Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ναι από το Δημοκρατικό Κόμμα για διαβουλεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων – Οι 5 όροι για συγκυβέρνηση

tags :
Ιταλία: Ναι από το Δημοκρατικό Κόμμα για διαβουλεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων – Οι 5 όροι για συγκυβέρνηση
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την κοινοβουλευτική θητεία υποστήριξε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, N. Zingaretti
Το πράσινο φως στον επικεφαλής του Nicola Zingaretti να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων προκειμένου να εξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα τους 5 όρους της συγκυβέρνησης που βάζει στο τραπέζι ο Zingaretti.
Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Nicola Zingaretti κατέστησε σαφές πως η νέα κυβέρνηση – εφόσον αυτή προκύψει από τις διαπραγματεύσεις - θα πρέπει να εξαντλήσει την θητεία της παρούσας Βουλής, δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα 3 χρόνια, διαφορετικά η Ιταλία θα πρέπει να οδηγηθεί στις κάλπες.
«Η κυβέρνηση Lega – Κινήματος 5 Αστέρων, η χειρότερη στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας, κατέρρευσε ύστερα από 14 μήνες.
Το κληροδότημα αυτής της κυβέρνησης στην χώρας είναι δραματικό» είπε ο Zingaretti, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της κατάρτισης του προϋπολογισμού.
«Δεν πιστεύω σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα μας πάει στις εκλογές.
Θα ήταν επικίνδυνο και για το Δημοκρατικό Κόμμα και για τον τόπο.
Τώρα εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε και να δείξουμε το δρόμο.
Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και να εξετάσουμε εάν υπάρχει η δυνατότητα μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα είναι σε θέση να δώσει σοβαρές και υπεύθυνες απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας» υποστήριξε ο Zingaretti, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενότητα του κόμματος.
«Θα εξετάσουμε υπό το φως του ήλιου εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης.
Εάν δεν μπορούν να υλοποιηθούν, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι όλο το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ενωμένο» υπογράμμισε ο Zingaretti ενόψει της αυριανής συνάντησης του με τον πρόεδρο Mattarella στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Παράλληλα ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος έθεσε πέντε όρους προκειμένου το Δημοκρατικό Κόμμα να μπει σε διαβουλεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση στην ευρωπαϊκή πορεία της Ιταλίας, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον κεντρικό ρόλο του Κοινοβουλίου, ανάπτυξη που θα βασίζεται στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την Ευρώπη σε πρωταγωνιστικό ρόλο και αλλαγή στην οικονομική και κοινωνική πολιτική με έμφαση στην αναδιανεμητική πολιτική, η οποία θα ανοίξει μια εποχή επενδύσεων.
«Δεν είναι βέβαιο ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων θα αποδεχθεί αυτούς τους όρους» υποστήριξε ο Zingaretti, οι όροι του οποίου έγιναν ομόφωνα δεκτοί από το Δημοκρατικό Κόμμα.
«Δεν δαιμονοποίησα ποτέ το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε βαθιές διαφορές μαζί τους» είπε ο Zingaretti, αναφέροντας πως λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ιταλία «είναι καθήκον μας να εξετάσουμε εάν υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα είναι ικανή να δώσει σοβαρές και υπεύθυνες απαντήσεις στα προβλήματα του τόπου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης