Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πλήγμα για τις ασιατικές τράπεζες μία σοβαρή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Fitch: Πλήγμα για τις ασιατικές τράπεζες μία σοβαρή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
Έκθεση της Fitch Ratings για την οικονομία της Κίνας
Οι ασιατικές τράπεζες θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση σε περίπτωση που σημειωθεί μία σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, μία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα δοκιμάσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα προστεθεί στις υπάρχουσες προκλήσεις για την κερδοφορία των ασιατικών τραπεζών.
Το υποθετικό σενάριο της Fitch Ratings αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο μίας απότομης κινεζικής οικονομικής επιβράδυνσης από την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους 25% από πλευράς ΗΠΑ, σε κινεζικά προϊόντα αξίας 330 δισεκ. δολαρίων ετησίως.
Υπό αυτό το σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας θα υποχωρούσε στο 3,4% το 2020, έναντι πρόβλεψης για επίδοση 5,9% με βάση τρέχουσες συνθήκες, πριν ανακάμψει σε 4,2% το 2021.
«Μια σοβαρή επιβράδυνση στην Κίνα θα επηρεάσει τις τράπεζες της Ασίας-Ειρηνικού μέσω τριών κύριων καναλιών: άμεσες απώλειες της έκθεσης στην ηπειρωτική χώρα, ευρύτερο στρες από ένα ασθενέστερο περιφερειακό οικονομικό περιβάλλον και κινδύνους αγοράς από αρνητική μεταβολή του παγκόσμιου επενδυτικού κλίματος.
Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, οι τράπεζες του Χονγκ Κονγκ παρουσιάζουν την πιο άμεση έκθεση, ενώ οι απαιτήσεις για την ηπειρωτική χώρα αντιπροσωπεύουν το 30% των περιουσιακών στοιχείων του συστήματος του Χονγκ Κονγκ στα τέλη του 2018. (…)
Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη -μαζί με τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν- θα πληγούν περισσότερο. (…)
Επίσης, μια σοβαρή επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει το κλίμα των αγορών κατοικιών και να επιτείνει τις διορθώσεις των τιμών κατοικιών σε αγορές όπου η οικονομική προσιτότητα είναι πιο εκτεταμένη, κυρίως το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία.
Οι αναδυόμενες αγορές της περιοχής θα ήταν γενικά πιο εκτεθειμένες στη μετατόπιση του επενδυτικού κλίματος μακριά από τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και αγορές.
Οι περισσότερες ασιατικές οικονομίες έχουν χαμηλές απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης σε σχέση με τα διεθνή τους αποθεματικά, δίνοντάς τους ένα αποθεματικό ενάντια στις πιέσεις της αγοράς, αλλά η Σρι Λάνκα είναι μια σαφής εξαίρεση, ενώ η Ινδονησία έχει επίσης κάποια ευπάθεια σε αυτή τη μέτρηση.
Οι τράπεζες στη Σρι Λάνκα και στην Ινδονησία έχουν επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των ανεξόφλητων δανείων σε ξένο νόμισμα, τα οποία θα μπορούσαν να τα εκθέσουν σε κινδύνους ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων από νομισματική αδυναμία», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης