%, σε μια σταθερή βάση», συνέχισε ο Kashkari.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της Target να σημειώνει «άλμα» άνω του 20% και ανέρχεται σε ιστορικά υψηλά, καθώς η αμερικανική εταιρεία λιανεμπορίου ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το δεύτερο τρίμηνο.
Παράλληλα, η Lowe's ενισχύθηκε περισσότερο από 10%, επίσης στον απόηχο των ισχυρότερων των αναμενόμενων τριμηνιαίων της αποτελεσμάτων.
Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα έρχονται σε μια περίοδο που οι επενδυτές ανησυχούν για μια πιθανή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε χθες βράδυ ότι η κυβέρνησή του εξετάζει πιθανές μειώσεις φόρων και επεδίωξε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες της αγοράς ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να οδηγείται σε ύφεση. 
Οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση έχουν απομακρύνει τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και τους έχουν στρέψει στα πιο ασφαλή «καταφύγια», όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.
Ο Dow υποχωρεί περισσότερο από 2% από τις αρχές του Αυγούστου, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq καταγράφουν απώλειες τουλάχιστον 1,5%. 
Από την άλλη, ο χρυσός ενισχύεται περισσότερο από 5%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει περίπου κατά 40 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε σήμερα άνοδο σχεδόν 3 μονάδων βάσης, στο 1,59%, από 1,559% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed είχε γυρίσει προς στιγμήν πτωτικά.


Η καμπύλη αποδόσεων -το spread ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς και σε εκείνη του 2ετούς- αντιστράφηκε σήμερα εκ νέου, για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η καμπύλη αντιστράφηκε στις 14 Αυγούστου, για πρώτη φορά από το 2007, πυροδοτώντας φόβους για ύφεση.

Image
Σημερινά στοιχεία έδειξαν, εν τω μεταξύ, πως οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Ιούλιο αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, κυρίως χάρη στα χαμηλότερα επιτόκια και στην ισχυρή αγορά εργασίας, σε μια ένδειξη ότι η στροφή της Fed προς τα χαμηλότερα επιτόκια προσφέρει στήριξη στην αμερικανική οικονομία. 
Στο επίκεντρο παραμένουν, την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε σήμερα στη σημασία των διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διευκρινίζοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες για τα εμπορικά ζητήματα και τονίζοντας ότι «το κλειδί είναι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα μέσω του διαλόγου».
Σημειώνεται ότι χθες (20/8) η Κίνα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της αναφορικά με τη δοκιμή πυραύλου που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να ξεκινήσει μία νέα κούρσα εξοπλισμών.
Όσον αφορά τα εμπορικά ζητήματα των δύο χωρών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαμάχη των δύο χωρών θα τελειώσει το 2020, με τον Trump να διευκρινίζει ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει «σκληρή» στάση απέναντι στο Πεκίνο, ακόμα και αν η διαμάχη προκαλέσει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.
Ο Trump δήλωσε σήμερα πως η ζωή του θα ήταν ευκολότερη εάν δεν είχε ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ωστόσο είναι ο «εκλεκτός» για να εναντιωθεί στο Πεκίνο.
Ο Trump δήλωσε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ θα συνάψουν πιθανότατα συμφωνία με την Κίνα.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:
Image
Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:
Image

Ισχυρά κέρδη στο Μιλάνο 

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν, νωρίτερα, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με «πρωταγωνιστή» το Μιλάνο, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η Ιταλία δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,77% κι έκλεισε στις 20.847,07 μονάδες, εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων υπό τον Ιταλό πρόεδρο, Sergio Mattarella, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.
Στο ταμπλό, με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.
Η Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 1%, η Banco Bpm κατέγραψε κέρδη 1,3% και η Unicredit σημείωσε άνοδο 0,9%.
Πέραν των πολιτικών εξελίξεων, οι αγορές στην Ιταλία έλαβαν ώθηση και από τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων συγχώνευσης μεταξύ FIat Chrysler και Renault.
H μετοχή της Fiat κατέγραψε άλμα 3,3% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ η Renault στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 3,7%.
Δημοσίευμα της «Il Sole 24 Ore» αναφέρει ότι η συζήτηση για μία συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, που είχε διακοπεί, μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι, χωρίς η εφημερίδα να αναφέρει τις πηγές της.

Image
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε οριακά, στο 1,34%, από 1,348% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Image

Η κυβερνητική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, η οποία κορυφώθηκε μετά τη χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, έχει περάσει πλέον στα χέρια του Mattarella.
Πλέον, και μετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων, καθώς θεωρείται πλέον αδύνατο οποιοδήποτε σενάριο «αναβίωσής» του, ο Mattarella θα δώσει σήμερα το απόγευμα το έναυσμα για την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής της Βουλής και της Γερουσίας και με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Οι διαβουλεύσεις αυτές θα διαρκέσουν έως αύριο (22/8) το βράδυ, και εάν διαφανεί πως τα κόμματα χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να εμβαθύνουν και να καθορίσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας, τότε θα δοθεί μια ακόμα ημέρα για διαβουλεύσεις.
Εάν η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, ο Mattarella είναι αποφασισμένος να δώσει εντολή σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου.

Θετικό κλίμα και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Θετικό ήταν το κλίμα και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναμένουν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,21% κι έκλεισε στις 375,80 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν ισχυρά κέρδη 1,7%.
Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ οι πρώτες ύλες σημείωσαν άνοδο 1,5%.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 11.802,85 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,11% στις 7.203,97 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,70% στις 5.435,48 μονάδες.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύθηκαν παρά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για δασμούς.
Όπως τόνισε ο Trump, εάν επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η ΕΕ θα δώσει στις ΗΠΑ «ό,τι θέλουν».
Η απειλή ήρθε λίγο καιρό αφότου υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ για ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών βοδινού κρέατος.
Ο Trump πρόκειται να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των G-7 αυτό το σαββατοκύριακο (24-25/8) στη Γαλλία.
Πολλοί αναμένουν ότι η σύνοδος θα ολοκληρωθεί χωρίς κοινό ανακοινωθέν λόγω διαφορών στο εμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης